Wie kent mij, ik ben iemand die van videogames houdt. Er is geen dag waarop ik niet een paar uur voor het scherm doorbreng, gegrepen door de personages, verhalen en ontwerplessen die het medium bevolken, tot het punt dat ik mijn studies op deze wereld richt. Allo stesso tempo, Ik vind het leuk om meer te weten te komen over de branche, begrijp hoe het werkt en bespreek het met mensen. Helaas zijn er momenten waarop mijn enthousiasme faalt en verbazing en nieuwsgierigheid vervangt door tegengestelde gevoelens zoals walging en woede. En dit gebeurt als ik in contact kom met stilte, niet-discussie, totale neerbuigendheid naar een specifiek onderwerp specific. En de laatste tijd is er geen ander bedrijf dat deze drie tegenslagen beter belichaamt dan... Sony Interactive Entertainment en daarmee dus ook het hele merk PlayStation.

Omdat ik niet weet of het je is opgevallen, maar de afgelopen maanden is Sony begonnen een kant van zichzelf te laten zien die allesbehalve voor de spelers, maar niemand geeft er om. Niemand praat erover, integendeel. Ze zijn allemaal druk bezig de concurrentie voor de gek te houden of misschien zelfs andere bedrijven die zich in positieve of negatieve zin gedragen als de Japans-Californische reus. Als je het niet gelooft, geef me dan minstens tien minuten en overweeg dan pas of je moet overwegen wat er zal volgen of dat ik de schandpaal op het openbare plein verdien, compleet met een beul met blauwe kap. Ik geef je meer dan bronnen en mijn mening kan ik niet helpen.

"Wij geloven in achterwaartse compatibiliteit... Maar alleen als het ons uitkomt"

Zoals jullie allemaal weten, een paar maanden geleden Sony kondigde de sluiting aan van de PlayStation Store-service op PS3, PSP en de noodlottige PS Vita. Een nieuws dat werd beantwoord met een resolute weigering door sommige spelers die terecht bezorgd waren over de onmogelijkheid om hun aankopen op oudere generatie consoles te behouden (of zelfs bij te werken) en dat Jim Ryan ertoe bracht om ommekeer, aankondigen dat ze de service open zouden houden op PS3 en PS Vita en de PSP-winkel op 2 juli 2021 zouden sluiten. Allemaal perfect, toch? Door de sluiting van het oudere draagbare platform te verwijderen, is het nog steeds mogelijk om een ​​digitale kopie van te kopen Metal Gear Solid 4 e Persona 4 Golden (om er willekeurig twee te noemen, hè)? Helaas voor u stierf deze hele beweging van terechte verontwaardiging niet alleen door de eerder genoemde stilte, maar werd ook onbruikbaar gemaakt door de slecht algemeen beheer van de PS Store.

Nou, sinds laatst Oktober, Sony heeft zelf de secties van zijn winkel ontoegankelijk gemaakt die zijn gewijd aan de titels van zijn vorige consoles en die eerder beschikbaar waren op hun officiële website, waardoor directe toegang vanaf smartphones en computers wordt ontzegd, de meest gebruikte platforms voor de aankoop van digitale goederen (volgens een statistisch onderzoek van Buitenste doos en bijgewerkt tot 2021).

Dit leidde tot een zeer bekwame gebruiker in webdesign en javascript om te creëren Walkure, een add-on voor Mozilla Firefox die de oude PS Store-pagina's uit het internetarchief kan ophalen, waardoor communicatie mogelijk wordt met de servers die zijn bedoeld voor de gebruikelijke betaling.

En wil je weten wat er met deze onbeduidende add-on is gebeurd? Binnen een week was het verholpen. Eenmalige houding tot belemmering van keuzes voor de gepassioneerde consument en dat bevestigt helaas Sony's onwil om zijn eigen nalatenschap te ondersteunen, een beetje zoals het beweerde Jim Ryan in 2017 tijdens een interview met TIME en waar hem werd gevraagd naar de redenen achter het afzien van ondersteuning door PS4 voor de achterwaartse compatibiliteit, in tegenstelling tot wat Microsoft deed (en nog steeds doet) met zijn Xbox-ecosysteem.

"Toen we met achterwaartse compatibiliteit bezig waren, kan ik zeggen dat het een van die functies is die meerdere keren wordt gevraagd, maar nooit te veel wordt gebruikt. Ik ging onlangs naar een evenement met een Gran Turismo-thema waar ze games hadden voor PS1, PS2, PS3 en PS4. En de PS1- en PS2-games, die leken eeuwenoud en ik dacht: wie zou dit ooit spelen?"

Een opmerking die ik tot op de dag van vandaag niet alleen misplaatst, maar ook hypocriet vind, aangezien een groot deel van de PS4-bibliotheek bestaat uit Remastered, Remake en Porting van de zogenaamde oude spellen. En zelfs als dat zo was, zelfs als Jim Ryan gelijk had om die spellen te geloven oude, waarom niet communiceren met de gemeenschap? Vooral met de recent succesvolle Gran Turismo-community om een ​​online modus weer tot leven te wekken die aanvankelijk was weggegooid voor Gran Turismo 4. Maar we praten veel over oude spellen, wie zou ze ooit goed spelen?

zelfs Nintendo, zij het soms op een twijfelachtige manier (via de kunstmatig beperkte verkoop of via de schaarste aan aanbod) kan zijn oude werken ondersteunen en host nog steeds enkele van de games van zijn eerdere platforms in zijn eShop. Uiteraard niet allemaal, maar de meeste die in digitale vorm beschikbaar zijn, zijn vandaag nog steeds beschikbaar en kunnen worden gedownload via de belangrijkste beschikbare platforms. Zonder de noodzaak om "een muur te bouwen". En over muren gesproken...

"Wij geloven in console-liefde ... Zolang je ons het beschermingsgeld betaalt"

Jullie zullen je allemaal het kleine intermezzo herinneren van de 2018 Game Awards met protagonisten Shawn Layden, Phil Spencer e Reggie Fils-aime. Een mooi moment van eenheid tussen de drie belangrijkste concurrenten van het videogamepanorama die hadden kunnen scoren de definitieve dood van de console oorlog, een term die ik persoonlijk veracht voor wat het de afgelopen jaren is geworden een wedstrijd om te zien wie het laagste IQ heeft.

En als in het geval van Nintendo en Microsoft, de twee bedrijven een echte interesserelatie hebben gecreëerd die heeft geleid tot games zoals: Ori en Will of the Wisp komen naar Nintendo Switch en de internetbrekende aankondiging van Steve als DLC voor Super Smash Bros. Ultimate, Sony bleef opgesloten in zijn muffe bunker en waar de slogans Voor de spelers o Spelen kent geen grenzen zijn vervormd. Om duidelijk te zijn, op geen enkele manier had ik de komst van Horizon Zero Dawn op Xbox of Astro's Playroom op Nintendo Switch verwacht of verwacht, ik moet echter veel glimlachen als Sony het enige bedrijf is dat een muur maakt en ophef maakt over een van de belangrijkste functies voor de titels die hun geluk baseren op de multiplayer-modus: crossplay.

In feite is de afgelopen dagen dit specifieke elitisme van Sony ten aanzien van zo'n onbeduidende functie en hoe eenvoudig te implementeren een paar seconden teruggekeerd naar het middelpunt van de discussies in de gemeenschap, daarna Randy Pitchford verklaarde het gebrek aan ondersteuning voor de functie in de PS4-versie van Borderlands 3, in opdracht van de uitgever 2K Games. Wat heeft Sony hiermee te maken? Het proces zorgt ervoor Episch versus Apple om uw twijfels weg te nemen, door middel van een officieel document dat de werking van een inkomsten vergoeding gekoppeld aan games die gericht zijn op de implementatie van het platformonafhankelijke platform.

Sony PlayStation 3 4 5 Vita PSP Jim Ryan Studios Redactioneel Microsoft Nintendo Activision Ubisoft EA

Samenvattend: als een game een bepaald quotum niet haalt, verkregen door rekening te houden met de totale inkomsten van de game en die op het PS4- en PSN-platform, moet de ontwikkelaar of uitgever een maandelijkse vergoeding betalen om te kunnen blijven ondersteunen de platformonafhankelijke modi. Dit is, of je het nu leuk vindt of niet, letterlijk kant en weet je wie dit soort belastingen oplegt? La maffia. Sony is een maffia, en het is de enige die dit soort belastingen oplegt door zich te verschuilen achter lege verklaringen als "We willen onze gebruikers beschermen". En laten we dit soort 'strategieën' (die weinig strategisch zijn) alsjeblieft niet vergelijken met wat Epic de afgelopen jaren heeft gedaan. In tegenstelling tot Sony zou ik graag een lans breken ten gunste van het bedrijf achter Unreal dat op zijn minst probeerde een eigen softwareaanbod voor te stellen om Steam een ​​beetje kwaad te maken, maar ook om de ontwikkelaars te ondersteunen, in plaats van belastingen op te heffen. hen.

Nee, Sony wil helemaal niemand beschermen. Integendeel, hij geeft er de voorkeur aan om op de vuist te gaan en een schadevergoeding te eisen die op niets gebaseerd is, waardoor niet alleen de ontwikkelaars worden beschadigd, maar ook degenen die zelfingenomen beweren te verdedigen: de spelers. Hoe dan ook, als je ze niet IN HUN portemonnee tegen de spelers slaat, zullen ze nooit iets zeggen en ze blijven bovenste tekst / onderste tekstmemes maken over de gebruikelijke drie ellendelingen: Ubisoft, Activision e EA.

"Wij geloven in generaties... Maar alleen als Microsoft dat niet doet"

Nu, voordat ik deze meer dan terechte uitbarsting afsluit met de meest recente chocolatierfiguur van onze geliefde (zeer geliefde) Sony, wil ik een beetje nadenken over de ontwikkelaars van de PlayStation Studio's: wat zal volgen het is op geen enkele manier een aanval op je inspanningen en de vele opofferingen die tijdens de pandemie zijn gemaakt, zelfs alleen maar om (op afstand of op kantoor) te kunnen werken. Ik ben zeker achter de keuze van maak cross-gen God of War: Ragnarok, Gran Turismo 7 en vele andere toekomstige titels is er ook de wens om ze voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken, zelfs met enkele technische opofferingen ...

... Maar het spijt me, Sony verdient alle shit die ze in dit geval kunnen krijgen en het is allemaal de schuld van hun communicatie: schizofreen, paraculist en gebaseerd op planning "Verdomde hond", zolang je op de wagen van de winnaar. Ik fris je geheugen op en ga terug naar wat Jim Ryan zei GameIndustry.Biz in mei 2020:

“We hebben al gezegd dat we in generaties geloven. Wij zijn van mening dat wanneer je de moeite neemt om een ​​next-gen console te bouwen, deze functies en voordelen zal moeten bevatten die de vorige generatie niet heeft. En dat, naar onze mening, mensen games moeten maken die het beste uit deze functies halen. We geloven in generaties, of het nu gaat om de Dual Sense-controller, 3D-audio of de talloze mogelijkheden van de SSD... we vinden dat het tijd is om de PlayStation-community iets nieuws, anders te geven en dat kan alleen op PS5 worden genoten."

Allemaal heel mooi, woorden die ik in een andere context zou hebben gewaardeerd. Juni en september komen eraan, games zoals Gran Turismo 7 en God of War: Ragnarok worden gepresenteerd op speciale conferenties exclusief op PS5, mensen zoals Mark Cerny flexa de mogelijkheden van het nieuwe speelgoed en de voordelen die het kan bieden aan ontwikkelaars, waardoor de gebruikers geloven in de generatiewisseling en investeren in de unieke kenmerken van de nieuwe console die zeker (zoals in het geval van Ratchet & Clank: Rift Apart ) zal de kaars waard zijn . Nee?

Maar het is in de maand november dat Sony begint te begrijpen dat misschien, misschien de schaarste aan elektronische componenten veroorzaakt door de pandemie, zou hun gezichtsvermogen kunnen hebben aangetast. PS5 verdampt van de radar van de gemiddelde consument vanwege de weinige aandelen, de bots en dus de sjacheraars. Sony zwijgt echter en blijft opscheppen over zijn superioriteit ten opzichte van zijn concurrenten, vooral in vergelijking met Microsoft, dat het afgelopen jaar zwaar bekritiseerd werd omdat het openlijk een crossgen-ondersteuning van minimaal 2 jaar gepland. Welke verliezers toch?

2021 komt eraan en het tekort aan componenten lijkt maar niet op te houden, liever. En het is pas nu, 7 maanden na de release van de console, dat tot die Sony-bronnen van wijsheid het ideon komt: "Misschien, maar misschien eh, hebben we veel onzin gezegd?" En het is precies op dat moment dat die uitspraken van Mark Cerny over de PS4-hardwarebeperkingen dat ze interfereren met creatieve innovatie voldoen aan de harde realiteit. Omdat ik je een geheim vertel: op dit moment betekent het kopen van PS5 dat je een groot deel van je spaargeld weggooit en je voor de gek houdt door overhaaste en soms bedrieglijke marketing.

Maar niets, al deze incompetentie en hypocrisie wordt niet genoeg besproken, maar we leven liever mee. Want als Sony dat doet, is het te rechtvaardigen, als Cory Balrog het zegt, dan is het goed. Als het Phil Spencer is of iemand anders buiten het blauwe team die het zegt, is het niet langer goed, en deze neerbuigende stilte wordt een kudde boze schapen, die niets anders doen dan lege woorden gooien, gehuld in een aura dat Sony heeft geleerd. misbruik te goed: hypocrisie.

Maar misschien ben ik het die deze indruk heeft, misschien bekijk ik de dingen zelf vanuit een vertekend perspectief en in werkelijkheid is Sony al verantwoordelijk gehouden worden op een deel van zijn vuil. Wat ik wel weet, is dat ik haar nooit zal vergeven dat ze mij onvoorstelbare schade heeft berokkend. Maar realiseren we ons dat ik, een Linux-gebruiker, in dit hoofdartikel heb geprobeerd Microsoft te verdedigen? Waar de fuck gaan we eindigen?