Onze indrukken op de eerste demo van Freud's Bones, een volledig Italiaans project over psychoanalyse dat wordt gefinancierd op Kickstarter, gemaakt door twee handen door een jonge ontluikende ontwikkelaar.

Ik moet toegeven dat het niet al te hoge verwachtingen had toen ik dichterbij kwam Freud's Bones. Hoe intrigerend het onderwerp ook is, ik dacht niet dat een spel over psychoanalyse zou werken. Vooral waar je de controle over de vader van de discipline overneemt, Sigmund Freud en we beginnen patiënten te psychoanalyse. Maar ik ben heel blij om toe te geven dat mijn vooroordelen ongegrond waren. De game onthult vanaf het begin een onverwachte diepte, en zij het met enkele verschillen, deze demo belooft heel goed. Maar laten we gaan.

De inleiding

Ik heb geen bepaalde gevoelens voor het point-and-click-genre. Ik hou niet van of haat games van dit type, hoewel ik de gameplay-dynamiek die typerend is voor het genre nooit te geïnteresseerd vond. Bij gebrek aan interesse in de game zelf, moet het verhaal me slepen, en in de eerste minuten van deze demo doet Freud's Bones precies dat. Het spel begint met twee korte citaten, een van Krober  en de andere van Jung, beide kritiek op Dr. Freud, zij het diametraal tegenovergesteld.

Freud
De game is beschikbaar in zowel Italiaans als Engels

De eerste scène volgt, waarin we onszelf insinueren in de geest van de briljante psychoanalyticus, gekweld door slapeloosheid en door misbruik van verdovende middelen. Hier worden we gedwongen onze allereerste keuzes te maken, die ons pad van innerlijke stemmen markeren en waarschijnlijk dat van Freud zelf. Keuzes die verre van voor de hand liggen, en met onzekere gevolgen, die niet worden opgehelderd in het schaarse uur dat deze demo beschikbaar maakt. Deze onzekerheid veroorzaakt bij spelers een ziekelijke nieuwsgierigheid aan de ene kant zet het je ertoe aan om elk woord dat op het scherm verschijnt zorgvuldig te lezen, en aan de andere kant roept het een bijna onweerstaanbare wens op om snel door te gaan om de gevolgen van onze beslissingen voor de arme dokter te zien.

De inleiding, vergezeld van een korte tutorial over spelmechanica uit de psychoanalyse, eindigt met het inslapen van de dokter, waardoor hij een paar uur rust krijgt voordat hij een nieuwe dag tegemoet gaat.

Psychoanalyse

Wanneer hij wakker wordt, vindt Dr. Freud hem op het postkantoor, door zijn assistent bij hem bezorgd. Naast een brief die per ongeluk is verzonden en feitelijk aan de dochter van Freud is gericht, wat suggereert dat die er is een plot zelfs buiten de studio van de psychoanalyticus, we vinden er een medisch dossier, die informatie bevat over onze eerste patiënt.

Het eerste dat me opviel over wat eigenlijk de gameplay-loop is waar de hele titel om draait, was de diepte. Allereerst biedt het spel een encyclopedie van de psychoanalyse die verre van uitputtend is, maar de basisconcepten van de Freudiaanse theorie verschaft, wat de speler ertoe aanzet een activiteit van studie van het fundamentele onderwerp te blijven doen. Taal en illustraties maken de ervaring allesbehalve saai en verfrissen wat voor velen kennis is begraven in de herinneringen aan de filosofielessen van het laatste jaar van de middelbare school.

Na de theorie, en na een korte uitleg over hoe de belangrijkste hub van het spel werkt, ook verrassend uitgebreid in functionaliteit, met een onverwacht managementaspect, gaan we in actie. We moeten onze patiënt analyseren, het kiezen van het ritme van het gesprek, het onderwerp van de vragen en de tone of voice. Een reeks parameters en de reacties van de patiënt zelf laten ons begrijpen hoe effectief we zijn geweest. Het gesprek wordt steeds persoonlijker en onthult veel persoonlijkheidskenmerken en vele aspecten van het leven van de jonge vrouw. Velen, maar niet allemaal.

Als je denkt dat het spel voorbij is nadat het psychoanalyse-scherm plaats heeft gemaakt voor de spreekkamer, heb je het mis. Je moet nooit helemaal vertrouwen op wat patiënten zeggen. Door het medisch dossier te analyseren, kun je in feite inconsistenties of weglatingen vinden, die zouden kunnen onthullen hoeveel verborgen aspecten van de psyche van de frequente bezoekers van Freuds onderzoek.

De graphics

Het uiterlijk van het spel is eenvoudig, maar uniek en gemakkelijk herkenbaar. 2D-afbeeldingen dienen perfect hun doel. Het moet gezegd dat ik enkele onvolkomenheden heb opgemerkt, zoals dialoogstrips die boven het medisch dossier verschijnen of typefouten. Verwaarloosbare defecten die we zeker niet in de volledige game zullen vinden.

Ik heb echt genoten van de personage ontwerp, heel bijzonder en in staat om gemakkelijk op het hoofd te imponeren. Hoofdkenmerk in een spel waarin we waarschijnlijk veel gezichten zullen zien en we zullen ze moeten kunnen associëren met personages wiens psyche we zullen onderzoeken.

Een ambitieus spel

Naast de game zelf kan ik niet genoeg zeggen over het upstream-project. Geluk keizer, de enige auteur van Freud's Bones, ze heeft een diploma in psychologie, een master in filosofie en volledig autodidact in game design. Het product dat het aanbiedt, moet niet alleen vanuit het oogpunt van design met vlag en wimpel worden gepromoot, maar ook moet worden geprezen om de populaire ambitie. Het vergemakkelijken van de toegang tot iemands discipline zou een missie moeten zijn voor elke geleerde, maar te vaak op academisch niveau in Italië wordt dit aspect van onderzoek genegeerd, zo niet openlijk ontmoedigd. Probeer psychoanalyse uit te leggen in een omgeving waar onthulling via traditionele media ook belachelijk wordt gemaakt met een videogame duidt op buitengewone moed en ambitie.

Freud Bones
Oom Sigmund wil je

De Kickstarter van de game is al volledig gefinancierd, maar persoonlijk nodig ik je uit om het project toch te steunen. Als de volledige game voldoet aan de verwachtingen van de demo, met name wat betreft de diepte van de gameplay, zal het zeker meer waard zijn dan de tien euro die je toegang tot de digitale kopie van de game garanderen. Als je het nog steeds niet zeker weet, kun je de demo altijd downloaden van Kickstarter-pagina van het project en probeer het zelf.

Freud's Bones komt over een jaar uit, in juli 2021. Als je mee wilt doen aan de Kickstarter heb je tot 6 augustus 2020 de tijd.