Kill It With Fire is een indiegame, een simulator (min of meer) van wat er zou gebeuren in de geest van een arachnofobe Rambo. Videokwaliteit ingesteld aardappel en een resolutie van 1024 × 768 - die het gevoel van 90 'schutter weergeeft - op weg naar oorlogsmisdaden. De grafische stijl is meteen bekend bij iedereen die andere simulatoren heeft geprobeerd, zoals Hello Neighbor, maar het uiteindelijke resultaat, hoewel essentieel, is zeer aangenaam. De game is stabiel, met slechts één crash in meer dan 8 uur spelen na het ontgrendelen van een prestatie, maar waarschijnlijk te wijten aan de Steam-overlay.

We starten een soort tutorial die de (essentiële) spelmechanismen introduceert, zoals bewegen, springen, verzamelen en gooien van objecten, en vooral de moord op de beruchte spinnen. Inderdaad chill spinachtigen helpt bij het ontgrendelen van nieuwe gebieden, nieuwe items en doorgaan naar het volgende niveau. Het eerste botte voorwerp om van de ongewenste achtpotige af te komen is een eenvoudige map die ook de doelstellingen van het scenario laat zien, maar, Net als Cuba's rakettencrisis, is Kill It With Fire gebaseerd op escalatie. Als de eerste spinnen waarmee we te maken hebben gewoon groot en behaard zijn, zullen ze spoedig beginnen te springen, een half dozijn spintmijten uitzetten na hun dood, webben in onze gezichten sprenkelen en zelfs exploderen; Aan de andere kant heeft de speler toegang tot steeds dodelijkere wapens: pannen, grasmaaiers, vlammenwerpers, C4 om er maar een paar te noemen.

Gelukkig is het grootste gevaar van dieren het nat maken van onze broek: ons personage heeft geen gezondheidsbalk en loopt dus geen enkel risico, maar dit betekent helemaal niet dat Kill It With Fire een "ontspannend" spel is. De typische horrorfilmviool begeleidt de beweging van spinnen, die vaak onder onze voeten scharrelen, of erger nog, enkele centimeters van ons gezicht springen. Vóór deze ervaring beschouwde ik mezelf niet als arachnofoob, nu ben ik het geworden. Ik was tenslotte nog nooit opgesloten in een kamer met zoveel harige beesten, en ik heb drie katten die in hetzelfde bed slapen als ik.

Het doel van het spel is oppervlakkig gezien vrij eenvoudig: schakel gewoon een bepaald aantal spinnen uit om toegang te krijgen tot het volgende scenario. In werkelijkheid hebben we ook een lijst met doelen en verzamelobjecten, waarmee je nieuwe wapens en upgrades voor het personage en de spider-detector kunt ontgrendelen. Vooral de spider-detector zal van een benaderingsdetector naar een geavanceerd geolokalisatiesysteem voor achtpotige klootzakken gaan. De dode spinteller regelt ook de toegang tot nieuwe gebieden binnen het level, en zodra alle doelen zijn voltooid, wordt de Spider Gauntlet van het scenario ontgrendeld. Dit zijn getimede uitdagingen met een moeilijkheidsgraad die varieert tussen "git gud" en "nu verwijder ik het spel en formatteer ik de harde schijf".

De titel is onderverdeeld in acht scenario's, gediversifieerd en goed gekarakteriseerd, die elk ongeveer 20-30 minuten duren. Sommige milieuvriendelijke "puzzels" zijn best leuk om op te lossen, andere zijn saai en vereisen geen redenering, alleen het verzamelen van X-nummers van Y die verspreid liggen. Het slechtste voorbeeld is in het benzinestationscenario, waar completisten urenlang producten naar de kassa slepen om zeven ter waarde van $ 100 te vinden en het doel te bereiken. Kill It With Fire negeert de opvulling en kan gemakkelijk in een middag worden afgemaakt, maar juist handschoenen en doelstellingen verlengen de levensduur voor degenen die de maximale 12,50 euro van de titel willen persen.

De realiteit is dat de kracht van het spel tenslotte is het gevoel van 'gecontroleerde paniek' elke keer dat we een la openen, of een steen draaien, of een spin onder onze voeten voelen scharrelen; gevolgd door een wanhopige poging om met een revolver een object ter grootte van een pinda te raken (het kleverige richtsysteem helpt niet veel), en als de schoten klaar zijn, ga je rechtstreeks naar de zuiverende vlammen. Of naar de goede oude pan. Kortom, een leuke indie die geschikt is voor alle leeftijden, ook al zou de game zijn potentieel het beste uitdrukken op VR. Kill It With Fire is vanaf 13 augustus 2020 beschikbaar op Steam.