Op een moment in de geschiedenis van pc-gaming waar we potentiële kopers en fabrikanten vinden die niet in staat zijn om zoveel mogelijk nieuwe componenten te gebruiken, niet iedereen zou het risico willen nemen, om een ​​nieuwe benadering van de te experimenteren HOE geniet je van de ultieme game-ervaring waarmee al jaren wordt gepronkt door leden van de Master Race, met alle respect voor consolespelers. Nou, op de een of andere manier, Valve zou het kunnen met zijn Steam Deck, het nieuwste juweel bedacht door het toonaangevende bedrijf op het gebied van digitale levering op pc.

In iets meer dan twee dagen (tussen de officiële aankondiging en de opening van pre-orders) is de aankomende draagbare console met het klepsymbool het enige onderwerp geworden dat centraal staat in de meeste online discussies. Het komt goed? Zal het slecht gaan? Zal het dezelfde kant op gaan als de Steam Machines? Wanneer brengt Valve Half-Life 1.0 + 2.0 Final Remix + uit? Voordat ik al deze vragen beantwoord, zou ik willen zeggen dat het tijd is om een ​​paar stappen terug te doen en de geschiedenis van videogames (en Valve zelf) een paar jaar te verplaatsen en het lange en kronkelige pad te analyseren dat zal eindigen aan het einde van het jaar (of in 2022 voor vele anderen) met de release van de console. En waarom niet, voeg wat persoonlijke overwegingen toe over het hele project en dat zal in het ergste geval veel minder beledigingen jegens mij opleveren dan ik nam met het laatste artikel over Sony.

Pinguïns, open source en moed

Jaar domeinen 2012, een overgangsperiode voor de hele technologie-industrie, zelfs vóór videogames. We staan ​​in feite aan het begin van een generatiewisseling met betrekking tot de consolemarkt, maar ook in de periode van maximale opkomst van de mobiele markt, met een groeiende interesse van bijna alle telefoonbedrijven voor gratis en aanpasbare besturingssystemen, zoals Android, in staat om het smartphonemodel te nemen dat wordt voorgesteld door Apple en het voor iedereen beschikbaar maken, binnen betaalbare apparaten. Juist in de naam van deze opening besloot Valve zich te concentreren op Linux als een vat van de revolutie binnen een markt die, willekeurig, de buitensporige kracht van . zag en nog steeds ziet Ramen, het besturingssysteem van Microsoft, een bedrijf dat een beetje onaangenaam begon te worden voor de goede Gaben.

Valve was in die tijd heel anders dan de huidige (ondanks de release van parels zoals Half-Life: Alyx) en was in 2012 altijd op zoek naar de volgende grote implementatie voor Steam, een klant die op dat moment al een revolutie had ontketend in de manier om de videogame op de pc te begrijpen en die zich op dat moment in een openingsfase bevond. Werkplaats, Marktplaats, Steam Greenlight en last but not least het begin in november 2012 van officiële Linux-ondersteuning, inclusief het in het programma Stoom spelen, een soort multiplatform-ecosysteem dat zijn gebruikers de mogelijkheid garandeerde om hun favoriete videogame te installeren (naar goeddunken van de ontwikkelaars) op de belangrijkste besturingssystemen: Windows, macOS en het eerder genoemde pinguïnsysteem.

Een oplossing die op den duur niet succesvol bleek te zijn. Natuurlijk heeft de community games gezien zoals The Witcher 1 en 2, Schaduw van Mordor en natuurlijk bijna het hele portfolio van Valve, maar tegelijkertijd was het systeem zelf nog steeds te niche om softwarebedrijven te verleiden om portering van hun games beschikbaar op Windows te ontwikkelen. Zozeer zelfs dat een van de meest bekende gevallen die verband houden met dit probleem als hoofdrolspeler heeft CD Projekt Red, die in 2014 kwam doelwit van de Linux-gemeenschap voor het uitbrengen van een "native" versie van The Witcher 2 gebaseerd op de virtualisatie van een uitvoerbaar Windows-bestand, en dat onvermijdelijk inferieur was aan de oorspronkelijke release. Het protest van de spelers was zo agressief (en in sommige gevallen zelfs giftig) dat het het Poolse softwarehuis ertoe dwong geef elke steun op naar het open source-platform, ondanks dat The Witcher 3 ook werd geadverteerd voor SteamOS.

Samenvattend dit eerste stuk, de komst van Steam op Linux zal het pc-landschap zeker niet hebben geschokt (waarmee Linux een marktaandeel van 2,7% bestrijkt), maar zaaide toch een zaadje op de aarde. Een zaadje dat in de komende jaren leidde tot de geboorte van het meest ambitieuze en tegelijkertijd faillissementsproject van Valve: steamos.

De grote flop

"Oh SteamOS, hoeveel heb je gepoept!"

Dit is de enige manier om mijn gedachten over die OS-ramp samen te vatten. In feite hebben we het over een distro (een alternatieve versie van een besturingssysteem) van Debian uitgebracht in 2015 en dat and veranderde je computer in een machine die exclusief is bedoeld voor het starten van de Steam-client in de Big Picture-modus ... Dat is alles! In iets meer dan vier regels heb ik de kenmerken en redenen opgesomd voor de flop van dit besturingssysteem dat toen al heel weinig applicaties had en werd overklast door andere op Debian gebaseerde besturingssystemen (om er maar een te noemen) die aan hun kant een continue en constante ondersteuning, naast het kunnen beheren van software die is bedoeld voor andere activiteiten buiten gaming. Afgezien daarvan zijn alle nadelen van het hebben van een Steam-client op Linux de moeite waard.

Handbediende console met stoomdeckventielOndanks de minder dan positieve recensies, vertegenwoordigde SteamOS het lanceerplatform (en de daaropvolgende grafsteen) van hun tweede faillissementsproject: Stoommachine. Zelfs vóór Steam Deck dacht Valve dat het het beste was om de langste stap van het been te nemen en krachtig de consolemarkt te betreden. Aangekondigd naast het besturingssysteem in 2013, was de Steam Machine (of SteamBox zoals het in de lekken werd genoemd) een gedurfde stap van Valve om breng pc-gaming naar huiskamers, en ironisch genoeg is dat niet de reden voor zijn flop. Integendeel, de hoge kosten van de afzonderlijke machines die op de markt werden gebracht (inclusief de Alienware Alpha) en, zoals eerder, alle nadelen van SteamOS die standaard vooraf was geladen, dwongen het project af.

Natuurlijk, je zou er een kunnen kiezen Windows-gebaseerde Steam Machine maar het was nog steeds dure hardware die de meest populaire gimmick van pc-gamers ondermijnde: upgrade van uw machine, een destijds begrijpelijk gebrek op consoles maar niet op pc (vooral na het laten vallen van een mooi biljet van 1000 euro op een mogelijke deurstopper).

Proton & Wijn

Zodra het hoofdstuk over Steam Machine is afgesloten, gaan we een periode van absolute stilte in waarin Linux, in positieve of negatieve zin, een besturingssysteem blijft dat voornamelijk wordt gebruikt door professionals op het gebied van informatietechnologie (systeemingenieurs, programmeurs, hackers enz.) Universum gewijd aan de pinguïn wordt gezien als een geek spul, inclusief alternatieve launcher-wrappers zoals PlayOnLinux e lutris of zelfs orthodoxe methoden zoals de virtualisatie op basis van de passage van GPU's tussen host- en gastsystemen.

Op dit punt in het verhaal zou het ook logisch zijn om in een gemakkelijke overgave door Valve te denken, ook met betrekking tot de ondersteuning van het pinguïnbesturingssysteem, maar dat was niet zo. In feite, zoals ik het zie, begon het team achter Steam Play om te keren en aan te werken hoe titels die niet compatibel zijn met SteamOS te laten werken zonder individuele softwarehuizen in het midden te plaatsen. En dat is precies hoe, in augustus 2018, Valve kondigt met trots Steam Proton . aan, een compatibiliteitslaag die door Valve zelf wordt beheerd.

Voor de minder ervaren in de omgeving, een compatibiliteitslaag is in een notendop een interface die binnen uw besturingssysteem kan worden geïnstalleerd, in staat om (met de nodige compromissen) toepassingen uit te voeren die normaal gesproken niet kunnen worden uitgevoerd, in dit geval games en programma's voor Windows. Van de verschillende sterke punten, in tegenstelling tot de standaardversie van Wine, zet Proton de bibliotheken opzij OpenGL ten gunste van de recente en veel beter presterende grafische bibliotheken Vulkan, waardoor het mogelijk werd om games als te starten DOOM 2016.

Dit alles, zonder ontwikkelaars zoals Feral Interactive native versies voor Linux ontwikkelen. Inderdaad, zoals in het geval van zijn grote broer Wine, heeft de implementatie van Proton ertoe geleid dat Valve zich nog meer openstelt voor de gemeenschap achter gratis software, waardoor de compilatie van meerdere externe versies van deze add-on mogelijk wordt door de broncode te delen op GitHub. En hier begint het plezier! In iets meer dan 3 jaar is de lijst met compatibele titels met Proton enorm gegroeid en omvat een groot deel van de meest gespeelde titels op het platform, met meer dan 18.000 titels waarvan de werking op de site is gedocumenteerd. ProtonDB. Op dit moment hebben we een niveau van compatibiliteit bereikt dat langverwachte titels kan lanceren, zoals: Cyberpunk 2077 e Resident Evil: Dorp een paar uur na hun officiële release. Iets dat op het moment van de release van Steam op Linux onmogelijk leek.

We hebben het niet over een perfect systeem, integendeel. Waar Valve het niet goed kan doen (zoals in het geval van het uitvoeren van eigen videocodecs), denken we dat gebruikers het leuk vinden Glorieuze Loempia door de ontwikkeling van aangepaste versies die bepaalde problemen kunnen bufferen. Hetzelfde kan echter niet worden gezegd over anti-cheats, die voorlopig het echte obstakel vormen dat moet worden overwonnen voordat Linux wordt gemaakt wat Gabe Newell in 2013 voorspelde: de toekomst van pc-gaming.

Stoomdeck en de toekomst van VALVOLA

En we zijn aangekomen op 16 juli 2021 en bij Valve beginnen we conclusies te trekken. Steam Deck zal hoogstwaarschijnlijk het hoogtepunt zijn van deze reis die min of meer een decennium heeft geduurd en die al vanaf de eerste beelden en officiële verklaringen al die tegenslagen, alle flops uit het verleden lijkt op te vangen en op zichzelf te keren. gunst. Leek SteamOS niet een betrouwbaar besturingssysteem? Bam! SteamOS 3.0 verandert zijn kern en wordt een Arch-gebaseerd systeem, met alle voordelen die uit deze keuze voortvloeien, allereerst de eventuele periodieke release van systeemupdates. Kostten de Steam Machines te veel en zou de hardware erin in de loop van de tijd verouderd kunnen raken? En hier wordt het Steam Deck gemonteerd hardware-architectuur vergelijkbaar met consoles zoals PS5 en Xbox Series X / S, zij het met enkele compromissen. Heeft Proton nog steeds problemen met Anti-cheats? Geen probleem, Valve kan compatibiliteitsproblemen oplossen nog voordat het Steam Deck uitkomt.

Valve zal binnenkort anti-cheat ondersteunen op linux. van linux_gaming

Het is duidelijk dat het hele project op dit moment alles en niets kan zijn, en eerlijk gezegd voel ik me genoodzaakt om ook enkele van mijn zorgen erover te vermelden. Het zal nodig zijn om te zien wat de (lange termijn) prestaties van aankomende games in de toekomst zullen zijn, hoe de ergonomie van de Wii U-stijl besturing zal worden behandeld in het uiteindelijke model van de console of dat er een distributie zal zijn op ons grondgebied waarvoor geen speciale verzendkosten worden betaald (zoals de Steam-winkel ons al jaren gewend is met betrekking tot de verkoop van hardware).Handbediende console met stoomdeckventielWat ik probeer te zeggen is dat het nu tijd is voor Valve om op het gas te trappen en al hun cartridges af te vuren, ongeacht of ze de miljoen verkochte eenheden hebben bereikt. Met alle respect voor de PC Master Race die voor de derde keer schreeuwt om de “Switch Killer”, terwijl het Steam Deck dat in werkelijkheid niet is. Omgekeerd is Steam Deck een kans om te legitimeren wat je producten leuk vinden GPD Win, Aja Neo e ONEEXPLAYER de afgelopen jaren hebben geprobeerd aan te tonen: het beste van pc-gaming moet zich openen en verder gaan dan het kopen van een onbetaalbaar toegangsbewijs ... Scalpers het toelaten (zakken stront).