xCloudxCloud het is ongetwijfeld een van de sterke punten van het Xbox-videogameaanbod en lijkt voorbestemd om in de loop van de tijd te evolueren en de gebruiksmethoden uit te breiden. Het was precies om het te suggereren Phil Spencer dat in een interview met Stratechery, heeft laten doorschemeren dat de service in de toekomst ook bruikbaar zal zijn op extreem goedkope hardware, waarschijnlijk met een apparaat vergelijkbaar met de Chromecast van Google.

"Ik denk dat je goedkope hardware ook zult zien als onderdeel van ons ecosysteem, vergelijkbaar met streamingsticks en andere dingen die de gebruiker gewoon op zijn tv kan aansluiten en vervolgens kan afspelen via xCloud" Legde Spencer uit, die er later aan toevoegde "Je kunt je ook voorstellen dat je iets hebt dat we zojuist hebben geïntroduceerd in het Game Pass-abonnement, iets waarmee je xCloud-games naar je tv kunt streamen en gewoon de controller kunt kopen ”.

De geruchten over een streamingstick die zich toelegt op gaming, worden daarom steeds indringender en het project lijkt verre van onwaarschijnlijk in zijn realisatie. In feite is er sprake van vergelijkbare hardware van Xbox al in de 2016, toen werd gemeld dat het Redmond-huis al lang werkte aan een op Chromecast geïnspireerd apparaat, tijdelijk genaamd "Project Hobart". Vacatures, volgens Windows Central, waren in principe klaar en de stick was klaar voor productie. De presentatie werd verwacht voor de E3 van dat jaar, maar alleen de aankondiging van "Project Scorpio", codenaam van One X. Sindsdien zijn de sporen van Hobart verloren gegaan, maar recente uitspraken van Spencer suggereren dat het project nog lang niet dood is en eindelijk zijn geschikte plaats op de markt zou kunnen vinden dankzij de nieuw cloudgamingaanbod van Xbox.

xCloud is momenteel beschikbaar op Android-apparaten voor alle abonnees van de service Xbox Game Pass Ultimate, die ook de twee basispassen (console en pc) en het abonnement op Xbox Live Gold.