Het beleid van Apple is altijd extreem gesloten geweest met betrekking tot de software van andere bedrijven. De hele logica van het Apple-systeem is om de klant te binden aan propriëtaire software en hardware, bijv dit geldt ook voor cloud gaming-systemen.

Het lijkt er echter op dat de toestand snel kan veranderen. Business Insider meldt dat in de afgelopen weken het Xbox-team verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de Game Pass en xCloud hielden enkele bijeenkomsten om hun software in het Apple-ecosysteem te introduceren zonder de regels te overtreden. 

Het te overwinnen obstakel is niet het eenvoudigste. Apple liet onlangs een kleine opening zien, waardoor in theorie de cloud gaming-diensten van Google (Stadia) en Microsoft (precies xCloud) op hun mobiele apparaten kunnen landen. Dit kan echter alleen gebeuren op voorwaarde dat de spellen beschikbaar zijn in de App Store en dat gebruikers ze kunnen beoordelen. Blijkbaar acceptabele staat, maar in werkelijkheid erg duur gezien dat Apple neemt 30% van elke transactie die in zijn winkel plaatsvindt. 

De oplossing van Microsoft voor dit probleem zou zijn om software te maken die werkt via een browser, inclusief Safari. Hiermee kun je op iOS landen zonder dat je naar de App Store hoeft te gaan. 

Eenvoudige bediening dus, en uit de reeds genoemde bijeenkomsten lijkt het veel optimisme, maar er moet aan worden herinnerd dat iemand al heeft geprobeerd iets soortgelijks te doen, en dat het helemaal niet goed afliep. Wanneer Epic Games heeft geprobeerd de interne transacties van Fortnite te bevrijden van de "belasting" van Apple, reageerde het bedrijf door de game van zijn apparaten te verwijderen. De kwestie wordt alleen opgelost in het bijzijn van een rechter, maar ondertussen heeft Fortnite veel spelers verloren door de Ban. 

Microsoft lijkt echter overtuigd en misschien kan deze operatie de isolatie van Apple-apparaten doorbreken.