Intel's nieuwe CEO Pat Gelsinger heeft onthuld dat hij er 20 wil investeren miljarden dollars in twee nieuwe chipfabrieken.

Gelsinger deelde plannen voor nieuwe productie-eenheden in Arizona tijdens een jaarlijkse webcast waarin hij aankondigde wat zijn visie definieerde MDI 2.0, een herziene versie van de model IDM (Geïntegreerde apparaatproductie) van Intel.

"Intel is het enige bedrijf met de diepte en breedte op het gebied van software, silicium, platforms, verpakkingen en grootschalige productieprocessen waarop klanten kunnen vertrouwen voor hun volgende generatie innovaties."

Gelsinger sprak met de gouverneur van Arizona Doug Ducey en de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo, aangezien deze nieuwe productiecentra duizenden banen zullen creëren.

Hoewel Gelsinger herhaalde dat Intel de meeste van zijn producten in eigen huis zal blijven produceren, benadrukte hij ook het belang van uitbreiding van hun samenwerking met externe gieterijen, zowel voor klantsegmenten als voor datacenters. De belangrijkste aankondiging is echter is de oprichting van een nieuwe Intel Foundry Services-divisie, die de leiding zal nemen over de inspanningen van Intel bij het vervaardigen van chips voor andere commerciële klanten.

Gelsinger zei dat de nieuwe divisie x86-, Arm- en RISC-V-kernchips voor externe klanten zal ontwikkelen. De nieuwe gieterijen zullen in de Verenigde Staten en Europa worden gevestigd, en Intel lijkt al deals te hebben gesloten met IBM, Qualcomm, Microsoft, Google en anderen. De opname van Google is interessant omdat het bedrijf onlangs zijn op Systems-on-a-Chip (SoC) gebaseerde strategie heeft aangekondigd om zijn cloud computing-infrastructuur te verbeteren.