Cris Tales is een Dreams Uncorporated-game, die in juni 2019 werd gepresenteerd tijdens de periode van E3 en dieper werd vertoond op Gamescom van hetzelfde jaar. Vanaf 17 november 2020 op alle huidige generatie platforms en computers, heeft de titel een recente release van een demo gezien, die het onderwerp was van mijn test in de Nintendo Switch-versie.

Cris Tales ziet eruit als een oude school jrpg. Steden met NPC's om te navigeren, turn-based gevechten waarbij personages aanvallen en vaardigheden kunnen gebruiken om het beste uit hen te halen, een level-up systeem met ervaringspunten, allemaal verenigd door een handgetekende grafische stijl van grote waarde.

Cris Tales verleden, heden en toekomst
De tijdsprong tussen heden en verleden is enorm. Op deze manier de effecten van tijd op mensen en omgevingen observeren is fascinerend.

De demo laat ons alle hoofdlussen van het avontuur proeven, te beginnen bij wat het begin van het verhaal lijkt te zijn. Onze stad wordt aangevallen door de krachten van de kwaadaardige keizerin en de hoofdpersoon, Crisbell, verkrijgt 'onverwachts' magische krachten die essentieel zullen zijn om haar stad en vervolgens de wereld in de toekomst te redden.

Als je dingen voelt die je zo vaak hebt gehoord, is dat in de geest van het spel: niet om het wiel opnieuw uit te vinden, maar om een ​​nieuwe manier te vinden om het te laten rollen. De hoofdpersoon is een wees, ze wordt vergezeld door een pratend magisch dier ... je zult de verschillen elders moeten vinden. Opnieuw keert een mechanisme dat verband houdt met temporele veranderingen terug naar de jrpg.

Cris Tales-feest
Gezien hun extreme podiumpresentatie in de trailers en intro, zou ik zeggen dat dit het "belangrijkste" feest is dat Crisbell zal begeleiden

Cris Bell heeft de gave om tegelijkertijd het verleden, het heden en de toekomst te zien. Grafisch wordt dit geschenk aan de speler getoond als een masker op het scherm. Centraal staat het heden, de toekomst aan de rechterkant en het verleden aan de linkerkant. Het vermogen om in andere historische tijdperken te kijken, wordt van cruciaal belang voor het oplossen van puzzels. Neem een ​​object uit het verleden om het naar de toekomst te brengen, waar ze weten hoe ze het moeten verwerken en gebruik het in het heden om de geschiedenis op een gunstiger pad te veranderen. Cris Tales heeft me veel aan Oracle of Ages doen denken, van Zeldiana-geheugen, meer dan Chrono Trigger.

Dit komt omdat de beloning van de eigen tijdelijke wisselvalligheden in realtime is. Het gebeurt allemaal meteen. Het geheel lijkt daarom meer op een Zelda-puzzel dan op een enorme inspanning waarbij reizen tussen portals of het instappen in het tijdperk vereist is.

Cris Tales-gevechtsscherm

De demo verwijst naar iets dat ik erg waardeer in dit spelgenre: keuzes moeten maken. Er is de mogelijkheid om slechts één van de twee levens op een positieve manier te veranderen en zowel de speler als de hoofdrolspeler moeten leven met het gewicht van hun keuzes, zich bewust van de gevolgen. Het is een thema dat, indien goed ontwikkeld, zeer interessant en scherp kan zijn.

Cris Tales profiteert zelfs in de strijd van de tijdelijke veranderingsmechanica. In de demo is de eerste baas uitgerust met een krachtig metalen schild. Maak het gewoon nat in het heden en stuur het naar de toekomst, waardoor de roesttoestand versnelt en de effectiviteit vermindert. Als een combinatie van demo's en tutorials wordt deze ontdekking begeleid, maar hij weet hoe hij een goed idee moet geven van hoe de mechanica in gevechten kan worden benut. De demo heeft ook een coliseum-modus met vijanden van toenemende moeilijkheidsgraad, gewoon om te laten zien hoe het gevecht kan klimmen.

Cris Tales is een van de games die de meeste indruk op me maakte toen het werd gepresenteerd vanwege zijn grafische stijl, maar de demo liet ook een goede indruk achter op de rest van het spel. Ik vind het veel interessanter en eerlijker dan de vele pogingen van Tokyo RPG Factory om een ​​beetje die eenvoud van de jrpg uit vervlogen tijden te heroveren met een iets modernere techniek.