"Wat mij interesseert is het stellen van onbeantwoorde vragen". Het is geen citaat uit deze film, Het Bal des Folles, maar uit een interview. Het werd uitgebracht door de schrijver van het boek met dezelfde naam waaruit de film is geregisseerd, geschreven en met in de hoofdrol Melanie Lauren tekent zijn verhaal.

Victoria Mas, dit is de naam van de auteur van de roman, debuteert, maar is al in de hitparades gestegen. Zijn boek wordt geprezen en verkocht, en heeft deze verfilming verdiend, gedistribueerd door Amazone en geproduceerd door Legende uitgebracht op 17 september op Amazon Prime Video.

Tussen psychiatrie en spiritisme neemt de geschiedenis ons mee naar het vrouwenasiel van de Salpetrière, geregisseerd aan het einde van de XNUMXe eeuw door Jean-Martin Charcot, een pionier van zijn discipline. Onder de patiënten ontmoeten we twee van de hoofdrolspelers, Louise en Eugénie, verzorgd door de hoofdverpleegkundige Genevieve. Elk van hen, met hun eigen verhaal, stelt de kijker een van die onbeantwoorde vragen.

Is ze echt gek?

Eugénie is de dochter van een rijke Parijse familie. Jong, onafhankelijk, gepassioneerd door spiritisme en poëzie, kan ze zich niet aanpassen aan een samenleving die hij wil dat ze een dochter wordt, dan een vrouw en tenslotte een moeder. Haar eigenaardigheden leiden haar weg van haar familie, die haar opsluiten binnen de muren van het Salpêtrière-gesticht voor vrouwen. Hier zal ze, samen met de gewone Louise en de hoofdverpleegster Geneviève, de harde realiteit ervaren die alle psychiatrische instellingen van de late negentiende eeuw verenigt, zelfs die geleid door een uitblinker als Dr. Charcot.

Onder de bloedige therapieën, hypnose en misbruik tellen de drie vrouwen de resterende dagen tot de gebeurtenis van het jaar, de bal van de Mads. Onderdeel van Charcot's therapie, deze specifieke gemaskerd bal hij wilde, alsof het freaks waren, de verschillende patiënten van Salpêtrière laten zien voor de leden van de Parijse high society.

Le Bal des Folles film Prime Video streaming | Silmarien.it
Mélanie Laurent regisseur, scenarioschrijver en ster van Les Bal Des Folles, in de rol van Eugénie

De film, met zijn trage start, bedriegt de kijker bijna om een ​​​​rechtstreekse ontwikkeling naar een uitgemaakte zaak te verwachten. Maar terwijl het gesticht de hoofdrolspelers van de film voor altijd verandert, verandert ook de trend van de film. Het verhaal ontvouwt zich snel, het danst met gemak naar de bal, te midden van de twijfels die het bij de toeschouwer achterlaat.

Het werk van Mélanie Laurent getuigt van betrokkenheid en passie. Auteur, regisseur en hoofdrolspeelster van de film, Laurent leidt de film door en door als Eugénie. Het zijn haar keuzes, als schrijfster, actrice en regisseur, die je meer dan wat dan ook doen afvragen: Eugénie, is ze echt gek?

Is ze echt gewoon een patiënt?

Vanaf de allereerste reeks Laurent maakt duidelijk dat zijn handtekening op deze film staat. De schoten die samen met de klokken schieten, klonken tot Victor Hugo's dood in de scène waarmee de film begint, zijn een intentieverklaring. De richting in deze film valt op, ze is vastberaden en bewust van de berichten die ze wil versturen.

In overeenstemming met de foto, discreter maar nog steeds fundamenteel, De regiekeuzes van Laurent tekenen de contouren van het verhaal, borduren alleen waar er ruimte is. Geen virtuositeit als doel op zich, alleen de aandacht voor detail van wat ik in wezen de omlijsting van dit schilderij is.

De inhoud zelf heeft echter soms moeite om op te vallen. Vooral de eerste helft van de film is traag. Het schrijven blijft hangen op Eugénie's leven voor grote delen van de eerste akte, waardoor er weinig ruimte is voor de personages van Louise en Geneviève om zichzelf voor te stellen. Het volgt een ontwikkeling die soms wat chaotisch maar intens is, wat de hoofdrolspelers de tijd geeft om ons hun eigen persoonlijke tragedie te vertellen. De derde akte, ingesloten in het laatste half uur, presenteert het bal waaraan de film zijn naam ontleent, maar het resultaat is een beetje gehaast.

Le Bal des folles: een bandaankondigingstour voor de nieuwe film van Mélanie Laurent - CinéSéries
Louise tijdens een van de hypnosesessies van Dr. Charcot

Aan moedige keuzes geen gebrek. Heel vaak kunnen de media, wanneer ze waanzin uitbeelden, de verleiding niet weerstaan ​​om er een gezicht op te plakken; om de kijker de visioenen van de gek te laten zien, hem naar de stemmen te laten luisteren, een duidelijke oorzaak te geven aan de waanideeën. Het helpt om je in te leven, om je te identificeren met de hoofdpersoon, anders vervreemd van zijn waanzin. Laurent daarentegen maakt de keuze om ons nooit te laten zien waaruit de waanzin van Eugénie bestaat.

Dit komt omdat het de effecten van zijn waanzin zijn die belangrijk zijn. Zowel de visioenen die de hoofdpersoon zelf heeft als de visioenen die zich voordoen bij de bijrollen, voornamelijk Geneviève. Eugénie schudt de fundamenten van Salpêtrière, hoe ze die van de samenleving die haar onderdrukte wilde schudden. Wat de directeur van ons vraagt, is bij deze keuze: Is onze hoofdpersoon op deze plek echt gewoon een patiënt?

Is het echt allemaal legitiem?

Le Bal des Folles is verdeeld over twee verdiepingen. De eerste is de beschrijvende, eenvoudig portret van het leven in Salpêtrière, coherent op het juiste punt met de historische realiteit dat het geen sterke posities vereist. De door mannen geleide instelling gebruikte vrouwen die door de samenleving als proefkonijnen werden beschouwd om een ​​nieuwe wetenschap te ontwikkelen.

Het is op het tweede ontwikkelingsniveau dat de film ingewikkelder wordt. De keuzes, zowel van het scenario als van de regie, doen twijfels rijzen over de waarde van de wetenschap als zodanig, en over de geldigheid ervan. Ze doen het met een subtiele vergelijking, die met spiritisme, eerst opgeroepen met Hugo's begrafenis en de werken van Kardec, en vervolgens belichaamd in de waanzin, of krachten, van Eugénie.

De film opent vrijwillig twijfels in het denken van de kijker, zonder ze een echt antwoord te geven. De vragen die hij stelt zijn duidelijk: waar haalt de wetenschap haar legitimiteit? Van het prestige van een beroemdheid? Of door de effecten die het heeft op zijn onderwerpen?

Het gekke vrouwenbal

En misschien zijn deze twijfels een van de weinige opmerkingen die me hebben verbaasd. Het is een reflectie op de relatie tussen wetenschap en samenleving, die diepgeworteld is, maar het is merkwaardig dat het zich juist nu in deze werken (boek en film) uitdrukt.

Dankzij de pandemie is de wetenschap de afgelopen twee jaar verdeeldheid zaaien. In het publieke debat is er geen middenweg: je bent met de experts, of je bent tegen. Om je te midden van deze facties te plaatsen en de wetenschap te bekritiseren als een instelling in plaats van als een interpretatie van de wereld, het is een moedig standpunt, net als elke mening die de tegenstelling tussen twee uitersten probeert te doorbreken.