Afgelopen vrijdag 6 mei, Microsoft en Xbox hebben hun gebruikers gewaarschuwd voor een malfunzionamento naar de servers van het Xbox-ecosysteem na het ontvangen van talloze meldingen van gebruikers die geen reclame kunnen maken start je eigen digitaal gekochte games, omdat DRM geïntegreerd binnen Xbox One e Xbox-serie X | S, en waarvoor ten minste eenmaal per 24 uur verbinding met servers vereist is.

De situatie bleef het hele weekend onveranderd, tot de vroege Italiaanse uren van vandaag 9 mei 2022, het moment waarop de Xbox Support Twitter-pagina een bericht publiceerde om het herstel van servers in Europa te melden.

Deze gebeurtenis heeft echter de lont van het debat opnieuw doen ontbranden Fysiek versus digitaal, met aanhangers van fysieke media die sociale media hebben gebruikt om Microsoft en zijn DRM hard te bekritiseren, software die door de jaren heen niet bijzonder populair is geworden onder gamers.

“DRM is het grootste probleem dat ik heb met Xbox. Het is gek om te denken dat ik iets dat ik heb gekocht niet kan spelen omdat ze hun werk niet kunnen doen. Stel je voor dat je geen boek kunt lezen omdat de uitgeverij in Engeland in vlammen opgaat."