Met de tweede en laatste DLC, ook het pad van Controle komt ten einde. Het werk van Remedy Entertainment had me bij de release aangenaam verrast (je kunt de recensie lezen op volgende link) en de nieuwste DLC is zojuist uitgebracht, allemaal toegewijd aan Alan Wake, een andere titel van het softwarehuis dat na Max Payne kwam. Met deze aanvullende inhoud schetsen we ook definitief de Oplossing Connected Universe dat was tijdens het spel al duidelijk zichtbaar, maar nu definitief bevestigd met de publicatie van AWE. De basis voor dit gedeelde universum was gelegd door Alan Wake en verder, een titel waarin de hoofdpersoon schreef over een politieagent, een duidelijke verwijzing naar Max Payne. Tot nu toe leken ze "slechts" paaseieren, na AWE krijgt alles een beslist interessantere smaak, we moeten gewoon zien hoe ze doorgaan met de vertellingen van hun verhalen en of ze ze steeds meer met elkaar zullen verstrengelen. Controle staat ook weer in de schijnwerpers niet bepaald een gelukkige keuze van de ontwikkelaars met betrekking tot de Ultimate Edition, maar laten we het hebben over deze nieuwste DLC.

In het geval dat je in het bezit bent van Control: AWE en pas na voltooiing van de zevende hoofdmissie, verschijnt er uit het niets een nieuwe missie in het spelmenu, waarin je wordt gevraagd de lift van het Federal Bureau of Control te onderzoeken. Als we dichterbij komen, verschijnt Alan Wake voor ons, met de bedoeling een verhaal te schrijven. Daar anticipeer ik meteen op AWE is puur ontworpen voor degenen die de vorige Remedy-titel hebben gespeeld. In het geval dat dit niet mogelijk was, kun je gewoon helemaal niets begrijpen van wat er aan de hand is, omdat er geen verklaring is over wie de personages zijn waarmee we te maken hebben of wat hun krachten zijn. Kortom, Alan Wake heeft de kracht om wat hij schrijft echt te maken. Ik bedoel, niet echt hem, maar ik zei dat ik het je kort zou uitleggen, laten we zeggen dat het min of meer is. Na enige tijd realiseren we ons dat het verhaal dat door de schrijver wordt verteld, praktisch is wat we spelen.

Het nieuwe avontuur brengt Jesse Faden binnen in de onderzoekssector. Dit gedeelte was al jaren gesloten vanwege enkele niet-zo-gelukkige gebeurtenissen binnen. Met de komst van Jesse, een eng wezen gemaakt van duisternis hij bevrijdt zichzelf en het is aan ons om alles te verhelpen. Ik zal je niet vertellen wie dit wezen is om elke vorm van spoilers te vermijden, maar weet dat je merkt dat je er heel vaak tegen vecht. Met zijn komst wordt ook een nieuw gameplay-element gepresenteerd, gekoppeld aan schaduwen en lichten. Sommige omgevingspuzzels zijn in feite gebaseerd op blokken, bestaande uit duisternis, die we moeten verdrijven door een licht met ons mee te nemen via telekinese. Iets soortgelijks gebeurt ook tijdens bossfights, die allemaal dezelfde gimmick bevatten. En in de praktijk houdt het aanbod dat we zouden kunnen zeggen hier op.

In tegenstelling tot de vorige DLC, The Foundation, zijn er deze keer geen nieuwe bevoegdheden toegevoegd. De mechanica die verband houdt met lichten en schaduwen worden geboren en sterven binnen de onderzoekssector die, wat betreft het niveauontwerp, niet echt een ander element heeft in vergelijking met de andere gebieden die al in het spel zijn bezocht, en blijft dus erg weinig in het geheugen gegraveerd . Zeker interessant zijn de vele documenten, zowel audio als tekst, die we praktisch overal verspreid aantreffen en die de gebeurtenissen van Bright Fall verbinden met Control, wat ook meer steun geeft aan het idee van een vervolg op Alan Wake dat na het spelen van AWE verschijnt natuurlijk dat het de volgende titel is in de ontwikkeling van het softwarehuis. Gedurende deze laatste DLC, die ongeveer drie uur duurde, lijkt het erop dat Remedy nooit op het gaspedaal wilde drukken, maar eerder voorzichtiger ging dan zou moeten, waardoor een verhaal is gebaseerd dat in zeer kleine doses wordt verteld en dat nooit aan die waarheid voldoet. stap naar voren om het te laten schijnen. Alan, we kijken uit naar je nieuwe roman.