Nintendo Wii het is ongetwijfeld een van de meest innovatieve en succesvolle videogameconsoles die ooit op de markt zijn gebracht, maar als we het over pure kracht hebben, is er geen verhaal. In die tijd was het vanuit dit oogpunt de zwakste en bracht sommige externe ontwikkelaars ertoe de console over te slaan, wat ook gebeurde met de Wii U.

In een interview met podcaster Reece Reilly - Kiwi Talkz - de voormalige hoofdingenieur (technisch hoofdingenieur) van Metroid Prime, Jack Matthews (die aan de drie Prime-games werkte) gaf toe dat een deel van de reden waarom hij de studio verliet niet alleen vermoeidheid was, maar ook hardware. "Volgende generatie" van Nintendo ondermaats. Voor Matthews, blijf bij Nintendo ai retro Studios zou hebben betekend "Blijf nog even in een hokje" e "Een beetje achter" vergeleken met de tijd.

“Eerlijk gezegd, toen Wii uitkwam, was ik technisch een beetje teleurgesteld en dat kan ook een deel van die vermoeidheid hebben veroorzaakt, ik wilde echt aan interessante dingen werken en dat denk ik ook. Bryan Walker sprak erover… […] technisch gezien betekende bij Nintendo zijn een beetje in een doos en een beetje terug, en het was een creatief probleem voor mij. Moeilijk om het te rechtvaardigen. Controller-dingen waren echt cool en innovatief, maar ik ben geen gameprogrammeur. Ik doe niet veel aan gameplay, het dichtst bij gameplay dat ik kan bereiken is werken aan de kijkers."

Matthews zette zijn carrière voort door het oprichten van Armature Studio's en werken aan games zoals Recore e Batman Arkham Origins: Black Gate.