Sinds de lancering een van de kenmerken die daarmee verband houden PlayStation 5 het was de zeldzaamheid en de moeilijkheid van de consument om er een te vinden, zelfs met een pre-order die ruim van tevoren was gemaakt.

Maar zelfs vóór de lancering klaagde Sony over een tekort aan componenten die de productie van PlayStation 5 hadden vertraagd. De pandemie had deze situatie alleen maar verergerd, wat leidde tot het nu beruchte gebrek aan voorraad in winkels over de hele wereld. 

Maar nu lijkt deze crisis rampzalige proporties te hebben aangenomen, en heeft niet alleen invloed op PlayStation, maar ook op zijn belangrijkste concurrent Xbox. Geef de schuld aan de pandemie, de toegenomen vraag en een grondstoffencrisis.

Een wereldwijde crisis

Il Voogd plaatst deze kwestie in de bredere context van een crisis van onderproductie van allerlei soorten computercomponenten, in een diepgaand artikel dat veel verder gaat dan de wereld van consoles.

Kortom, legt hij uit in het artikel Neil Campling, media- en techanalist van Mirabaud, is de trend van de chipmarkt in 2020 niet gekeerd, integendeel, het wordt erger. Niet alleen hebben de verwerkende industrieën in de sector hun productiviteit niet significant verbeterd, maar de vraag naar componenten bleef stijgen. 

De meest waarschijnlijke oorzaak van deze piek is de pandemie, wat velen ertoe heeft aangezet om zichzelf uit te rusten met beter presterende computers of om hun hardware bij te werken om zich beter aan te passen aan werk of studie vanuit huis. Maar achter de crisis zit vooral een gebrek aan grondstoffen, halfgeleiders, materialen zoals silicium die fundamentele componenten zijn van veel microchips.

Een kwestie van staat

En als de markt het afgelopen jaar heeft geleden en nog steeds lijdt, lijkt de toekomst geen betere scenario's te bieden. Campling waarschuwt dat er geen tekenen van verbetering zijn en dat de crisis elke dag dieper wordt. Dit zal onvermijdelijk leiden tot een stijging van de prijzen van elektronische apparaten op korte termijn.

De situatie is zodanig dat veel regeringen stappen ondernemen om de technologie-industrie te versterken. Worden de Verenigde Staten, met een uitvoerend bevel van de president, die de Europese Unie, met het 2030 Digital Compass-project proberen ze de productie te stimuleren om deze tekortkomingen te compenseren.

Ondertussen worden consumenten er het slachtoffer van speculanten die de consoles van de winkels leeghalen en vervolgens doorverkopen hoge prijzen.