Wie hangt rond? in 'ondergronds van de gemeenschap van Pokémon, zal het concept van uit het hoofd kennen Nuzlocke-uitdaging. Voor de minder geïnformeerden is het een uitdaging "Homebrew" (zelfgemaakt) waarin de speler deed zelfopgelegde een reeks handicaps om de moeilijkheidsgraad van de normale JRPG-ervaring van de monsterfranchise te vergroten.

Begonnen als een nichefenomeen, is het erin geslaagd een kleine aanhang te verwerven binnen de belangrijkste platforms voor het delen en streamen van video's, zoals: YouTube e Trekken, een van de meest eigenaardige content met Pokémon-thema worden, en met een aanhang die bijna op gelijke voet staat met het landschap Officiële competitieve VGC.

Echter, het ziet er hetzelfde uit The Pokémon Company heeft een nogal vertekend beeld van het fenomeen.

In feite, volgens de woorden van Kit Ellis en Krysta Yang, twee voormalige Nintendo-medewerkers en auteurs van de inmiddels ter ziele gegane podcast Nintendo Minute, De Pokémon Company zou hebben verwierp het voorstel om gameplay in Nuzlocke-stijl via officiële kanalen in de uitzending te brengen, ga zelfs dit soort ervaringen overwegen op hetzelfde niveau als het gebruik van een aangepast Hack ROM.

Volgens Krysta's woorden dreigde dit voorstel... hun positie binnen Nintendo in gevaar brengen. Onmiddellijk na de release van deze video verplaatste het gesprek zich naar verschillende sociale media (voornamelijk Twitter), waarbij veel fans van de Pokémon-wereld twijfelden aan de kennis van TPCI hierover. het verschil tussen de Nuzlocke op legale software en de verschillende alternatieve versies die via emulator kunnen worden uitgevoerd (randomizer enz.).

Een verwarring, en in sommige gevallen zelfs toxiciteit die zelfs grote mensen op het web heeft gemobiliseerd zoals Joe Merrick, webmaster van de bekende site Serebii.net, waardoor een vertegenwoordiger van The Pokémon Company de kans krijgt om commentaar op wat er is gebeurd.

“The Pokémon Company heeft geen problemen met fans en makers
die volgens de Nuzlocke-regels spelen."

Desalniettemin duidt dit kleine "schandaal" op een bijzonder ""onwetendheid"" door sommige leden van The Pokémon Company over enkele van de trends die rond hun games draaien, of in ieder geval over hun legaliteit.