Sinds de dagen van SEGA VS Nintendo, Consoleoorlog het is een belangrijk onderdeel geweest van de verschillende discussies (giftig of niet) op internet. Of het nu gaat om simpele en grappige leeuwengevechten op het toetsenbord of stille, vreedzame discussies, gedurende een groot deel van het leven van deze industrie hebben de verschillende ontwikkelaars deze fanbase-clash eerder gebruikt als een drijvende kracht voor uw eigen marketing (SEGA doet wat Nintendo niet doet) en later als analysetool om de industrie voort te zetten en te ontwikkelen.

Echter, in de afgelopen jaren Phil Spencer en zijn Xbox-team ze zijn een volledig tegenovergestelde weg ingeslagen en ondersteunen initiatieven zoals: online spelen op meerdere platforms en richt zich vooral op de eigen diensten zoals: Xbox Game Pass e xCloud. Tijdens het laatste interview met het tijdschrift rand, het hoofd van de het groene team hij wilde dit geloof versterken.

“We besteden geen energie aan het kleiner maken van andere platforms zodat Xbox groeit. […] En daarom richten we ons op zaken als cross-play en cross-save. Ik denk aan deze scenario's waarin ik me afvraag waarom jij en ik niet samen kunnen spelen, en de console die ik heb gekocht versus degene die jij hebt gekocht, zou daar niet een van moeten zijn. Kunstmatige barrières moeten opwerpen helpt de industrie niet om te groeien."