Maar willen we het hebben over hoe videogames voor één speler worden waargenomen door algemene gebruikers? Inmiddels moet in de collectieve verbeelding een videogame die is ontworpen om alleen van te genieten, voldoen aan bepaalde normen van die 4/5 titels die in de loop der jaren bijna onbereikbaar wereldwijd succes hebben gehad. Succes niet zozeer in cijfers, maar in het weten hoe je jezelf als referentiepunt voor een bepaald type product moet plaatsen. Ik heb het duidelijk over de verschillende The Last of Us, Uncharted of de nieuwste God of War (vóór de opwarming: ze zijn niet het onderwerp van de controverse). De singleplayer-videogame MOET filmisch zijn en pathos creëren op elk filmpje.

Na jarenlang een modus operandi te hebben herhaald bij het maken van steeds meer gestandaardiseerde videogames op deze hoekstenen, heeft de gemiddelde gebruiker, van wie de laatste generatie kan worden gezegd dat hij voornamelijk overeenkomt met Sony-gebruikers, gezien het zeer hoge aantal PlayStation 4, ertoe geleid dat niets anders kunnen bedenken dan wat één of twee keer per jaar wordt geserveerd door de exclusives die zijn gewijd aan zijn favoriete console.

Volgens de legende ontploffen sommigen hun hersens nadat ze Super Mario Odyssey hadden geprobeerd.

Het is duidelijk dat die slimme spelers in de videogame-industrie, gezien het succes en de kwaliteit van de titels die gemiddeld voor de PlayStation-line worden geproduceerd, in de loop der jaren goed hebben gedacht dat dat model altijd een winnaar zou kunnen zijn. De nieuwste generatie videogames wordt in feite gekenmerkt door een toenemend aantal titels op basis van een duidelijk begeleid verhaal, dat steeds meer die perceptie van de gemiddelde speler die in het voorwoord van deze controverse wordt genoemd, aanwakkert.

Er zijn natuurlijk niet alleen DEZE titels. Ik heb het over perceptie. Wij zijn zorgvuldige en geïnformeerde gamers, bij ons zijn deze gesprekken niet geldig. Het probleem zijn degenen die klagen dat videogames allemaal hetzelfde zijn: het is niet hun schuld en het is niet de schuld van het gebrek aan titels voor één speler die kunnen verrassen of buiten de doos kunnen gaan.

De controverse

Dit betekent uiteraard niet dat dit soort effecten slecht of kwalitatief slecht zijn, integendeel. Het probleem is dat we over niets anders praten. Het gevolg is dat deze hele reeks (mooie) videogames, vanwege hun kenmerken, een ongezonde en totaal verre trend heeft gecreëerd vanuit het concept van videogames zelf:

"Het is niet noodzakelijk giocare The Last of Us 2 als ik kan kijk naar hem op Youtube"

Als je een neef hebt, vraag hem dan wat de laatste game is die hij heeft gespeeld. Als hij je zou antwoorden door de zin te beginnen met: "Vorige week kwam de blindrun van ..." uit, dan hoef je maar één ding te doen: NOOO verslaan in de zin ... ik wilde hem vertellen dat de wereld in werkelijkheid mooi is omdat hij gevarieerd is, met Kerstmis moet hij om vrede vragen in de wereld en vooral videogames moeten worden GESPEELD.

Kijk maar naar de grote evenementen waarin razzia's van nieuwe videogames worden gepresenteerd: weet je wanneer je naar de bioscoop gaat (niet in 2020 hè, om zo te zeggen), ga je zitten en start je de trailers van de nieuwe films die eraan komen? Hier. Genoeg met de cinemino! Iemand begon zelfs over fotografie van Ghost of Tsushima te praten ... maar wat worden we? Filmcritici?

Het is niemands schuld en sommige van deze games zijn meesterwerken die voor altijd in de collectieve verbeelding van de videogamegeschiedenis zullen blijven. Deze controverse misschien komt het voort uit het toenemende risico dat de AAA-markt met zich meebrengt voor de portemonnee van ontwikkelaars. Het is beter om op zeker te spelen, denk ik. Misschien moeten we de normen verlagen? Misschien is er behoefte aan meer producties die zich strategisch kunnen positioneren tussen triple A en indië?

Originele singleplayer-titels die het echt verdienen om geleefd te worden, en niet bekeken, er zijn er zoveel als je wilt. We moeten ze gewoon zoeken. Het probleem is dat onder de 9 op de 10 alles stinkt, toch?