Negen jaar, duurde het negen jaar voordat Serious Sam bij ons terugkwam. Onze lieve Sam en zijn iconische t-shirt waren lange tijd verloren geweest, zo erg zelfs dat men dacht dat het merk nu gewoon vergeten was, maar als een donderslag bij heldere hemel verschijnt in april 2018 een trailer die de aankondiging van de de aankomst van Serious Sam 4, het verwachte nieuwe hoofdstuk in de serie. Tussen ups, downs en vertragingen is de game eindelijk uitgebracht op Stoom, Gogo e Google stadions, met PlayStation 4 en Xbox One die de komst zullen zien tijdens de 2021, in een onbepaalde periode. Croteam geeft fans dus misschien wel een van de hoogste momenten van de hele serie, en zeker degene met het hoogste aantal vijanden ooit eerder gezien.

Dit keer drukt het Kroatische team meer op het pedaal van de geschiedenis, met nogal gemengde resultaten. De cast waaruit het spel bestaat, varieert van absurd tot trash. Dus in een digitaal Rome dat praktisch niets van het echte heeft, afgezien van het Colosseum, bevinden we ons samen met een Russische priester gewapend met een jachtgeweer en geloof, een praatgrage Mexicaan, een zwijgzame Amerikaan, een halfgekke Duitse professor en een soldaat. paranoïde die perfect past bij de stijl van de "Dit is wat ze willen dat we geloven", ook zijn favoriete uitdrukking. Kortom, een absurde mengeling ook gekruid met belachelijke Italiaanse accenten en uitdrukkingen die nauwelijks uitgesproken worden door de soldaten van het Italiaanse verzet die we op onze weg aantreffen. Vanuit Rome verhuizen we vervolgens naar Pompeii met voorwendsels die al met al triviaal zijn en die we weten te vermaken dankzij de grappen van de hoofdrolspelers, die vaak een glimlach kunnen pakken.

Het moet gezegd worden dat de Italiaanse vertaling is enigszins onzeker, vaak gekruid met fouten of vertalingen die niet precies in overeenstemming zijn met de voorgestelde woordspelingen. Soms komt het ook voor dat Engelse ondertitels willekeurig verschijnen, maar dit is ook een teken van verschillende technische hiaten in het spel, die we later zullen bespreken. De titel, langs de tijdlijn van de serie, komt aan het begin voor, zelfs vóór Serious Sam 3, die zelf een prequel was op de eerste. Sam maakt deel uit van de Earth Defense Force, een groep die zich bezighoudt met de oorlog tegen Mental, de binnenvallende alien die hordes en hordes vijanden stuurt in een poging de aarde te veroveren. Maar aan het eind van de dag, zoals ik het zie, in een spel als Serious Sam 4, is het verhaal slechts een verspilling van tijd tussen shootouts. Dus ja oké, we moeten de Heilige Graal vinden die eigenlijk een buitenaards reliqua is, de HAARP is een aardbevingsgenererend wapen dat we moeten gebruiken om de Vesuvius op te blazen om de aliens te doden, alles wat je wilt, maar laat me schieten!

Se Doom Eternal, onlangs was hij in staat om ons demonische sferen te geven, gebaseerd op level design ook op verticaliteit en een gaat verder "Duwen" tegen vijanden, Serious Sam 4 doet vrijwel het tegenovergestelde, zonder de hoekstenen van de serie te vervormen en te behouden. Enorme ruimtes openen zich voor ons, binnen vrij uitgestrekte niveaus en puur op een horizontaal vlak ontwikkeld, wemelt van aliens op bevel van Mental, klaar om de huid te doen. De gouden regels die in deze gevallen moeten worden gevolgd, zijn twee: achteruit rijden en schieten; of beweeg zijwaarts en schiet. Gezien het duizelingwekkende aantal vijanden, ga je hoofd naar beneden tegen ze het is een echte zelfmoord. In deze gevallen moeten we noodzakelijkerwijs vertrouwen op onze betrouwbare wapens.

In Serious Sam 4 zijn er 15 opgenomen, klassiek en origineel, allemaal met een voortreffelijk arcade-gevoel waaraan ze naast elkaar worden geplaatst prachtige gadgets, die essentieel zijn tijdens de gevorderde stadia van het spel, inclusief flesjes die de onze kunnen opladen energie die zichzelf niet herstelt tijdens het speleen miniatuur zwarte gaten die alle vijanden op het scherm overspoelen. Omdat er helemaal geen oneindige munitie is, moeten al onze wapens verstandig worden afgewisseld om de aliens te verslaan. En al snel - na deze lus - beginnen we ook te begrijpen welke wapens het meest geschikt zijn om bepaalde soorten tegenstanders uit te schakelen.

Serious Sam 4 ontvouwt zich over 16 levels, voor een totale duur van ongeveer 15 uur, die afwisselend zijn straten van Rome en Pompeii met het uitgestrekte Franse platteland tot aan Tunguska, scène van de laatste, gigantische strijd. In feite is een van de sterke punten van de titel de enorme hoeveelheid vijanden die voor ons staan, een nummer dat nog nooit eerder is vertoond en mogelijk is gemaakt dankzij Legion-systeem, gemaakt door Croteam, waarmee u ook op het scherm kunt hebben honderdduizenden buitenaardse wezens tegelijkertijd, zonder dat dit een bestaande CPU uit elkaar haalt.

Natuurlijk heeft het spel nog enkele technische problemen. Met een i7-9700K en een 2080, alles op Ultra zetten, speel je wat 70 FPS maar er zijn momenten en sommige gebieden waar het gebeurt dat je ook op onverklaarbare wijze aankomt onder 40 frames. Het is dus aan de slag met de (weinige) beschikbare instellingen om tot een compromis te komen, maar met de stabiliteit van de frames per seconde het is nooit gegarandeerd. De modellen van de hoofdrolspelers zijn gewoonweg verschrikkelijk en de AI van de vijanden, durf ik te zeggen "Volgens traditie voor de serie", is bijna afwezig, maar dit defect wordt ruimschoots gecompenseerd door het aantal van de laatste.

Serious Sam 4, aan het eind van de dag, het is een buitengewoon spel divertente, met een natuurlijk ouderwets en rommelig zielsgevoel. Naast de coöperatieve modus die in de titel aanwezig is, hebben de ontwikkelaars ze zijn van plan in te voegen zo snel mogelijk ook il ondersteuning voor de mod e nieuwe multiplayer-modi. Als je uren wilt fotograferen zonder moe te worden, heb je het spel voor je gevonden!