Een nieuw rapport gepubliceerd door De gamer onderzoekt Techland, het Poolse softwarehuis achter de ontwikkeling van Stervend licht 2, de survivalhorror die in de loop van 2021 naar pc, PlayStation en Xbox komt. Wat ze ontdekten na het interviewen van 10 werknemers - die liever anoniem bleven - schildert de studio in een slecht daglicht, waarbij respondenten de werkomgeving definiëren als "Een autocratisch, giftig en slecht georganiseerd regime".

Volgens het rapport draaien de belangrijkste klachten van de geïnterviewden rond de figuur van de CEO van Techland Pawel Marchewka en enkele creatieve verschillen waarin de CEO zeer strikte regels oplegde aan het ontwerpen van games, hem beschuldigend verstikken het creatieve proces:

“Aangezien alles wat voor Dying Light 2 wordt voorgesteld uiteindelijk door de regisseurs wordt veranderd, moet elk voorgesteld idee vergezeld gaan van verschillende referenties. Als je verwijzingen naar games meebrengt waarvan Marchewka misschien niets weet, heb je praktisch niets en wordt alles wat enigszins innovatief of duur is, onmiddellijk afgewezen. Door deze cultuur binnen het bedrijf beginnen mensen al snel te stagneren en opgeven. De omgeving is stressvol omdat het is alsof je iedereen over alles moet bevechten in plaats van mee te werken aan een project. Alles wordt in twijfel getrokken en zelfs als iets wordt goedgekeurd, kan het twee weken later door iemand worden weggegooid en maanden later worden opgevist. De cyclus herhaalt zich en de mensen zijn oprecht. "

Ter ondersteuning van deze beschuldigingen vinden we het geval van Marc Albinetsloot de ex-Ubisoft zich precies aan bij het project om het team te helpen met de ontwikkeling en Pawel Zawodny, de art director en schrijver van Dying Light 2 who hij verliet het project afgelopen januarien niet te vergeten de 20 medewerkers die het afgelopen jaar Techland hebben verlaten. In reactie daarop nam Marchewka via e-mail contact op met The Gamer-verslaggever met de mededeling dat:

“Games maken is moeilijk en het is normaal dat er soms behoefte is om van baan te veranderen en op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. Het spijt me zeer dat sommige van onze medewerkers ons hebben verlaten om buiten de faciliteiten van Techland te komen, maar ik wens hen het beste. "

Een nogal moeilijke situatie om te beheren en die steeds zwaarder wordt naarmate u het rapport verder leest, dat niet alleen de kwestie ervan in twijfel trekt communicatie vaardigheden, Maar ook leidinggevend, tussen homofobe en seksistische opmerkingen en hebben heeft de HR-rol toegewezen aan de vrouw Aleksandra Marchewka, zonder dat deze laatste enige ervaring op de afdeling heeft.

Hoe eindigt het verhaal? Dying Light 2 zal een meer concrete vorm kunnen aannemen of het zal worden nog een videogame gekweld door chaotisch en slecht beredeneerd management?