PS5 DualSense-controllerHoewel de PS5 is officieel (om zo te zeggen) een paar maanden beschikbaar, een zeer vervelend probleem dat in een aanzienlijk aantal gevallen is aangetroffen, is zeker wat betreft de nieuwe controller Dualense. Driftproblemen lijken een zeer hoge incidentie te hebben en Sony is daarom al in twijfel getrokken via een class action, ook vanwege het feit dat ze moeilijk op te lossen lijken en vooral al in de ontwerpfase te voorzien zouden zijn geweest.

Een demontage uitgevoerd door ik repareer het, YouTube-kanaal dat zich bezighoudt met reparaties van elektronische apparaten, wat aantoonde hoe de driftproblemen waarmee de DualSense te maken heeft, gemakkelijk voorspelbaar waren.

Bij het demonteren van de PS5-controller, een operatie die ingewikkelder bleek te zijn dan verwacht (en in perspectief moeilijk te repliceren door onervaren handen), bleek dat de DualSense maakt gebruik van joystickmodules die in het verleden al in sommige controllers van concurrenten werden gebruikt, As de Nintendo Switch Pro Controller en'Xbox Elite-controller, op hun beurt slachtoffers van een aantal te veel problemen met afdrijven.

Volgens iFixit-analyse, de kunststoffen van de modules zijn te onderhevig aan slijtage en hebben bijgevolg de neiging stof te verzamelen, een mogelijkheid die het risico loopt om het neutrale punt te veranderen en het vervelende fenomeen van te veroorzaken karakter dat alleen beweegt zonder je handen eigenlijk aan de stok. Alsof dat nog niet genoeg is, zouden volgens de test sommige onderdelen een te lage verwachte levensduur hebben, waardoor ze na een paar honderd uur gebruik kunnen breken op basis van de gespeelde titels.

Het is niet duidelijk hoe Sony de problemen gaat aanpakken, maar het kan niet worden uitgesloten dat de tegen hem ondernomen collectieve actie ertoe kan leiden dat het bedrijf het interne ontwerp van de DualSense herzien, op zoek naar een optimalisatie van zijn prestaties.