Het schrijven van een grafische avonturenrecensie in 2021 kan een hele klus zijn. In feite zijn er verschillende jaren verstreken sinds de komst van dit specifieke videogame-genre, maar ondanks de vele jaren die voorbij zijn gegaan, lijken point and click een beetje op wijn: hoe ouder ze worden, hoe beter ze worden. Ik kan je dat garanderen met Encodya, deze vergelijking wijkt niet zo ver af van de werkelijkheid, aangezien het een grafisch avontuur is dat, dankzij de vele citatieaspecten, een groot eerbetoon lijkt te zijn aan die mijlpalen die dit eigenaardige videogamegenre vertegenwoordigen. Ik herinner me zelfs nog heel goed wanneer Ik maakte voor het eerst kennis met dit spel in een groot paviljoen binnen gamescom. We hebben het over 2019, twee jaar die nu eeuwen lijken door de pandemie. Ik was een beetje in de war, het was mijn tweede Gamescom en het was de eerste titel die ik had moeten proberen. Ik herinner me dat ik altijd in het paviljoen wist Nicola Piovesan, hoofd van de firma e creatieve geest van de titel​ Op die locatie werd het aan mij geopenbaard de eerste demo van het spel dat, toen al, hij kon me zijn potentieel laten zien en capaciteit ondanks dat het een preview is. Ik vertel je één ding: Ik was betoverd​ De game was en is in potentie erg interessant. Twee jaar later merk ik dat ik thuis ben en deze game aan het recenseren ben. Zal het Encodya zijn gelukt het pand te behouden?

De plot ziet de hoofdrolspeler jong meisje Tina, 9 jaar oud, altijd gevolgd door zijn eigen trouwe metgezel SAM-53, een robot die om de een of andere reden dol is op onze hoofdrolspeler. De gebeurtenissen van het verhaal zijn ingesteld een Futuristisch Berlijn (Neo-Berlijn), een hypermoderne stad die in sommige opzichten meer lijkt op een modern Tokio dan op de Duitse hoofdstad in 2062. Tina is een wees, leeft ze in een technologische wereld die haar kennelijk niet toebehoort. Hij leeft in ontberingen, maar ondanks alles weet hij altijd te overleven. Haar belangrijkste activiteiten zijn het doorzoeken van de bakken en het meenemen van materialen om door te verkopen om geld te krijgen in ruil voor het kunnen leven en eten. Naarmate het verhaal vordert, ontdekt Tina echter dat ze, gezien dat, eigenlijk speciaal is haar vader schonk haar een missie om uit te voeren​ Hij moet proberen een geheim project uit te voeren dat door laatstgenoemde niet is voltooid om te proberen de wereld te redden en tegelijkertijd nieuws te weten over zijn mysterieuze verleden.

Besteed bijzondere aandacht aan wat je in het scenario omringt, elk detail kan uitermate nuttig zijn voor het oplossen van bepaalde puzzels!

Encodya, zoals eerder vermeld, is een point and click ontwikkeld door het creatieve genie van Nicola Piovesan met Chaosboer studio en gepubliceerd door Assamble Entertainment​ Zoals de meeste titels in dit genre, bijna alle interactie is gewijd aan het zoeken naar bepaalde objecten in staat puzzels oplossen wat enige tijd kan duren om te voltooien. Er is veel geduld voor nodig om een ​​aantal problemen op te lossen waarmee u voortdurend wordt geconfronteerd. Interactie met objecten of dialogen met karakters, grotendeels met een nogal komische en parodie toon, ze zijn een fundamenteel onderdeel van het begrijpen van wat u moet doen en hoe u met bepaalde situaties moet omgaan​ Het is niet ongebruikelijk om verschillende objecten met elkaar te combineren om nieuwe te creëren, een klassieke functie van dit soort videogame-ervaringen.

Neo-Berlijn in al zijn Cyberpunk-schoonheid. Af en toe passeren NPC's die je aan iets kunnen herinneren ...

De enige negatieve factor die van tijd tot tijd kan optreden in de loop van uw ervaring is de gevoel van frustratie als gevolg van niet begrijpen wat te doen en hoe je een oplossing kunt vinden om een ​​bepaald raadsel te overwinnen. Niet alle situaties waarmee je te maken hebt, zijn zo voor de hand liggend en het spel vereist daarom dat je bijzondere aandacht besteedt aan alles wat je analyseert. In elk geval deze factoren zijn niet al te negatief en tamelijk overkomelijk, vooral als je een doorgewinterde speler bent in dit genre. Verveling is bijna nooit voelbaar en ik denk dat je vooral in grappige situaties terechtkomt bij het omgaan met andere karakters. Maak je klaar voor werkelijk paradoxale situaties tegenkomen met komische verwijzingen geïnspireerd door enkele van de mijlpalen van de gouden eeuw van point and click. De interacties variëren ook afhankelijk van de situaties waarin u zich betrokken voelt: er zijn momenten waarop u gedwongen wordt om Tina te gebruiken, terwijl u juist SAM-53 gebruikt. De schoonheid van Encodya zit echter niet alleen in de teksten of in de bizarre oplossingen, maar vooral ook in de prachtig werk gedaan op technisch en grafisch vlak​ De scenario's zijn echt fascinerend en de atmosferen van Neo-Berlijn echt suggestief, maar het is niet de enige plek die voor jou beschikbaar is.

Ik heb het duidelijke gevoel dat het een citaat is uit een bekende film van Hayao Miyazaki ...

De game heeft, naast suggestieve instellingen, er ook een goede soundtrack en vanuit lokalisatie-oogpunt prima werk: de aanwezige stemmen zijn echter in het Engels de titel is volledig in het Italiaans vertaald​ Gelukkig ben ik geen technische problemen tegengekomen met betrekking tot laadtijden en de frame rate, die altijd redelijk stabiel is. Als u geïnteresseerd bent om te kopen, kunt u Encodya kopen op Stoom alle een bescheiden bedrag van 24,99 euro.