Voordat ik deze analyse uitvoer, zal ik een paar regels schrijven waarin ik de vrijheid neem om, in de volle geest van dit redactieteam, te praten over videogames. dwarscode, de nieuwe titel ondertekend Radical Fish Games, komt heel dicht bij de perfecte actie-RPG, naar mijn bescheiden mening. Ik zal uiteraard dieper ingaan op de redenen waarom ik deze conclusie heb uitgewerkt, maar op dit moment zal ik me beperken tot het benadrukken van mijn algemene gedachte. Vanaf de eerste minuten heeft dit werk me alle liefde gegeven van de ontwikkelaars voor het genre en vooral voor de spelers. Het is duidelijk dat elke keuze en het hele creatieproces, die acht jaar heeft geduurd, zijn volledig gewijd aan het creëren van een leuke ervaring, waardoor verwatering of ongemak wordt voorkomen. Dit is natuurlijk slechts mijn persoonlijke mening en er zijn verschillende redenen waarom sommigen anders zouden denken. Daarom zijn beoordelingen immers objectief. Op dit punt beëindig ik mijn spiegel en laten we halsoverkop duiken in de wereld van CrossCode, beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch e PC.

Tien van de tien pixels

Hoewel ik meestal begin met de analyse van de gameplay of de plot, zijn de allereerste elementen van deze titel die het doel hebben bereikt twee: de Grafica en sonoor. De CrossCode-esthetiek loopt over van levendige kleuren, prachtige animaties en detail-op-detail, allemaal bereikt met behulp van de tijdloze techniek van pixel art dan hier meer dan ooit geeft een gevoel van perfectie. De portretten van de personages, zowel de protagonisten als de secundaire, worden verzorgd en lopen over van het leven, mede dankzij de talrijke en treffende gezichtsuitdrukkingen. Verdergaand naar de gamewereld, bieden de verschillende omgevingen (van steden tot kerkers) een scala aan sferen en composities van altijd verschillende kleuren zonder echter verwarring te veroorzaken. Elk belangrijk element, zoals de paden en objecten waarmee men kan communiceren, is goed afgebakend en valt meteen op, zelfs in het hart van de actie. De menu's bieden ook een gedetailleerde en volledige esthetiek zoals leesbaar. Het is echt moeilijk om een ​​enkel element te vinden dat in strijd is met al het andere, hoewel bepaalde kogels van tegenstanders in het begin moeilijk te herkennen zijn - je went er snel aan, maak je geen zorgen. U hoeft niet te blijven loven, u hebt de waarheid begrepen: het oog is volledig tevreden, net als ik.

dwarscode

Maar de muziek. Iedereen weet hoe belangrijk soundtrack en geluidseffecten zijn in een rollenspel, zo erg zelfs dat deze erin geslaagd zijn om een ​​aantal titels naar de Olympus van videogames te brengen (toch, Undertale?). Ik ben daarom heel blij dat te zeggen de melodie valt ook op in CrossCode. Van het opbouwen van de sfeer tot het overbrengen van het karakter van de personages, er zijn veel rollen die door deze sector worden gedekt en de voordelen die de ervaring eraan ontleent, zijn er zoveel. Net zoals de gebreken in de graphics op de vingers van één hand kunnen worden geteld, geldt hetzelfde voor vervelende geluidseffecten, die vrijwel geheel afwezig zijn. Het oor voegt zich bij het oog en verklaart zich tevreden. Maar laten we nu verder gaan met een ander deel van het lichaam dat aandacht nodig heeft: de hand. Het is tijd om de gameplay te bespreken.

Een werk dat vermakelijk kan zijn

Als je gewend bent aan de klassieke RPG-stijl, voel je je hier meteen thuis. Je rent langs een kaart, verslaat de monsters die ons pad blokkeren, verkrijgt middelen en verbetert het personage door betere uitrusting en de onvermijdelijke vaardigheidsboom. Het verhaal wordt verteld door middel van een reeks hoofdmissies, waarbij de speler secundaire doelen kan accepteren en nastreven om EXP en geld te verzamelen, of zeldzame items te verkrijgen. Het is echter duidelijk dat Radical Fish Games de wensen van fans van dit genre heel goed kent: het hele systeem is namelijk gebouwd om stilstand te verminderen en plezier te maximaliseren. De meeste optionele speurtochten kunnen eenvoudig worden gedaan door te spelen zonder overdreven landbouw of terug te volgen. De kaarten zitten boordevol verborgen paden, verborgen kisten en omgevingspuzzels die continu snelle en verschillende uitdagingen bieden, en die ook helpen de eentonigheid van de reis van punt A naar punt B te doorbreken. Monsters verschijnen overal op de kaart, maar ze kunnen worden genegeerd en aangevallen de speler alleen als deze rechtstreeks wordt uitgelokt, zodat je confrontaties kunt vermijden als je andere missies wilt voltooien. Ik zou talloze andere voorbeelden kunnen geven van hoe effectief de ontwerpstudio achter CrossCode is in het creëren van een constant boeiende ervaring. Voor de rest is er alles: bizarre NPC's, continue verwijzingen naar de cultuur van videogames, gigantische bazen en de typische parametrie van rollenspellen.

Op dit allerlaatste punt vinden we echter de grootste (en misschien wel de enige) slip van CrossCode. Op de lange termijn het systeem voor het ontwikkelen van personages en vaardigheden blijkt te oppervlakkig voor de enorme hoeveelheid inhoud. Het kleine aantal vrij te spelen vaardigheden en nieuwe krachten heeft niet de aanwezigheid van vele, vele kerkers die soms het duuruur overschrijden. Als gevolg hiervan komt het gevoel dat je maximale kracht hebt bereikt iets te snel, vooral als je veel tijd verspilt aan het doden van prooien en het voltooien van speurtochten. Het is geen erg ernstige fout, zelfs als je bedenkt dat de meeste botsingen kunnen worden voorkomen door simpelweg de wezens te negeren, maar het zou leuk geweest zijn om een ​​meer vertakt en dieper pad te zien.

Gaminceptie

We sluiten de review af met het laatste enorm fascinerende element van CrossCode: zijn wereld. Naast het plot, niet te origineel maar zeker boeiend, is het idee om het avontuur in een MMO te plaatsen echt lovenswaardig. De titel speelt zich in feite af in CrossWorlds, een planeet waarop ooit een mysterieuze technologisch geavanceerde samenleving leefde. Om de mysteries van de mensen van de Ouden te onthullen, hebben mensen het hele oppervlak veranderd in een augmented reality-videogame, waarin mensen kunnen deelnemen door een avatar te maken en deze op afstand vanaf de aarde te besturen. Wel, ja: we zijn in een MMORPG, en de talrijke personages die we op onze reis ontmoeten, zijn zich hiervan terdege bewust. We zullen regelmatig horen over patches, valsspelen, statistieken en soortgelijke concepten, die de structuur van de videogame zelf zullen transformeren in een stukje geschiedenis en setting. Pure vreugde, als je dol bent op deze verhalende trope.

dwarscode

Perfecte score

Tot slot: als je van rollenspellen houdt, MOET je CrossCode proberen. Elk afzonderlijk element is perfect verbonden met het andere, waardoor het vanuit vele gezichtspunten een complete en leuke ervaring zal creëren. Jammer voor de diepte die verder had kunnen worden geduwd, maar de sublieme graphics, onvergetelijke soundtrack en gecureerde gameplay compenseren dit volledig. De prijs is meer dan goed voor de hoge hoeveelheid content, meer reden om erover na te denken.