Rock of Ages 3: Make & Break is bizar. Heel bizar. Echt heel bizar. Maar bovenal is het een spel uit een fantastische serie, helaas onbekend voor de meesten, die kan worden samengevat als: twee historische / mythologische figuren gooien stenen. Cijfers in letterlijke zin, want ze zijn in 2D en afkomstig uit schilderijen of illustraties en de stenen zijn gigantische rotsblokken die door de spelers worden bestuurd. Om te winnen moet je het pad volgen dat bezaaid is met obstakels die door de vijand zijn geplaatst, door de deur van het kasteel breken waar het zich verbergt en het vervolgens oprollen, terwijl je ook je eigen verdediging voorbereidt om niet in onze beurt te blijven liggen.

Rock of Ages 3: Make & Break
Historisch correcte reconstructie van de Via Appia

Het eerste hoofdstuk, uitgebracht in 2011, had daarom het concept van torenverdediging genomen om het te weigeren in een onmiddellijke en leuke gameplay, maar ook diepgaand en veelzijdig; allemaal gekruid met een waanvoorstelling Monty Pythonesco-stijl”Wat de absurditeit van het geheel nog versterkt. Rock of Ages 2: Bigger & Boulder (2017) had praktisch alle aspecten van het eerste hoofdstuk verbeterd, de gameplay verfijnd, nieuwe verdedigingen en rotsblokken geïntroduceerd en nieuwe spelmodi toegevoegd.

Rock of Ages 3: Make & Break
Julius Caesar een paar minuten voordat hij werd vermoord door een gigantische rots. 44 BC ingekleurd

En hier zijn we bij Rock of Ages 3: Make & Break, de laatste stop op deze gekke reis. Het tweede moet al een "meer van hetzelfde" zijn, al was het maar op de best mogelijke manier, en hetzelfde geldt voor het derde hoofdstuk. De formule en stijl waren immers zo uniek dat het bijna onmogelijk en misschien zelfs niet wenselijk zou zijn om iets radicaal anders te creëren. Ondanks dit Make & Break is waarschijnlijk de beste van de drie, zowel voor de variatie in de gameplay als voor de kwaliteit ervan.

Rock of Ages 3: Make & Break
Wie zei dat je bolvormig moet zijn om te rollen?

De hoofdmodus blijft in wezen identiek: kies een rotsblok - er zijn er tientallen met unieke modellen en statistieken - en verdedigingseenheden en ren over de vijand heen voordat hij je investeert. De campagne is ook op een vergelijkbare manier gestructureerd: deze keer volgen we de tegenslagen van Elpenore, de jongste metgezel van Ulysses, terwijl we de wereld verkennen (strikt vlak), waarbij we geleidelijk nieuwe scenario's en bronnen ontgrendelen.

hic sunt dracones en andere slechte dingen

Campagne een beetje ingetogen in vergelijking met de vorige, deels omdat na twee wedstrijden het 'Jonesiaanse' gevoel voor humor een beetje muf begint te worden en deels vanwege de keuze van de hoofdrolspeler, die in tegenstelling tot Sisyphus en Atlas (protagonisten van de hoofdstukken) vorige) lijkt geen precieze agenda te hebben en lijkt meer overgeleverd aan de gebeurtenissen. Gezien het feit dat hij 10 jaar over zee met Ulysses heeft rondgelopen, zou dit een passende keuze kunnen zijn.

Precies de uitdrukking die wordt verwacht van een man die zal sterven terwijl hij dronken van een dak valt

De baasgevechten vallen ook enigszins tegen, zowel voor het nogal matte ontwerp als voor de ietwat verticale arena's. Maar de zwakke punten worden grotendeels gecompenseerd door het nieuws van Rock of Ages 3: Make & Break, inclusief lawine, raad eens wat het inhoudt, en de avonturen van Humpty-Dumpty, nauwkeurige acrobatische modus die paus Franciscus ook zou belasteren.

Rock of Ages 3: Make & Break
Anders dan Dark Souls

Maar Rock of Ages 3: Make & Break wordt niet toevallig Make & Break genoemd, in feite is de meest gewaardeerde nieuwigheid, en ook het meest gewacht door fans, de kaarteditor. Het heeft bijna 10 jaar geduurd, maar we hebben eindelijk een kaarteditor. Eenvoudig, niet veel anders dan wat wordt gezien in racegames zoals TrackMania, maar perfect functioneel. De mogelijkheid om scenario's te maken en die van de community te spelen, maakt het spel veel langer houdbaar en amorteert de 30 euro van de startprijs. Absoluut redelijke prijs, maar dat zou een neus kunnen slaan voor iedereen die de aankoop van een (technisch) torenverdediging evalueert met een campagne van 6-7 uur. Of 20-30 uur voor het geval je alle Humpty-Dumpty-levels wilt voltooien.

Rock of Ages 3: Make & Break
De hand van God, die in 2020 niets belangrijker te doen heeft dan het verzamelen van stenen die van de baan afkomen

Het is moeilijk om over Rock of Ages te praten, want zonder het direct te spelen is het onmogelijk om het te begrijpen pure en prachtige absurditeit, aandacht voor detail, unieke stijl en hoe al deze elementen elkaar aanvullen en versterken. Ook de soundtrack, gecomponeerd door remix van bekende stukken klassieke muziek, past perfect bij de sfeer en gameplay. Op bepaalde momenten tot het punt dat het de indruk wekt dat het synchroon loopt met de gebeurtenissen op het scherm. Het zou ook dwaas zijn om het regelrecht aan te bevelen: het is zo bijzonder dat het bijna bij uitstek iedereen zal behagen. Maar als je houdt van humor over de top, racegames, torenverdediging of stenen, Rock of Ages 3: Make & Break is een absoluut essentiële aankoop. Er is ook de mogelijkheid om in een gesplitst scherm voor meerdere spelers te spelen, zowel op pc als op consoles. Wie denkt geïnteresseerd te zijn, maar geen 30 euro wil investeren in de nagel, kan altijd terugvallen op eerdere hoofdstukken, ook uitstekende games, en een idee krijgen. Rock of Ages is een parel van videogames en dit hoofdstuk is geen uitzondering op de formule, hoewel het de formule niet verstoort.