De wijdverbreide verspreiding van informatie die het internet mogelijk heeft gemaakt, doet ons denken dat alles altijd een Google-zoekopdracht verwijderd is. Archiveren is echter een complexer proces dan we denken, en voor altijd stukjes geschiedenis verliezen is heel eenvoudig.

Puur fysieke kunst heeft zijn eigen instandhoudingsproblemen, algemeen bekend en bestudeerd, terwijl de digitale uitdagingen nog steeds slecht begrepen worden. Door de jaren heen is oproepen van veel experts de digitale archivering van hun herinneringen niet te vertrouwen. Niemand weet of de apparaten in de toekomst de bestanden kunnen lezen die we vandaag gebruiken.

Het probleem van het archiveren van videogames

Het probleem van het archiveren van digitale kunst begint onlangs ook zijn weg te vinden in de wereld van videogames. Het meest opvallende geval was dat van Flash. De deactivering van het Adobe-platform om veiligheidsredenen bracht het behoud van duizenden games in gevaar, alleen gered dankzij het project Falshpoint.

Maar er zijn ook minder opvallende gevallen geweest, zoals die van Ninja Gaiden Black, waarvan de code te slecht was gestript voor ontwikkelaars om aan een remaster te werken. Hij lijkt dit probleem ook te hebben opgemerkt Phil Spencer, directeur van Xbox.

In een interview met Kinda Funny, sprak Spencer uitgebreid over het onderwerp en vertelde zichzelf: preoccupato voor het gebrek aan aandacht dat het probleem van het archiveren van videogames oproept:

“Soms denk ik terug aan wat het Paley Center voor tv deed. Paley realiseerde zich al snel dat de tv-industrie klaar was om duizenden banden met oude shows erop te gooien en zei: 'Hé, ik wil ze archiveren, want misschien wil iemand ooit de Ed Sullivan Show nog een keer zien.' Ik wou dat er een collectieve inspanning van de industrie was om de geschiedenis van de industrie zelf te behouden, om de toegang tot alles wat ons heeft gebracht tot waar we nu zijn niet te blokkeren "

De oplossing van Phil Spencer

De nieuwe technologie voor videogames vereist echter andere oplossingen dan die voor televisie. Hoewel het verzamelen van oude games en zeldzame consoles wijdverbreid is, is er niets dat ervoor zorgt dat er in de toekomst media zullen zijn die geschikt zijn voor het draaien van oude hardware. Ook dit soort conservering toegang tot games beperken, en dit lijkt Spencers voornaamste zorg te zijn.

Hiervoor wees de directeur van Xbox erop dat projecten zoals de Game Pass, en cloudgaming in het algemeen, kan het toegankelijkheidsprobleem oplossen. Microsoft heeft al geëxperimenteerd met de overname van Bethesda, waardoor alle abonnees oude titels van het softwarehuis konden spelen.

Het model dat Microsoft lijkt te willen volgen met betrekking tot het archiveren van videogames het wijkt ook af van het GAAS-concept (Spel als een service). Het genereren van inkomsten met deze inhoud is secundair, het centrale thema is dat de titel beschikbaar blijft voor iedereen die toegang heeft tot de service.