Retourneren, de roguelike shooter ontwikkeld door Housemarque, is eindelijk naar boven gekomen PlayStation 5 in digitale versie en in de schappen. Voor de gelegenheid de oprichter en CEO van het softwarehuis Ilari Kuittinen schreef een open brief aan Sony, door het te publiceren op de officiële game blog.

In deze post vertelt Kuittinen over de onrustige ontwikkeling die de game en het ontwikkelteam moesten doormaken. Niet alleen voor de voor de hand liggende problemen die verband houden met de pandemie Covid-19, maar ook door het mislukken van eerdere projecten. In feite, in 2017, het gebrek aan commercieel succes van Nex Machina leidde het softwarehuis om af te stappen van het arcade-genre en de koerswijziging aan te kondigen door middel van een brief aan de fans met de titel Arcade is dood.

Dit heeft Housemarque er echter niet van weerhouden om het ambitieuze concept Returnal, een andere pure arcadetitel, te ontwerpen en aan Sony te presenteren.

"In een tijd waarin uitgevers steeds minder creatieve risico's nemen, zijn we onze partner Sony oprecht dankbaar, die ons de kans heeft gegeven om aan een echt risicovol project te werken en die ons tijdens het hele project fantastische ondersteuning heeft geboden."

En nu? Het is even wachten op de eerste verkoopresultaten om te zien of de arcades nog hun zegje kunnen doen AAA-gaminglandschap.