Op 13 november 2020 had de politie van Montreal lokale Ubisoft-kantoren geëvacueerd haast hebben. Volgens vroege reconstructies leek het alsof iemand het had gedaan gegijzeld door werknemers. In de dagen daarna werd duidelijk dat de oorzaak van de onrust was eigenlijk een vals alarm.

Andere oproepen

De Canadese krant La Presse meldde vandaag dat de politie in de daaropvolgende maanden andere soortgelijke telefoontjes zou krijgen. In een daarvan beweerde een anonieme persoon te hebben plantte een bom in de Ubisoft-kantoren. In een andere die aan de gang was weer een ontvoering, en dat hadden de criminelen geschoten op werknemers. 

Na de operatie in november zou de politie deze telefoontjes echter zonder poespas hebben afgehandeld. Nadat we hadden vastgesteld dat het zelfs in deze gevallen om vals alarm ging, de politie begon een onderzoek te doen om de dader te vinden. 

De zoektocht was niet bijzonder ingewikkeld, want de dag na het derde telefoontje belde de nep-aanvaller opnieuw, maar dit keer rechtstreeks naar Ubisoft. Die zich voordeed als een Rainbow Six-ontwikkelaar, probeerde de man toegang te krijgen tot de mogelijkheid om spelers te verbannen.

Onmiddellijk beseften de werknemers van het bedrijf dat er iets mis was, en ze meldden de Service de Police de la Ville de Montréal, die het onderzoek startte. Het resultaat van de eerste onderzoeken is een naam, Yanni Ouahioune. 

De enige verdachte

Er is weinig over hem bekend, behalve dat zijn gebruikersnaam op Rainbow Six "Y4nn0XX" is en dat hij meer dan 80 verbod van Ubisoft's Tactical Shooter. Ouahioune, gecontacteerd door La Presse, zou elke betrokkenheid bij de telefoontjes ontkennen, maar in plaats daarvan enkele toegeven oude beschuldigingen van meppen. 

Het lijkt erop dat de verdachte vooral geobsedeerd is door de figuur van Spoit, Zweedse professionele Rainbow Six-speler, pas zeventien. Volgens rapporten van de politie zou onder de verzoeken van de laatste anonieme oproep het verbod op Spoit zijn geweest. Verder wordt Ouahioune ervan beschuldigd probeerde het account van de jonge pro-speler te hacken.

De politie is nog bezig mogelijke andere verdachten, en heeft nog geen uitspraken gedaan over mogelijke aanklachten tegen de verdachten.