Victor Tóth is een Hongaarse neurowetenschapper die de afgelopen maanden aan een interessant project heeft gewerkt: een VR-controleplatform voor ratten ontwikkelen. Zoals gedocumenteerd in zijn artikel gepubliceerd op Midden, dit geautomatiseerde platform ontwikkeld met een budget van 2000 euro ongeveer drie knaagdieren toegestaan leer de basis van Doom II (Id Software, 1994) als het oversteken van een 3D-gang en een eenvoudig vuurgevecht met een immobiele demon.

Al deze experimenten werden uitgevoerd zonder enige wijziging of handmatige tussenkomst noch op dieren, noch op het platform.

Het is duidelijk dat zo'n project een grote contante investering, vooral als u uw werkhulpmiddelen wilt bijwerken of effectiever wilt maken. En het is precies om deze reden dat Tóth in een interview voor Futurisme, het begin van zijn activiteit als wetenschappelijke streamer op Twitch, op zoek naar een monetair fonds dat de kosten van het project kan ondersteunen.

“Ik denk dat Twitch een heel goede manier is om geld te verdienen met een project als dit. Het enige probleem is hoe lang een rat loopt. Op een keer rende Romero (een van de ratten) 15 minuten achter elkaar. Het was geweldig omdat hij het al zo lang deed zonder moe te worden of zich te vervelen. Dus als we het punt kunnen bereiken waarop de rat daadwerkelijke nieuwsgierigheid in het spel uitdrukt, zou dat een interessante ontwikkeling kunnen zijn. Waarschijnlijk zou hij 10 of 20 minuten achter elkaar spelen."

In de toekomst zou Viktor zo'n VR-platform willen implementeren met andere games, zoals een 3D-versie van Pac-Man, maar dit zou een veel grotere en nauwelijks duurzame ontwikkelingsinspanning en tijd vergen.

“Ratten houden er niet van om dingen aan te vallen. In de natuur zijn ze veel beter in ontsnappen. Dit zou de dynamiek zijn met Pac-Man 3D. Ze moeten zich omdraaien om de geesten achter hen te zien. Het is duidelijk dat deze opstelling niet ideaal is, omdat ze zich zouden moeten omdraaien, wat erg moeilijk voor hen is. Daarom zijn deze FPS-games zoals Doom veel logischer."

En jij in plaats daarvan? Je zou er een zien ontbindende marathon gehost door Viktor en zijn demonenhongerige muizen?