Na meer dan een decennium van in wezen ongewijzigde prijzen, heeft de nieuwe generatie consoles ook een ongewenste nieuwigheid gebracht. De prijzen voor triple A-spellen zijn gestegen van de traditionele € 60 naar € 70. Volgens een analyse uitgevoerd door NPD-spellen Dit heeft echter geen invloed op de verkoop.

Leider van het onderzoek was Mat Piscatella, een analist voor NPD, die de verkregen resultaten toelichtte tijdens een aflevering van de Virtuele economie-podcast.

“De prijzen van videogames zitten sinds 2005 vast, toen Call of Duty 2 voor de Xbox 360 uitkwam voor $ 59,99 en die prijs voor het eerst bereikte. Velen hebben gespeculeerd dat deze verhoging werd doorgevoerd om hogere productiekosten te dekken of om de inflatie te compenseren, maar deze argumenten zijn niet geldig. De waarheid is dat bedrijven zich realiseren dat een verhoging van $ 10 geen verschil zal maken, en wie een triple A-game wil kopen, zal ervoor betalen. "

Piscatella beweert er dan ook een te zijn simpele kwestie van vraag en aanbod. Gamers willen videogames van de volgende generatie, waarmee ze het potentieel van hun nieuwe consoles kunnen benutten. Om deze reden zullen ze geen aandacht besteden aan een lichte prijsverhoging, ook gezien het niet al te grote aanbod.

Deze theorie staat in schril contrast met wat hij beweerde Jim Ryan, woordvoerder van Sony Interactive Entertainment die in juni inderdaad had gewaarschuwd voor een mogelijke prijsverhoging voor videogames. Volgens Sony was de oorzaak te wijten aan een stijging van de arbeidskosten en technologieën gebruikt om dergelijke hoogwaardige spellen te maken.

Het was minder delicaat geweest Phil Spencer, uitvoerend vice-president van de gamingafdeling van Microsoft, die had benadrukt dat de game-industrie de gewenste prijzen aan zijn producten kan toekennen. Het is dan aan de spelers om te beslissen of het voldoende is of niet.

Piscatella is het met Spencer eens. De analist wees erop dat de enige manier om de prijzen terug te zien keren naar $ 60, een neerwaartse piek in de verkoop zal zijn, die hij onwaarschijnlijk acht.