Ninja is waarschijnlijk de beroemdste gamer ter wereld. Onder de weinige streamers die zelfs buiten de kleine gemeenschap een reputatie hebben, heeft hij door de jaren heen een enorme aanhang verzameld die hem tot een superster hebben gemaakt.

Deze beklimming was echter niet zonder struikelblokken. Niet alleen was zijn avontuur met Microsoft op zijn inmiddels ter ziele gegane Mixer-platform een ​​ongelukkig haakje. Ninja wordt vaak bekritiseerd vanwege zijn houding ten opzichte van zijn gemeenschap. 

Precies in deze gedragingen valt het laatste interview dat de streamer heeft vrijgegeven New York Times. In het bijzonder besprak hij zijn antwoord op een vraag overovermaat aan haat en onverdraagzaam gedrag dat zijn jonge volgers vaak vertonen in de chat. Vraag Ninja beantwoord:

“Het komt allemaal neer op de leer van de ouders. Wil je weten wie je zoon is? Luister naar hem als hij videogames speelt als hij denkt dat je hem niet hoort. En dan nog iets: hoe weet een blank kind dat hij bevoorrecht is als zijn ouders hem niet leren wat racisme is "

Ninja's chat wordt eigenlijk overspoeld met spam met allerlei soorten beledigingen, vooral racisten. Er wordt meestal aangenomen dat publieke figuren met een grote aanhang een verantwoordelijkheid hebben jegens hun fans, vooral als ze erg jong zijn. De sterren zijn geroepen om model te zijn, moeten ongepast gedrag melden.

Ninja daarentegen is niet alleen niet van plan de verantwoordelijkheid te nemen om zijn volgelingen op te voeden, maar in het interview berooft hij dit gedrag tot provocaties die op hem gericht zijn. Mocht hij een van de beledigingen herhalen die in zijn chat live verschijnen, dan loopt hij het risico te worden verbannen.

Het is echter niet de eerste keer dat Ninja soortgelijke onderwerpen tegenkomt. Tussen racisme en vrouwenhaat is Tyler Blevins zeker niet zonder controverse. IS de wereld van streaming wordt steeds meer compromisloos met dit soort gedrag.