Ondertussen werd ons land opgeroepen voor verkiezingen, Splatoon 3 de gebeurtenis die kan worden beschouwd als "het definitieve debat", of de eerste van vele, heeft plaatsgevonden Splatfest. Het thema van deze maand was overleven op een onbewoond eiland, waar spelers het moesten opnemen in teamkleuren Hulpmiddelen, Snacks e Amusement.

Het grote nieuws van deze nieuwe Nintendo-titel was de toevoeging van de Driekleurige weekdierenmengsels, een nieuwe manier waarop het leidende team zou moeten hebben hun land verdedigen van de aanval van de andere twee teams.

Maar geen geklets meer, eens kijken wie dit eerste evenement heeft gewonnen!

Na een zwaar gevecht zag hij het Fun Team in het kort Vantaggio, zag uiteindelijk de triomf van de Gereedschapsteam, met een eindscore van 25 punten, verdeeld over de twee beschikbare online spelmodi: Gratis Match en Pro (Anarchist).

Droog de Snackteam, die er ondanks een grote deelname op sociale media niet in slaagde zich te vestigen. En daar begon de tweede fase van Splatfest: de controverse.

Onder de verschillende memes en ironische berichten die het evenement vergezelden (volgens de Splatoon-traditie), zijn veel gebruikers begonnen andere spelers ervan te beschuldigen dat ze vervalst het eindresultaat, hetzij vanwege een ongelooflijke populariteit van Pinnuccia, beide vanwege de netcode van het spel en dat zou zijn geweest misbruikte om te voorkomen dat tegengestelde teams punten krijgen en de competitie winnen.