Als we je de afgelopen dagen hebben gesproken over de toekomst van de Assassin's Creed-serie, vandaag is het tijd om opnieuw te praten over een probleem dat helaas nog steeds aanwezig is binnen Ubisoftmisbruik op de werkvloer.

In een getuigenis dat naar de krant is gestuurd De gamer, een anoniem lid van het initiatief "Een betere Ubisoft" ha rivelato che veel van de Ubisoft Quebec-leden weigerden te werken aan Assassin's Creed Codename Red, een project aangekondigd tijdens de laatste Ubisoft Forward en onder de medewerkers ook de creative director Jonathan Dumont, een van de hoofdrolspelers van het enorme schandaal rond Ubisoft in 2020.

Volgens de anonieme medewerker binnen Ubisoft Quebec zou er een klimaat van angst zijn jegens Dumont, een situatie die veel van zijn collega's dwong hun plek in het softwarehuis te verlaten.

“Dumont is de reden waarom zoveel van mijn collega's zijn vertrokken. Zowel voor zijn seksuele avances, voor zijn intimidatie, als voor angst na het zien van de manier waarop hij zich gedroeg toen hij in een slecht humeur was. Zijn uitbarstingen zorgden voor een angstklimaat dat al jaren bekend is in de studio."

Na het uitbreken van het schandaal en de verwijdering van een groot aantal betrokkenen, Dumont probeerde zijn manier van werken te verbeteren. Aangezien het echter een kwestie is van "Herinneringen nog te vers"veel van de medewerkers van de studio in Quebec hebben echter gevraagd niet betrokken te zijn bij de ontwikkeling van Codename Red.

In reactie op het artikel van TheGamer heeft een woordvoerder van Ubisoft de krant voorzien van een verklaring van de CEO Yves Guillemot, die stelt dat Dumont en andere personages die betrokken waren bij het misbruik... "Opgeruimd en opgeruimd".

“Ubisoft neemt alle beschuldigingen zeer serieus. En hoewel ik geen commentaar kan geven op de specifieke gevallen, kan ik u verzekeren dat alle teamleden die in het rapport worden genoemd en die bij Ubisoft zullen blijven, een rigoureuze beoordeling hebben ondergaan en ofwel zijn goedgekeurd, ofwel voldoende gedisciplineerd zijn, via een persoonlijk actieplan. ondersteunen en bewaken van hun voortgang."

Volgens het laatste rapport dat is gepubliceerd op de sociale profielen van Een betere Ubisoft, het probleem blijft altijd aanwezig. Volgens sommige getuigenissen in feite 'Ubisoft blijft pijnlijk traag werk doen', ondanks de opname van een kleine Afdeling Diversiteit en Inclusie binnen de eigen gelederen.

Verder beweerde A Better Ubisoft dat: 9 andere misbruikers blijven naar verluidt werken en krijgen nieuwe functies en posities binnen het bedrijf, ondanks getuigenissen van hun misbruik van collega's.