De langverwachte Pokémon presenteert is eindelijk gearriveerd, waardoor de nieuwe titels van het merk aan het licht komen. Tussen de twee gepresenteerde hoofdstukken, Pokémon Legends: Arceus heeft veel nieuwsgierigheid gecreëerd bij gamers, nieuwsgierig om te ondernemen dit nieuwe avontuur in "feodale Sinnoh". Maar wat als ik je zou vertellen dat het nieuwe project van Game Freak niet is geïnspireerd door het feodale Japan? Hier zijn de redenen uitgelegd door een oud-student oosterse geschiedenis.

Dit is een verhaal van lang geleden

Met deze zin opent de trailer voor Pokémon Legends: Arceus, een zin die voor ons westerlingen ons zou kunnen doen denken aan een periode die nu erg ver in de tijd ligt. Als we hieraan toevoegen wat later werd gezegd, kan ons idee alleen maar meer geworteld raken: "Toen de Sinnoh-regio nog een uitgestrekte ongerepte natuur was". Het zou allemaal honderden jaren geleden teruggaan, toch? Als we natuurlijk maar één klein maar enorm detail uitsluiten: veel oosterse landen, waaronder Japan, zijn in zeer korte tijd volledig veranderd​ Een voorbeeld? Precies 100 jaar geleden was Japan grotendeels zo:

Legends Pokémon Legends Arceus Meiji Periode Game Freak Nintendo Sinnoh Feudal
Otaru Harbor in Hokkaido in 1920

Waarom een ​​foto van Hokkaido? Omdat, zoals misschien wel de meest gepassioneerde over het Pokémon-merk zal weten, de regio Sinnoh is geïnspireerd op het Japanse eiland in het uiterste noorden van Japan.

De duivel is in de details

Ik moet toegeven dat het idee voor dit artikel pas bij mij opkwam nadat ik de gametrailer voor de derde keer had bekeken. Dit komt doordat ik, net als ieder ander, aanvankelijk wat werd getoond en wat werd gezegd in verband bracht met een feodale periode, zoals de nu misbruikte Sengoku-periode (1467-1603) of het even herkenbare Edo-periode (1603-1868), maar bij het derde visioen Ik begon iets verdachts op te merken, maar iets dat duidelijk zichtbaar was​ De trailer opent met een steeds dichterbij genomen foto van boeken die op een bureau rusten, compleet met vintage Poké Balls die we later zullen bekijken.

Legends Pokémon Legends Arceus Meiji Periode Game Freak Nintendo Sinnoh Feudal
Al vanaf deze eerste scène konden we de historische inspiratieperiode begrijpen

Wat is er nu mis met de hierboven beschreven en getoonde afbeelding? Simpel, in Feodaal Japan waren er geen gebonden boeken, maar ze waren geschreven op perkament en gaven leven aan die verhalen genaamd Emakimono​ Deze schrijfstijl ontwikkelde zich tussen 1000 en 1500 na Christus, waarbij tekst en afbeeldingen op rollen papier of zijde werden gecombineerd. Al ongeveer 300 jaar geen boeken in zicht.

Hieruit konden we de historische inspiratieperiode voor deze Pokémon-titel al begrijpen, maar er zijn nog twee details die in deze scène moeten worden onderzocht: de petroleumlamp en het bureau zelf​ Dat type lamp, evenals de eerder genoemde boeken, behoren tot dezelfde historische periode: de industriële revolutie van 1800.

Legends Pokémon Legends Arceus Meiji Periode Game Freak Nintendo Sinnoh Feudal
Schrijven in feodaal Japan, geen bureau, geen boeken, geen draagbare lamp

Revolutie geboren in Victoriaans Engeland, maar het kwam pas aan het einde van de XNUMXe eeuw in Japan aan dankzij de gedwongen opening naar het Westen en de geboorte van Internationale verdragen van 1850​ Het bovengenoemde bureau is slechts het zoveelste bewijs van deze theorie, want totdat het land werd opengesteld voor de wereldhandel, waren er geen hoge en massieve tafels om op te schrijven, maar alleen lage tafels waar je met gekruiste benen op zat.

Het dorp en zijn architectuur

In de trailer kunnen we ook een eerste blik werpen op het dorp waarin ons avontuur zal beginnen, en hier zijn te veel kleine interessante details verborgen. Laten we beginnen met de huizen: Japanse huizen worden al eeuwen gekenmerkt door een uiterst eenvoudige houten structuur, rieten daken en uit elkaar geplaatste gebouwen.

Legends Pokémon Legends Arceus Meiji Periode Game Freak Nintendo Sinnoh Feudal
Imperial Villa Katsura, een voorbeeld van de Japanse feodale architectuur

Dit type architectuur werd aangenomen om het hoofd te bieden aan de talrijke aardbevingen die Japan altijd hebben geteisterd, maar ook voor het gemak. In het geval van sloop of zeer frequente branden was het gemakkelijker en goedkoper om een ​​huis in hout te herbouwen in plaats van in steen, en ook in geval van noodzakelijke verplaatsingen, kostte het ontmantelen van het huis om het elders weer op te bouwen geen enorme inspanning. Pas in de Edo-periode (1603-1867) werden de eerstgenoemde rijtjeshuizen zichtbaar Machiya compleet met dakpannen op de daken en buitenverf. Hoe zien de huizen eruit in de trailer van Pokémon Legends?

Daken bedekt met dakpannen, rijtjeshuizen, geschilderde muren, maar niet alleen ...

De huizen zijn duidelijk gemoderniseerde Machiyas, dit komt omdat ze niet alleen de typische post-Edo-tegels laten zien, een stenen sokkel bij de ingang naast de straat, maar ook de aanwezigheid van wat lijkt op glas in de ramen! Vóór 1868 de ramen waren bedekt met rijstpapier en, alleen met de komst van de Meiji-restauratie, begint glas in woningen te worden gebruikt. Het definitieve bewijs, de aanwezigheid van echte straatlantaarns aan de zijkanten van de weg. Heel middeleeuws, toch?

Steam Poké Balls en Ambassadors

De video laat Poké Balls zien die heel anders zijn dan we gewend zijn. Met een kale houten structuur aan de onderkant en gelakt in het bovenste gedeelte, een handmatige sluiting in het midden en een gat aan de top, laat het eenmaal gelanceerd een soort stoom uit het blaasgat voordat de Pokémon wordt gevangen. Deze vintage Poké Ball en zijn werking lijken sterk op desteampunk esthetiek, een artistieke beweging geïnspireerd door de eerder genoemde industriële revolutie, dus eind 1800. Allemaal perfect coherent.

We komen dan naar mijn mening bij het meest interessante deel van de hele trailer, de selectie van de starter. Laten we beginnen bij de locatie: deze keer is geen professor ingelijst, maar we zien alleen Cyndaquil, Rowlet, Oshawott in wat in feite het kantoor is dat aan het begin van de trailer in CGI wordt getoond. De Pokémon staan ​​op een tapijt bij de ingang van het eerder genoemde kantoor dat is versierd met twee spandoeken met hetzelfde symbool op het uniform van de hoofdrolspelers, maar daar komen we later op terug. Het gebouw waarin we ons bevinden, doet, gelet op wat zojuist is gezegd, veel meer denken aan een Ambassade in westerse stijl dan een Japans paleis.

Tapijten in Japan waren een luxe voor weinigen, een echt exotisch object voor de rijken

Dit deed me denken aan iets dat echt gebeurde in Hokkaido: met de Meiji-restauratie, Ezo werd omgedoopt tot Hokkaido en de Hokkaido Development Commission werd opgericht​ Samen met de regering van Hokkaido concentreerden ze zich op de ontwikkeling en promotie van landbouw, veeteelt, productie, civiele techniek, bouw en onderwijs (Japan was in de vroege jaren 900 het eerste land ter wereld met alfabetiseringsgraad). Wat lijkt nu het doel te zijn dat de verhaallijn van Pokémon Legends: Arceus in beweging zal zetten? Ontwikkel de eerste Pokédex en leer meer over elke soort die in Sinnoh aanwezig is. Ah ja, dit was het kantoor van de Hokkaido Development Commission, in volledig westerse stijl:

Legends Pokémon Legends Arceus Meiji Periode Game Freak Nintendo Sinnoh Feudal
Hier is het hoofdkantoor van de Hokkaido Development Commission Sapporo

Een doordachte keuze

Laten we teruggaan naar de starters: Cyndaquil, Rowlet, Oshawott ze komen uit verschillende regio's, maar ze hebben allemaal een solide band met de Japanse cultuur:

  • Cyndaquil is geïnspireerd door de legendarische Fire Rat, genoemd door prinses Kaguya in Taketori Monogatari (Verhaal van een bamboesnijder), een werk van fundamenteel belang in de Japanse lezing;
  • Rowlet is geïnspireerd door een boogschutter en wordt de kunst van het boogschieten genoemd Kyudo, het was fundamenteel voor de Japanse krijgersklasse;
  • Oshawott en zijn evoluties zijn duidelijk gebaseerd op samoerai, en dit is altijd duidelijk geweest voor alle gamers.

Game Freak heeft ervoor gekozen om de wezens met de meest gewortelde achtergrond in de geschiedenis van het Land van de Rijzende Zon in de meest revolutionaire titel van het hele merk te plaatsen. Een keuze die overeenkomt met wat de plot van het spel lijkt te zijn: de technologische en culturele ontwikkeling van Sinnoh.

Een blik op de hoofdrolspelers

Laten we tot slot een korte blik werpen op de hoofdpersonages in Pokémon Legends: Arceus voor het enige dat we momenteel kunnen onderzoeken: esthetiek. Jonge mensen herinneren zich de hoofdrolspelers nog heel goed Pokémon Diamond en Pearl, zowel voor de gelaatstrekken als voor de gedragen kleding die duidelijk is aangepast aan de historische periode voorafgaand aan de titels van de vierde generatie. Beide hoofdrolspelers dragen een soort kruising tussen de typische snowboots genaamd Fuka-Gutsu en veel lichtere sandalen Zori​ Hoewel de handel met het Westen moderne schoenen had geïntroduceerd, werden deze vooral gebruikt door de rijkere sociale klasse. De lagere middenklasse bleef dit schoeisel van stro gebruiken tot de jaren 1900, zelfs tot op de dag van vandaag.

Esthetisch gezien zijn ze al mijn favoriete Trainers

De mantel van beide jongens doet denken aan een Haori, een soort overjas om over de kimono te dragen om warm te blijven, voornamelijk gebruikt in koude streken zoals Hokkaido. Deze zijn versierd met dezelfde Kanji die op de vlaggen van het kantoor van de professor staat. Kanji die erg doet denken aan de symbool van Team Ginga, dat is Team Galassia van Pokémon Diamond en Pearl. Zou de nieuwe professor de oprichter kunnen zijn van het toekomstige kwaadaardige team en daarmee de voorouder van Cyrus?

Maar het fundamentele element om de historische inspiratie te begrijpen is de hoed van de hoofdrolspeler: naast het onthouden van de hoofdtooi van de hoofdrolspeler van Diamond en Pearl, is dit gebaseerd op de hoed in het Japanse schooluniform genaamd Gakuran.

Legends Pokémon Legends Arceus Meiji Periode Game Freak Nintendo Sinnoh Feudal
Japanse student uit de vroege jaren 1900 in schooluniform

Dit uniform werd gedragen door kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs en was gemodelleerd naar de Europese militaire uniformen (precies Pruisisch) na de modernisering van het land, dus altijd in het Meiji-tijdperk, gelijktijdig met de introductie van verplicht onderwijs naar westers model in heel Japan.

Pokémon Legends: noem het geen feodaal Japan

Er zijn nog veel dingen te zeggen, zoals de inspiratie van de inheemse Ainu-samenleving en de banieren van de clans, maar ik zou je niet meer willen vervelen dan ik had kunnen doen met deze historisch-culturele papyrus. Vast en zeker, Pokémon Legends: Arceus is duidelijk geïnspireerd door de historische periode tussen 1868 en 1912, de Meiji-periodeeen Meiji Jidai als we de Japanners willen buigen.

Er bestaat al een Pokémon-titel die zich afspeelt in Feudal Japan: hij heet Pokémon-verovering en, zoals je kunt zien aan de hand van een snelle online zoekopdracht, heeft het niets te maken met dit nieuwe project.

Spin-off uitgebracht voor Nintendo DS in 2012, maar buiten Japan genegeerd

Ik verwacht dat Game Freak werd geïnspireerd door dit tijdperk van grote verandering en modernisering voor een heel interessante verhaallijn en dat, net als Japan tijdens het Verlichtingskoninkrijk, de nieuwe Pokémon Legends-streng kan eindelijk met de tijd meegaan.