“Dit is het verhaal van een heel verre tijd, de tijd van mythen en legendes. De oude goden van de game-industrie waren in rep en roer, tijden waarin Sony geloofde in generaties en Microsoft geen tussenkomst had. Oké, kom op, je snapt de grap, laten we doorgaan.

De vreemde dans van Playstation gaat op een ogenschijnlijk onverbiddelijke manier door, die de afgelopen maanden veel minder aandacht heeft besteed aan het publiek, althans in termen van communicatie en in een staat van onzekerheid die de Mattrickiaanse periode van de Xbox One waardig is. Het nieuws dat de afgelopen uren de ronde deed, is dat van een remake van The Last of Us, en de toevoeging van Bend Studio aan Naughty Dog, ter ondersteuning van een nieuwe Uncharted-titel. Maar het nieuws, het echte, dat verborgen is onder de krantenkoppen, komt van de harde kritiek - die uit zijn woorden slechts een gevolgtrekking is - van Jason Schreier op Sony, exclusief gericht op het ondersteunen van blockbuster-titels. In het artikel van Bloomberg, wat je kunt lees hier (dus vermijden we ook dat dit uitsluitend een bewerkings- en vertaalartikel wordt), meldt Schreier enkele gebeurtenissen met betrekking tot Bend Studio en de Visual Arts Service Group, waarin er van de kant van de Japanse reus weinig belangstelling is voor projecten en studio's die niet bij betrokken zijn drievoudige projecten A is doorgaans alleen geïnteresseerd in het produceren van zeer winstgevende voorraden.

In het geval van Dienstgroep beeldende kunst, het is een gemiste droom (als we het in een romantischer perspectief willen plaatsen), een team dat altijd heeft geleefd en gewerkt als een bijlage bij meer bekende studies en artistieke emancipatie heeft gezocht door een eigen project voor te stellen. In dit geval is het team ook op zoek naar een minder risicovol doel, gericht op de realisatie van een remake van The Last Of Us, het project start maar al snel verlegt Sony de aandacht, bijna nihil naar de Service Group, naar het origineel. team en Naughty Dog passeert direct op een prominente positie, met alles van dien. In het tweede geval, het geval dat zeker "opvallender" is, aangezien het erbij betrokken is Bend Studio, die niet alleen een scherp "nee" zouden hebben gekregen tegen de toonhoogte van Dagen verdwenen 2 maar het zou ook het risico hebben gelopen om definitief door Naughty Dog te worden opgenomen, om vervolgens te kunnen ontsnappen en zelfstandig aan een nieuw project te gaan werken. Op zich, om eerlijk te zijn, veroorzaakt Sony's gedrag niet eens zoveel opschudding, zelfs als je de twee afleveringen leest waarop de redactionele scharnieren van Schreier geen gebeurtenissen zouden zeggen die geen verband houden met de 'modus operandi' van bedrijven in deze of andere industrieën, maar wat maakt het meer aangesloten en relevant is de context waarin dit stuk aankomt en tot op zekere hoogte ook de reactie van het publiek.

Sony

Het is de druppel die de steen doorboort - of degene die de rug van de kameel breekt, oordeelt u - misschien, maar deze nieuwscombinatie heeft een sterke kloof in de meest actieve fora ter wereld, evenals in onze eigen, nog een andere toetsenbordschermutseling die, als het enerzijds ons niets nieuws vertelt, anderzijds laat zien hoe zelfs de meest fervente fan (jongen) kan toegeven voor een reeks van keuzes die niet erg gelukkig zijn, aangenomen door de multinational waarvoor hij met zoveel enthousiasme juicht. Nog een andere demonstratie, als er nog een behoefte was, dat na aftrek van enorme inkomsten en financiële geruststellingen jegens investeerders, de imagoschade, vooral op lange termijn, de balans tussen de waarde van een merk en het belang dat de spelers schaden kan verschuiven. eraan. Kortom, na een lancering van Playstation 5 die alleen op papier opwindend is (eervolle vermelding voor de sjacheraars die zoveel ijver hebben bijgedragen aan het succes van het vlaggenschip van Sony), kunnen we vanwege de verkoopcijfers zoveel juichen als we willen, maar uiteindelijk zij zijn niet degenen die we in de console stoppen als we willen spelen, er is een opeenvolging van gebeurtenissen, verklaringen en lekken die de huidige gezondheidstoestand van Playstation in een ander daglicht hebben gesteld.

Dat "Wij geloven in generaties" die bijvoorbeeld een 'verhulde' prik bij Microsoft bevatte, botst met de beslissing om PS4-ondersteuning voort te zetten met generatiesoverschrijdende titels, zoals het langverwachte vervolg op Horizon Zero Dawn, of met de niet-sluiting van Japanse Studio, die nu de nadruk zal leggen op ASOBI-team, en het bloeden daarvan in de afgelopen maanden, om maar twee van de meest opvallende voorbeelden te noemen die in de afgelopen maanden iedereen zijn neus hebben laten opduiken, hoewel ze, als ze alleen als economische keuzes worden beschouwd, zeker hun eigen vruchten zullen afwerpen. Bovendien zijn deze keuzes perfect geïntegreerd met Schreiers "kritiek" op Sony, namelijk dat hij zich uitsluitend of bijna uitsluitend richt op blockbusters met het hoogste economische profiel. Tot op heden zijn alle discussies die we kunnen voeren natuurlijk speculatief, maar het is ook waar dat dit het moment is waarop de reuzen van de industrie hun kaarten beginnen te tonen en de fundamenten ontdekken die ze aan het bouwen zijn, ze hebben niet betrekking op de huidige generatie, maar ook op structuren van een verder afgelegen toekomst. En het is hier dat, afgezien van zijn eigen persoonlijke gedachten, Schereiers woorden weerklinken.

Sony

De verdienste van Sony in de afgelopen generatie was onder andere te geven nieuwe glans voor zijn interne teams die de weg kwijt waren - of op het punt stonden - en ze tegelijkertijd 'updaten' naar de video-speelse context van die tijd, de 'reboot' van God of War is in deze zin misschien wel het beste voorbeeld: geliefd en succesvol en renoveer het, zonder de essentie ervan aan te tasten, maar het eerder nieuw leven in te blazen, wat bewijst niet alleen in staat te zijn zich aan te passen, maar ook aandacht te schenken aan de wensen van de fans, zonder er een slaaf van te blijven. Toch bewijst Sony vanuit het perspectief van vandaag het in zijn boog te hebben ongetwijfeld krachtige, maar niet erg gediversifieerde pijlen tussen hen in puur structurele termen, waarbij ze in toenemende mate voldoen aan het 'cookie cutter'-model dat de industrie domineert, misschien een beetje te veel focust op het Open World-model, en vervolgens wordt ondersteund door de triple A van Naughty Dog en buitengewone steun van derden, die lijkt vandaag echter ook zwakker.

ondeugende-dog-POV

Natuurlijk is er geen gebrek aan voorbeelden zoals Ratchet en Clank: Rift Apart of de meer bescheiden games die zijn geboren om de lancering van de nieuwe console te begeleiden (die echter uitdrukkelijk zijn geboren met de bedoeling kleine speelse ervaringen te zijn om te ondersteunen de aanvankelijke stabiliteit van het titelpark) en dat ze in ieder geval weinig te maken hebben met de visie van Jim Ryan, omdat ze al lang in productie waren voordat hij als CEO in het spel kwam. Kortom, het is duidelijk dat de twijfels van de spelers op zijn minst terecht zijn over de toekomst van de PlayStation 5 line-up, er is geen reden om je hoofd te verbinden echter zeg ik het recht uit je tanden, als je de vervolg op Days Gone, dat zonder zijn verdiensten zeker geen riskante of riskante IP is en onder andere ook goed ontvangen wordt door het publiek, is er een probleem.

Sony

Er lijkt echt een gebrek te zijn aan die bereidheid om risico's te nemen en te investeren in meer bescheiden spellen en als dat echt blijkt te zijn, zou het een grote vergissing zijn. En het punt is niet eens dat het idee van weer een nieuwe remake van een game die 'een half uur geleden' is uitgebracht in productie gaat ten koste van een meer eigenaardig en moedig idee, het zal noch de eerste, noch de laatste keer zijn dat het gebeurt, zodat een team dat blijk gaf van bekwaamheid, zou worden beloond met overname door een andere studie (het gebeurde onlangs bij Vicarious Visions en niemand was wanhopig), over de vraag of dit modus operandi bewijzen luiheid en bijziendheid. Niet alleen omdat het hebben van een zo gevarieerd mogelijke line-up goed is voor de spelers, maar ook, zo niet vooral, gezien het buitengewone succes dat wordt behaald met games die worden ondersteund door een kleine financiering die zonder een minimum aan gokken nooit aan het licht zouden zijn gekomen. .

En ik ben hier niet eens om erop te wijzen dat directe concurrentie in deze periode lijkt te blijven klinken in successen, ten eerste omdat het geen artikel wil zijn dat discussies over de concurrentie kan aanwakkeren, wat ondanks al het "absurd is. om vandaag nog te praten over console-oorlog 'voor mij lijkt het levendiger en woester dan ooit, en vooral omdat, hoewel Microsoft echt zijn richting lijkt te hebben gevonden, het nog steeds alles te bewijzen heeft, maar het is duidelijk dat Sony niet laat zien zelf te vooruitziend in deze periode. Simpele communicatieproblemen? Mogelijk, maar onwaarschijnlijk omdat we al zoveel tastbare bewijzen hebben en als er al mensen zijn die naar het complot schreeuwen en dekking zoeken om het huis van Nihonbashi te verdedigen, is het moeilijk om niet een beetje te horen déjà vu van het vroege PS3-tijdperk. Misschien moeten, vanwege een ongeschreven regel van de industrie, de verschillende reuzen presteren in een sprankelend gen en dan op zichzelf instorten, of alle middelen zoeken om zichzelf te saboteren, maar het punt van Schreier, hoe geprikkeld ook, is volkomen acceptabel. Dit betekent niet dat kleine of meer experimentele producten totaal ontbreken op Playstation 5, maar twijfel of het zaadje van twijfel is geplant en we weten nu heel goed dat dit zaadje bij het publiek altijd vruchtbaar ontkiemt. Kortom, in de komende maanden zal Sony, dankzij de langverwachte evenementen gewijd aan de media, moeten aantonen dat het een duidelijk en effectief idee heeft, niet alleen om de huidige twijfels weg te nemen, maar ook, en vooral, om dat "For the Players", dat tegenwoordig veel minder overtuigend klinkt, een nieuwe glans te geven.