Drie lange jaren zijn sindsdien verstreken Horizon Zero Dawn verscheen op PlayStation 4 e PlayStation 4 Pro. De titel was meteen een enorm succes, met meer dan drie miljoen verkochte exemplaren in korte tijd en de algemene bijval van alle critici. guerrilla Games, tot dan toe bekend om zijn (uitstekende) serie FPS Killzone, is totaal afgeweken van een terrein waarvan bekend is dat het zijn horizon opent en zo de weg van probeertactie RPG open wereld, het doel bijna perfect raken. Bovendien begunstigde het softwarehuis indirect en onbewust ook de geboorte van Death Stranding via de grafische engine die voor de titel is gemaakt. Kortom, een echte levensadem voor een game die, ondanks enkele gebreken, toch in zijn opzet slaagt.

En de vergelijkingen met de Kojima Production-game eindigen daar niet: beide titels delen hun multi-platform karakter. Als het echter voor Death Stranding vanaf het begin duidelijk was dat het ook op pc zou landen, was het nieuws van de publicatie op Steam ook van Horizon Zero Dawn als een bliksemschicht, zo erg zelfs dat een sekte van spelers, de zogenaamde fanboy, race helaas nog steeds onder ons, klaagde ook dat andere mensen, zonder een PS4, plezier zouden kunnen hebben met het spelen van een (ex) exclusief op een ander platform dan het gekozen platform PlayStation 4, maar toch. Dus laten we snel over het spel praten en de portering bekijken die beschikbaar is op Steam.

Horizon Zero Dawn is, zoals al gezegd, een open wereld actie-RPG die ons langzaam laat kennismaken met de spelmechanica en een paar uur de hand vasthoudt, precies zoals Rost doet met de kleine Aloy, de gemarginaliseerde (ondanks zichzelf) die zich moeten voorbereiden om de test te doorstaan ​​om te kunnen integreren Moeders hart, dorp bewoond door meerdere mensen. Allemaal in een wereld die enorme en groene valleien afwisselt met besneeuwde bergketens waarvan de meesters metalen beesten zijn geworden, diervormige machines die voor het grootste deel alleen geïnteresseerd zijn in het maken van hun huid. De eerste gevonden exemplaren kunnen gemakkelijk worden neergehaald door het gebruik van boog en speer, maar al snel staan ​​we voor veel grotere en complexere dieren. In dit geval is het nodig om ze te analyseren via de praktische kijker van Aloy om de zwakke punten te identificeren en ze te raken. In de meeste gevallen is het raadzaam om onopgemerkt te benaderen, zonder te worden geïdentificeerd, zodat je echte aanvalstactieken kunt toepassen met de wapens die beschikbaar zijn voor de heldin. De machines zijn echter niet de enige tegenstanders: in feite zijn er ook menselijke vijanden, aan het hoofd van sommige buitenposten waarvan de vrijlating die visie volledig weerspiegelt, bijvoorbeeld in Far Cry 4. Van de open wereldklassiekers wordt Ubisoft ook de mechanica van de Collilunghi, vredige en ongelooflijk hoge machines die in wezen fungeren als torens om de gamekaart te ontdekken.

Denk echter niet dat Horizon Zero Dawn een wandeling is. Zelfs bij normale moeilijkheden worden de botsingen snel moeilijk te beheersen en je moet oppassen dat je niet snel sterft. Tegelijkertijd wordt Aloy dankzij beide sterker en sterker bekwaamheid, om te worden ontgrendeld met een reeks punten die je behaalt wanneer je een niveau omhoog gaat, ofwel met de aankoop en verbetering van apparatuur. Kortom, per saldo is het nog steeds een uitstekend spel, leuk en lonend. Persoonlijk vond ik het verhaal een beetje zwak, wat na verloop van tijd ook voorspelbaar wordt. De versie die beschikbaar is voor aankoop is de complete Edition, dus ook met de uitstekende uitbreiding The Frozen Wilds, dat nieuwe mechanica en een nieuw gebied introduceert, lo Jaap.

Wat betreft de realisatie van de portering gemaakt door de jongens van Virtuos: laten we zeggen dat ik veel beter had verwacht. Ik heb de game getest op een pc RTX 2080, i7-9700K en 16 GB RAM. Na een vreemde en monsterlijke aanvankelijke lading (ik heb het over 15 minuten wachten) begint Horizon Zero Dawn, wat uiteindelijk is ondersteunt perfect i 21: 9 (behalve tijdens de video's) die, samen met de mogelijkheid van verbreed het gezichtsveld, eindelijk kunt u een werkelijk ongelooflijk uitzicht en panorama's hebben. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de voorstelling. In full HD en met de Ultra videokwaliteit het spel bereikt ongeveer i 60 / 65-fps, met gebruik van de GPU tussen 90 en 95%. We laten ook de adaptieve resolutie weg, die de kwaliteit van het beeld verslechtert zonder een effectieve gunstige respons te geven. Niet zo goed, vooral als we dat ook overwegen schaalbaarheid is niet de beste: het verlagen van alle video-instellingen naar "laag", precies het tegenovergestelde, verdient amper 10 fps. Er zijn ook stotterverschijnselen. Kortom, het leek me een erg luie porting, vooral voor een game die echter van drie jaar geleden is. Verder is de aanwezigheid van een dayone patch wat, afgezien van een kleine bugfix, niets anders verandert. Dit intrigeert me nog meer als ik de titel dan vergelijk met een game als Death Stranding, die dit jaar is gepubliceerd en die op pc gewoon perfect is, ook met dezelfde grafische engine. Dit is natuurlijk niet alleen wat in een haven moet worden onderzocht, maar het is nog steeds vreemd, ook omdat de mogelijkheden die de video-opties bieden niet zo veel zijn.

Simpel gezegd, er zou meer kunnen worden gedaan, maar het feit blijft dat, eindelijk, zelfs een geweldige titel als Horizon Zero Dawn, voorheen exclusief voor PlayStation 4, ook door pc-gebruikers kan worden gespeeld. We moeten gewoon wachten op de mods! Als u geïnteresseerd bent in aankopen, kunt u verbinding maken met officiële Steam-pagina, het spel kost € 49,99.