In de weken na de release van de volgende generatie consoles, hebben velen moeite gehad om het te vinden PlayStation 5, een causa della tekort aan voorraden. De storing is zeker in de eerste plaats Sony, die grote problemen had in de productiefase.

Om het probleem van het kleine aantal beschikbare consoles te vergroten, is er een gedrag dat velen in de wereld van videogames nu kennen, speculatie. Het mechanisme is eenvoudig: iemand met financiële middelen koopt ruim van tevoren grote hoeveelheden van een product met veel vraag en een beperkte voorraad, en verkoopt het vervolgens tegen een hogere prijs.

Het probleem heeft zulke afmetingen bereikt dat Dev.io heeft besloten om te onderzoeken wat de werkelijke omzet van videogamespeculatie was. De analyse, die je hier kunt vinden in volledige versie, houdt rekening met de volgende generatie consoles en enkele grafische kaarten, voor in totaal 14 producten. Het artikel houdt alleen rekening met eBay, de meest gebruikte site voor het doorverkopen van consoles en GPU's, maar zeker niet de enige.

De GPU's

De GPU-markt zelf is al erg onstabiel vanwege het gebruik ervan in cryptocurrency-mijnbouw. We hebben dit de afgelopen jaren bewezen toen de plotselinge stijging van de prijs van bitcoins had geleid tot een onevenredige stijging van de prijzen van grafische kaarten.

Speculatie is dan ook niets nieuws, maar in september 2020 had het een nieuwe piek mee stijgt ten opzichte van de catalogusprijs tussen 220% en 240%. Alle producten hebben dit soort prijspieken meegemaakt, ongeacht de fabrikant.

Het fenomeen lijkt echter met het verstrijken van de maanden te zijn vervaagd. De vraag is gedaald en de voorraden zijn gestegen, wat speculatie heeft gedwarsboomd prijzen onder controle brengen. 

De consoles

Wanneer de analyse echter naar de consoles gaat, verandert de situatie. Niet alleen als je kijkt PlayStation 5 bereikt pieken van 350% van de toeslag op de prijslijst, maar het fenomeen is nog niet helemaal verdwenen en duidt niet op een duidelijke neerwaartse trend.

Dus alleen rekening houdend met de verkopen op eBay in de afgelopen maanden, deze speculatie is $ 82 miljoen waard. Zelfs door aftrek van belastingen, Ebay-kosten en betaalmiddelen, is het bedrag dat speculanten verdienen erg hoog.

Dev.to's is niet de eerste analyse van dit type. Reeds The Verge e Tom's Hardware ze hadden het fenomeen speculatie gesignaleerd en de exponentiële groei ervan erkend zonder echter een schatting te maken van de totale omzet.