Ik zal eerlijk zijn, ik voel veel scepsis en vooroordelen ten opzichte van het Visual Novel-genre. Het is duidelijk dat ik ze niet haat, integendeel, als ik terug in het geheugen ga, zou ik titels als Professor Layton en The World Ends with You kunnen noemen die - hoewel ze geen deel uitmaken van het genre - erin slagen deze specifieke verhalende stijl in hun gameplay op te nemen. Na deze kleine inleiding vertegenwoordigt Aokana: Four Rhythms Across the Blue voor mij een gemiste kans, omdat ik er niet in slaagde een uitstekende initiële setting interessant te maken vanwege de "stencil" -normen die elke titel die tot het genre behoort, beperken.

Maak je Grav Shoes vast, stel de parameters goed in en bereid je voor op een analyse van de sterke en zwakke punten van de nieuwste titel van de Sprite studio. Volgende stop: de fascinerende en technisch uitgestrekte wereld van het Flying Circus!

Waar we heen gaan, hebben we geen bussen nodig

Het verhaal van Aokana: Four Rhythms Across the Blue speelt zich af in een alternatieve realiteit in volle technologische ontwikkeling. Na de ontdekking van een materiaal dat de zwaartekracht van een enkel object op nul kan zetten, ondergaat de transportwereld een ongekende transformatie dankzij Grav Shoes, schoenen waarmee een individu gemakkelijk kan vliegen. Deze revolutie markeert ook de geboorte van nieuwe disciplines gebaseerd op het gebrek aan zwaartekracht, allereerst het Flying Circus: een ultracompetitieve en snelle versie van het klassieke spel "You have it".

Aokana: Four Rhythms Across the Blue Sprite Visual Novel ReviewDe hoofdpersoon van dit verhaal is Masaya Hinata, de klassieke Japanse introverte student gekweld door de dromen, successen en mislukkingen uit het verleden. De jongen ontkent in feite, ondanks zijn talent in de discipline, elke link ermee. Zoals in elke visuele roman, komt Masaya op een dag door puur toeval in botsing Kurashina Asuka, een jonge jonkvrouw die - een paar uur later - niet alleen de nieuwe klasgenoot blijkt te zijn die net is verhuisd, maar ook zijn leerling in de cursus "certificering voor het gebruik van Grav Shoes" georganiseerd door Aoi Kagami, vriend en instructeur van de jongen .

Het meisje blijkt een "snelle leerling" te zijn, die in korte tijd haar lichaam leert beheersen tijdens de vlucht, maar ook een aangeboren talent in het Flying Circus door Reiko Satouin, leerling van een rivaliserende school, te verslaan in een vriendschappelijke wedstrijd. Dit zal leiden tot een reeks kettinggebeurtenissen die leiden tot de oprichting van de Flying Circus Club en de terugkeer van Masaya naar de wereld waaruit ze wil ontsnappen.

Aokana: Four Rhythms Across the Blue Sprite Visual Novel ReviewHoewel de setting van het werk gebaseerd is op de klassieke modellen die de erogene titels kenmerken, De plotontwikkeling van Aokana: Four Rhythms Across the Blue is verrassend. Voordat de laatste hoofdstukken gewijd zijn aan de route die door de speler is gekozen, gaat het spel tot het uiterste om het belang van elk personage in evenwicht te brengen. Het resultaat: elk hoofdpersonage en blijft niet in het geheugen gegrift. De vier beschikbare romances, Misaki, Mashiro, Asuka en Rika, vertegenwoordigen weliswaar de stereotypen van 'animu girls', maar brengen een psychologische en emotionele ontwikkeling met zich mee die - afhankelijk van de gekozen route - wordt verdiept, culminerend in het klassieke 'goede einde' door Dating Sim. Zelfs de mannelijke personages krijgen hun momenten van roem en tonen zichzelf essentieel in de stroom van evenementen, en laten voor de derde keer zien hoe de ontwikkelaar de fanservice als bijgerecht gebruikt om het pakket aantrekkelijk te maken, zelfs voor de gemiddelde consument van eroge.

Te veel visueel, weinig keus

Hoewel ik Sprite's toewijding aan het schrijven van dit script waardeer, Aokana: Four Rhythms Across the Blue het lijdt op het gebied waar geen visuele roman hoeft te lijden: interactiviteit. Tijdens de 8 hoofdstukken die samen een volledige run van het spel vormen, de beschikbare keuzes die de loop van de geschiedenis veranderen je kunt op twee handen rekenen. En ondanks de rol van Masaya's Coach suggereert een strategische benadering van de verschillende wedstrijden, met de mogelijkheid om de zetten en de speelstijl van de hoofdrolspelers te kiezen, gebeurt dit nooit. Zelfs niet tijdens de finale. En het gebrek aan interactiviteit binnen een product van 40 uur kan problemen veroorzaken. Minder geduldige spelers vinden de hoofdstukken misschien een beetje te vervelend en uitgebreid, tenzij de laatste verliefd wordt op de artistieke stijl van de titel.

Aokana: Four Rhythms Across the Blue Sprite Visual Novel ReviewDit is duidelijk een fout die het genre sinds het begin der tijden heeft geteisterd, met enkele titels die als een "uitzondering" dienden. Vanuit mijn oogpunt is er altijd een grijs gebied dat iedereen kan plezieren. De toevoeging van strategische 'placebo'-opties - dat zijn verschillende acties die tot hetzelfde resultaat leiden maar met verschillende verhalende en regisseursbenaderingen - zou bijvoorbeeld een minimum aan variatie en interactiviteit toevoegen, waardoor het gewicht van het werk wordt verlicht en spelers worden uitgenodigd om verder uit te voeren. ren om deze scènes opnieuw te bezoeken en om extra illustraties in de galerij te ontgrendelen.

Aokana's "Eroge" -punt: vier ritmes over het blauw

natuurlijk, een van de belangrijkste verkoopargumenten van Aokana zijn de illustraties. Beginnend met de personagesprites die tijdens de eenvoudige dialogen werden gebruikt, tot de individuele illustraties die werden gebruikt tijdens een precies moment van de vertelling, valt de hoeveelheid werk en het hoge niveau van de hele productie niet te ontkennen. Om de starheid van de sprites te compenseren, koos het ontwikkelteam voor een truc om de personages emotie te geven: een simpele animatie van heel weinig frames, samen met de juiste expressie.

Aokana: Four Rhythms Across the Blue Sprite Visual Novel ReviewHet is duidelijk dat je, als een visuele roman met verschillende routes gewijd aan de hoofdrolspelers, op een gegeven moment oog in oog komt te staan ​​met de gevoelens van je favoriete partner. En we weten allemaal wat er op zulke momenten gebeurt. Nou ja, naast knipogen naar de meest ondeugende door simpele grappen van de personages, Aokana heeft verschillende "hete" illustraties die de prachtige rondingen van de vrouwelijke cast laten zien (ook door loli Mashiro).

Samenvattend is Aokana: Four Rhythms Across the Blue een pakket dat overtuigt ondanks zijn duidelijke tekortkomingen. Degenen die een meeslepende vertelkunst en een beetje gezonde competitie zoals "Kuroko no Basket" waarderen, kunnen enkele uren aan het scherm blijven plakken om het strategische element van het Flying Circus te analyseren. Degenen die geïnteresseerd zijn in het Dating Sim-element, kunnen daarentegen bijna met een droge mond blijven, gezien het gebrek aan interactiviteit met de titel. Wat betreft de beste versie van de titel, Nintendo Switch of pc zijn de enige platforms waarop het werk in zijn geheel wordt uitgebracht. Op de PlayStation 4 zijn echter veel scènes gecensureerd of zelfs verwijderd. Zo jammer.