Negli ultimi anni, Netflix deed zijn best om het cliché van "alle Netflix-producties zuigen" te verwezenlijken door met de vinger te wijzen naar producten als 13, ijzeren vuist e Aanbreken van de dag. Maar zo nu en dan kan zelfs uit de zwartste steenkool een kleine parel tevoorschijn komen en Over de maan het is precies dat soort diamant dat het herfstseizoen van animatiefilms verlicht.

Geproduceerd door de streaminggigant samen met het Chinese animatiehuis Parel Studio, Over the Moon probeert door te vertellen een muzikaal avontuur op dezelfde golf van de Disney-klassiekers - de pijn en het overwinnen van de rouw van het gezin, die de mythe van Chang'e, de Chinese godin van de maan, nieuw leven inblaast en moderniseert. En met deze aannames zou ik zeggen dat het tijd is om het nieuwste werk door te analyseren Glen keane (Pocahontas, Tarzan, Treasure Planet) en kijk of Over the Moon de basis heeft voor een mogelijke nominatie voor de beste animatiefilm van 2020.

De magie van de maan

Ons verhaal begint in een kleine stad die niet echt specifiek is voor China en die het typische model van kleine landelijke dorpen bevat: veel huizen en bedrijven dicht bij elkaar, iedereen die iedereen kent, de treinsporen aan de horizon en een grote pagode die in staat is om raak de lucht aan. En in deze bijzondere stad, een klein meisje genaamd Fei Fei begint zich onder begeleiding van zijn moeder vertrouwd te maken met de gebruiken en tradities van zijn eigen familie. Onder hen lijkt het meisje erg geïnteresseerd te zijn in de mythe achter Chang'e en haar geliefde Houyi. Volgens de legende verliet de godin haar partner na het innemen van speciale pillen die onsterfelijkheid konden geven, de planeet aarde verlaten en haar veroordeeld tot een eeuwig wachten op haar grote liefde.

Over the Moon Netflix Review Animation Fei Fei

Deze visie van eeuwige en buitenaardse liefde gecreëerd in de geest van Fei Fei, wordt in twijfel getrokken op wat voor ons enkele ogenblikken zijn, maar die gelijk staan ​​aan jaren en jaren van afdaling en ongeluk. Fei Fei verliest niet alleen haar moeder door ziekte, maar ook de visuele weergave van eeuwige liefde door het naderende huwelijk van haar vader, die na 4 jaar klaar is om opnieuw te beginnen. Na het trauma van het verlies komt de ontkenning van de nieuwheid van de jonge vrouw, die categorisch de komst van de vrouw weigert en probeert haar eigen territorium te markeren. Als ze beseft dat niemand in haar familie nog in de legende van Chang'e gelooft, maakt Fei Fei haar keuze: vertrek naar de maan op zoek naar onweerlegbaar bewijs van het bestaan ​​van de godin. Door zijn intellect, zijn vasthoudendheid en veel elleboogvet weet Fei Fei de maan te bereiken en zijn mythe te ontmoeten. De aankomst in de stad Lunaria geeft leven aan een buitengewoon avontuur.

Hoewel de incipit, sommige ondersteunende personages en de behandelde problemen bij de kijker een nasmaak van reeds geziene - kunnen oproepen - herinnerend aan bijvoorbeeld de Pixar-film Coco - in Over the Moon probeert het script van Audrey Wells op alle mogelijke manieren onderscheid te vermijden tussen goede mensen en slechte mensen, zwart of wit, en biedt in plaats daarvan een introspectie van de hoofdpersonen, met een bijzondere focus op Fei Fei en Chang'e, twee kanten van dezelfde munt. In feite worden tijdens de film de angsten en gebreken van de twee aan de sedan voorgelegd, blootgesteld aan het oog en het oordeel van de kijker.

Over the Moon Netflix Review Animation Fei Fei

Het ontwerp van de twee wordt ook beïnvloed door deze keuze, en als aan de ene kant het meisje opduikt met kleren en een kapsel dat als spiegel fungeert voor haar onzekerheid en depressie, pronkt de godin van de maan met prachtig, kleurrijk en verschillende stijlen, die niet alleen dienen als een metafoor voor zijn onvoorspelbaarheid, maar ook als een masker dat de pijn kan verbergen die hij voelt voor het verlies van zijn geliefde Houyi.

Muziek Maestro

Zoals aan het begin van deze recensie vermeld, hebben we het over een musical op een moderne manier. En welke musical zou het zijn zonder soundtrack? Hoewel de 8 nummers in de film fans van de Broadway-musical misschien meedogenloos hun neus opdoen, compenseert Over the Moon deze schijnbare fout met afwisseling. Net als bij pingpong blijft de muziek van de ene kant van de ritmometer naar de andere gaan. Als de film met sommige liedjes probeert de klassieke stijl van "Disneyano", kalm en sprookjesachtig, eigen te maken; bij anderen wordt de toeschouwer teruggebracht naar het heden met liedjes die geïnspireerd zijn op de popstromingen van de afgelopen jaren. En als ik iemand zou moeten aanbevelen om naar twee nummers uit de film te luisteren, zou mijn keuze vallen Raket naar de Maan e Ultraluminair, twee perfecte voorbeelden van het bovenstaande concept.

Over the Moon Netflix Review Animation Fei Fei

uiteindelijk, Over the Moon is een spannende film, leuk om te zien en een geweldige bevestiging voor Netflix en de kwaliteit van zijn geanimeerde producten. Als ik kieskeurig wilde zijn, er moet een kleine aantekening van minpunt worden gegeven aan de finale, veroorzaakt door deus ex-machina maar al te absurd, zelfs voor een dergelijk product. Uiteraard wordt aanbevolen om in de originele taal met Engelse ondertitels te kijken. Italiaanse nasynchronisatie is goed, maar het vergt de neiging om een ​​beetje te veel vrijheid te nemen bij de aanpassing ervan.