Warhammer 40.000: Mechanicus is een turn-based strategisch spel dat je in het middelpunt plaatst van een van de meest geliefde en aangekondigde conflicten van de afgelopen jaren door de Games Workshop in de nieuwste edities van het bordspel: Adeptus Mechanicus tegen de Necrons. Je majestueuze ruimteschip Caestus Metalican, onder bevel van de Magos Dominus Faustinius, ontdekt een Necron Tomb-wereld volgens de laatste sporen van een transmissie van een lang vervlogen magos.

Commandobrug Ark Mechanicus
Overal kabels. Typisch teken dat we van de technici zijn.

We zijn in de wereld van Warhammer 40.000. Al meer dan tienduizend jaar is de keizer onbeweeglijk gebleven op zijn gouden troon: het is een rottend karkas dat in leven wordt gehouden door de technologieën die verloren zijn gegaan door het donkere tijdperk van technologie. Hij is de heer van het Imperium waarvoor elke dag duizend zielen worden geofferd. Leven in deze wereld betekent dat je in een van de wreedste en bloedigste regimes bent die je je kunt voorstellen. Vergeet de kracht van technologie, wetenschap en menselijkheid, vergeet de belofte van vooruitgang en kennis, want er is geen vrede tussen de sterren, alleen een eeuwigheid van bloedbad en bloedbad en het lachen van dorstige goden.

De Adeptus Mechanicus het is de organisatie die alle menselijke technologie en wetenschap beheerst. Hun smederijwerelden zijn van vitaal belang: planeten worden omgevormd tot planetaire fabrieken, met de bedoeling allerlei soorten oorlogsmachines te produceren om de mensheid het hoofd te bieden aan elke bedreiging van de Melkweg. In de loop der jaren is de Brotherhood of Mars uitgebreid om in 2014 een eigen leger miniaturen te ontvangen.

I Necron het zijn buitenaardse wezens die hebben deelgenomen aan de grootste oorlog die de Melkweg in het verleden ooit heeft gehad. Om weer te overwinnen en te ontsnappen aan hun zwakke vleselijke bestaan, heeft de hele bevolking hun bewustzijn in onverwoestbare metalen lichamen overgebracht. Aan het einde van de oorlog trokken ze zich in een lange slaap terug en nu, in het 41ste millennium, ontwaken hun grafwerelden.

Mechanicus-missies
Scaevola is erg geïnteresseerd in Xeno-technologie. Ketters voor sommigen, maar de volgers van Stygies VIII zijn altijd onorthodox geweest.

Tegen de Mechanicus en de Necrons zijn er veel interessante en opwindende sciencefictionelementen. De Mechanicus bestaat uit mensen die stukjes van hun zwakke vlees vervangen door kunstmatige machines, op zoek naar de perfectie die technologie biedt, maar altijd met één voet tussen de twee werelden blijven. Hun kennis van technologie is niet totaal, maar vermengd met een religieuze mystiek vanwege een tijdperk dat veel van de menselijke kennis heeft vernietigd. Hun retrofuturistische aspect geeft een "opgehouden met plakband" -smaak, waarbij de meest geavanceerde technologieën vaak op de meest rudimentaire manier worden getoond.

De Necrons zijn mysterieus, hun technologie is perfect, het is magie. Hun troepen hebben geen emoties, ze zijn efficiënt en hun metaal kan zichzelf herstellen. Hun wapens vuren energiestromen af ​​die de binding van de atomen van het doelwit kunnen verbreken. Ze zijn meedogenloos, Terminators.

Dankzij de pen van Ben Counter, een schrijver met veel ervaring met Warhammer 40.000, auteur van vele boeken, waaronder de legendarische "Wereldmotor" Warhammer 40.000: Mechanicus omlijst alle personages perfect, met grote vaardigheid alle denkstromen binnen Admech laten zien. Het is geen game die zijn best doet om nieuwe fans kennis te laten maken met de franchise: het is beter om al een beetje van de setting te genieten.

Het verkennende deel is heel, heel eenvoudig, maar functioneel en snel.

scaevola het is het prototype van het technoprete van Mars, nu bijna verwijderd van zijn menselijkheid, hij drukt zich op een koude manier uit, als een computer. Het goedmaken, Videx, met veel meer menselijke delen en sterk verbonden met de Mechanicus-religie. Necrons bestrijden met binaire gebeden en wierook zou niet moeten werken, maar in de wereld van Warhammer is geloof soms sterker dan welk wapen dan ook.

In het spel bevinden we ons op de brug van het ruimteschip Caestus Metalican en elk lid van het commando biedt verschillende missies. Elke missie komt overeen met een beloning en het voltooien van alle missies van een personage leidt tot de vervulling van zijn geschiedenis. Er is echter een dreigend gevaar: het ontwaken van de hele grafwereld, die absoluut moet worden vermeden, voor het welzijn van het Imperium. Door elke missie uit te voeren, neemt de wekteller toe. De speler staat daarom voor keuzes: welke missies te prioriteren?

Het gaat over het in evenwicht brengen van de bonussen, upgrades, nuttige informatie om de Necron-dreiging tegen te gaan, of eenvoudige nevenmissies, allemaal tegen één enkele teller. Er wordt niet gezegd dat de speler bij de eerste run alles kan zien wat de game te bieden heeft. Op het gebied van beschikbare missies is er tijd om er ongeveer 30 te doen, gecombineerd met meerdere eindes, geeft dit een goede replaywaarde aan de titel.

Het scherm dat je voor elk gevecht vergezelt.

Voordat je het slagveld op gaat, moet je jezelf goed voorbereiden. Je eigen handjevol krijgers bestaat uit een aantal Tecnopreti, echte personages die 100% aanpasbaar zijn, en troepen die zichzelf ontgrendelen door het avontuur voort te zetten. De technopriesters hebben een groot systeem van uitrusting en vooruitgang, gekoppeld aan de kosten van een uit het veld teruggewonnen hulpbron, waardoor je vaardigheidspunten in veel branches kunt verwerven. Er is veel flexibiliteit bij het bouwen van je eigen Tecnoprete in Warhammer 40.000 Mechanicus: je kunt hand-tot-hand gevechtsmonsters, kanonnen op poten of commandanten van troepen maken. In potentie kunnen in de loop van de campagne veel verschillende teams worden opgebouwd, waardoor de aanpak in de strijd echt verschillende stijlen krijgt.

Het systeem is echter niet bijzonder evenwichtig en na de eerste schermutselingen die je in een duidelijk minderwaardigheid zien, is het mogelijk om personages te creëren die het hele platteland met weinig moeite kunnen asfalteren.

Mechanicus-disciplines
Er zijn niet alleen actieve en passieve vaardigheden, maar elke tak ontgrendelt harnas voor je Tecnopreti, die in de loop van de tijd mooi en zeer persoonlijk zal worden.

Eenmaal op een missie wisselt het spel af tussen een verkenningsfase van een kerker en het daadwerkelijke gevecht. In de verkennende fase moet je gewoon tussen de vakken bewegen en beslissen hoe te handelen met betrekking tot de verschillende willekeurige gebeurtenissen die je team tegenkomt, of niet, totdat je bij de kritieke ruimte komt voor de missie, waarin een gevecht plaatsvindt. Het verkennen van alle kamers heeft het potentieel om meer middelen te recupereren, maar stelt tegelijkertijd meerdere Necrons in staat om zaken te doen, waardoor je laatste gevecht uitdagender wordt.

Eenmaal in de strijd worden we geconfronteerd met een spel met geïnterlinieerde beurten, waar je eenheden en vijanden elkaar afwisselen in een willekeurig gekozen volgorde aan het begin van het gevecht. Je hebt een pool van kennispunten die door al je troepen worden gedeeld. Sommige basisacties, zoals bewegen en schieten met sommige wapens met een laag vermogen, verbruiken geen punten, terwijl iets anders vaag interessant is, zoals schieten met een volkietkanon, een Necron de kracht laten proeven van je met zuur versterkte hellebaard of je team behandelen consumeer cognitiepunten. Deze worden hersteld door interactie met de omgeving, vijanden neer te halen en dankzij verschillende vaardigheden.

Het vinden van manieren om ze in de strijd te maximaliseren, is de kern van tactisch denkenmaar ook leuk om te implementeren. Het is de moeite waard om je zetten te plannen om zo veel punten te krijgen om de grootste vijand in de formatie herhaaldelijk aan te vallen. De verscheidenheid aan vijanden is goed, met alle Necron-eenheden zonder voertuiggrootte in het spel en met unieke kenmerken op het slagveld, waarmee rekening moet worden gehouden als je moet weten welk doelwit je als eerste moet aanvallen. De aanwezigheid van twee bronnen van schade, fysiek en energie, en bepantsering speciaal voor het type, dwingt je om een ​​team te hebben dat in staat is om overal klaar voor te zijn.

De instellingen zijn allemaal geïnspireerd, hoewel ze erg op elkaar lijken en een beetje repetitief

Zoals ik echter al zei, ziet de gevechtslus zijn moeilijkheidsgraad drastisch dalen na de eerste missies, wanneer je Tecnopreti onstuitbare machines beginnen te worden, die cognitiepunten met grote effectiviteit kunnen verzamelen.

Er komt echter een hulp bij ons handig menu waarmee je alle moeilijkheidsgraden kunt aanpassen. Geldbeloningen voor missies verlagen of verhogen? Goed te doen. Buffs en debuffs geven aan vijandelijke eenheden? Hulpmiddelen en nevenevenementen verwijderen van verkennende kaarten? Kortom, goed spelen met dit menu, het is mogelijk om de ervaring veel te veranderen, door het naar boven te kalibreren als je de beet verliest. Of doe het tegenovergestelde en vereenvoudig het onvoorstelbaar, als je niet bijzonder gewend bent aan het genre.

De versie van Warhammer 40.000: Mechanicus die in deze recensie wordt behandeld, is die voor Nintendo Switch, compleet met Heretek DLC. Dit voegt een nieuwe opdrachtenreeks, nieuwe locaties en nieuwe eenheden toe. Een gevoede toevoeging en het zien ervan is zeker een plezier.

Het scherptediepte-effect is gebleven op Switch en het doet het goed als je inzoomt om je soldaten te bewonderen.

De game heeft een grafische downgrade ondergaan vergeleken met de pc-versie, vooral zichtbaar in het personalisatiescherm van je Tecnoprete. De uploads zijn niet de beste snelheid en ik heb verschillende vertragingen en jamming opgemerkt. Niets ondermijnt echter de algehele ervaring, aangezien het een turn-based game is. Gepromoot op Switch.

Warhammer 40.000: Merchanicus is een goed strategisch spel. Wat een echte aanrader wordt als je een fan bent van Warhammer 40.000. Esthetiek, stijl en GRIMDARK worden perfect vastgelegd, zowel stilistisch, grafisch als muzikaal.