Een paar dagen zijn verstreken sinds de aankomst van Meester spiegel, nieuwste uitbreiding voor GWENT: The Witcher-kaartspel, maar het algemene beeld lijkt duidelijk genoeg en is dit keer ook zeer positief. Master Mirror arriveert na zes maanden schijnbare stilte van de pers van het ontwikkelingsteam, begrijpelijk gezien de enorme ontberingen die door de pandemie zijn veroorzaakt. Het lange wachten leek echter niets goeds voor het spel te suggereren. Er kan niets meer mis zijn: ik ben erg blij dat het mij is ontzegd.

Master Mirror is waarschijnlijk de beste gemaakte uitbreiding, zowel mechanisch als thematisch en esthetisch: ik ben me ervan bewust dat ik deze zin al heb gebruikt meerdere keren in de analyse van de verschillende updates en er is niets mooiers dan het nog een keer te kunnen herhalen. De keuze om te gebruiken Gaunter O'Dimm als lijm voor de uitbreiding heeft het enorm bijgedragen aan het gevoel van een echte set, zoals in MTG of Hearthstone, en niet alleen aan de toevoeging van een generieke stapel kaarten voor elke factie, misschien verenigd door een gemeenschappelijke setting of complementaire mechanica.

De vorige uitbreiding, "Handelaars van Ofir" hij had twee nieuwe soorten kaarten geïntroduceerd: strategieën en scenario's. De eerste vertegenwoordigen bonussen die tijdens de eerste ronde kunnen worden geactiveerd door de speler die de toss "verliest" en daarom als eerste gaat, terwijl de laatste specifieke artefacten met meerdere fasen zijn die worden geactiveerd door kaarten met specifieke tags te spelen. Master Mirror is niet zo populair bij het nieuws, maar sommige van de nieuwe kaartcycli hebben meer invloed gehad op het spel dan ooit tevoren.

hoofdspiegel gwent

De zoekwoorden die bij de nieuwe uitbreiding zijn toegevoegd, zijn de volgende:

- Toewijding: Verbeter het effect van een kaart, op voorwaarde dat ons kaartspel geen neutrale kaarten bevat.

- Echo: Geeft de bovenste kaart terug naar het begin van de volgende ronde en wordt na een tweede keer spelen uit het spel verwijderd.

- Veteraan: Verhoogt de eenheidwaarde met één punt aan het begin van de tweede en derde ronde.

- Samenzwering: Bijwerking die wordt geactiveerd als het doelwit een eenheid met spionstatus is.

- Symbiose: Telkens wanneer een kaart met de tag "Nature" wordt gespeeld, genereert deze een Treant op een willekeurige rij waarvan de waarde gelijk is aan het aantal symbiose-kaarten dat u bestuurt

- Sluier: Voorkomt dat het apparaat zowel een negatieve (zoals bloeding) als een positieve (zoals vitaliteit) status krijgt

- Wond: Status die aan het einde van de beurt de eenheid beschadigt met een bedrag dat gelijk is aan de waarde. Als het overleeft, wordt de status verwijderd na een enkele activering.

hoofdspiegel gwent

Een op zijn minst beknopte analyse van de Master Mirror-sleutelwoorden is een must. Laten we beginnen met Devotion, wat blijkbaar triviaal is, maar wat een beperking lijkt te zijn voor deckbuilding, ontsluit talloze mogelijkheden en draagt ​​ook bij aan de diversificatie van het doel, aangezien het opnemen van dominante neutralen of bepaalde "technische kaarten" minder smakelijk wordt, in vooral als de dekstrategie zich al leent voor een bepaald type spel. Eco verschijnt in plaats daarvan slechts op één kaart per factie en het niet erg hoge vermogensniveau wordt gecompenseerd door de consistentie dat je hetzelfde effect twee keer kunt spelen. Wat veteraan betreft, het is niets anders dan Skellige's oude factievaardigheid, die in de open bèta verscheen maar sinds Homecoming nooit meer werd gezien.

hoofdspiegel gwent

Conspiracy zet Nilfgaard's synergieën met de spionage-eenheden verder op de proef, maar bovendien heeft dit aspect altijd centraal gestaan ​​in de identiteit van de factie. Symbiose is een goede vervanging voor Armonia (RIP), een archetype dat behoorlijk in de war was in de nieuwste patch, die rijenvergrendelingen oplegde om het effect te activeren. Velo is een draai aan het concept met dezelfde naam dat al aanwezig is in tal van andere kaartspellen (inclusief de immuniteit van Gwent), wat betekent dat een onderwerp "niet het doelwit kan zijn van spreuken of vaardigheden", het verschil is dat het in deze versie kan worden beschadigd, maar heb geen status, of die nu heilzaam of schadelijk is: daarom geen gif of slot. Nogmaals, hoewel het sleutelwoord op meerdere kaarten voorkomt, bestaat de hoofdcyclus uit een standaardbasis die voor elke factie wordt herhaald.

Blessure wordt beschouwd als een sleutelwoord, maar komt voor op één kaart en is opgetreden in de recente hotfix. Beter op deze manier, aangezien het ook het meest polariserend is: ofwel hebben we een geldig antwoord of is ons lot bezegeld. Een andere centrale monteur, maar die om de een of andere reden op dit moment geen eigen trefwoord heeft, is Transformeren, een vaardigheid die in dit geval ook in een cyclus voorkomt, dat wil zeggen één kaart per factie. Eenheden met transformaties, zoals je kunt raden, veranderen van rond naar rond, worden geleidelijk krachtiger en krijgen bijwerkingen. Een soort "veteraan tot op de graad".

Het beste is dat ze allemaal vergezeld komen drie verschillende illustraties, de een nog mooier dan de ander, en de evolutie van de kaarten vertelt ook het verhaal van de personages die daar vertegenwoordigd zijn. Een vleugje klasse die ik zelden heb gezien in een kaartspel, maar ook een welkome verrassing voor iedereen die de overlevering of de boeken van The Witcher waardeert. Ook in de rest van de Master Mirror-kaartenpool zijn verwijzingen naar de setting of naar bepaalde evenementen alomtegenwoordig en worden ze (soms) niet alleen als smaaktekst ingevoegd, maar op een elegante manier en gekoppeld aan gameplay. Zoals al genoemd, het niveau van illustraties is altijd prachtig: nu durf ik zelfs te zeggen dat het superieur is aan MTG. Er moet ook worden toegegeven dat er minder dan 80 kaarten zijn in vergelijking met 200 en meer dan één set Magic, maar dat is alles: de afbeeldingen spreken voor zich. Het is een beetje jammer dat de Wild Hunt geen thema-uitbreiding had, maar Gaunter had de scène immers al gestolen van de Edgelords-elven in The Witcher 3, dus zelfs in dit opzicht is het volkomen logisch. Na een enigszins turbulente lancering leek het doel snel te zijn gestabiliseerd in het voordeel van Skellige, die op het hoogste niveau een winstpercentage van bijna 65% kon behalen, maar gelukkig kwamen de ontwikkelaars snel tussenbeide en brak het monopolie. Misschien ook wel te brutaal.

Master Mirror is een set waarin de "filler" vrijwel afwezig is en waarin zelfs de zwakste kaarten nog ideeën kunnen geven voor deckbuilding, mede dankzij Devotion die de afwezigheid van neutrale kaarten in het deck beloont. Ik moet erop wijzen dat ook in dit geval het percentage van legendarische kaarten staat op 30% en dit raakt het belachelijke. Desalniettemin blijft GWENT een van de meest loyale gratis te spelen kaartspellen op de markt, en een van de weinige waar je je verzameling kunt voltooien zonder een euro te hoeven investeren. De uitbreiding ging gepaard met een substantiële rebalance-patch en verschillende aanpassingen die (mogelijk) veel oude kaarten nieuw leven inblazen die voorbestemd leken te worden vergeten. De nieuwe mastery pass wordt ook verwacht in augustus, die net als de vorige een gratis en een betaald onderdeel zal bieden, met een prijs van ongeveer 10 euro, maar beide zullen toegang geven tot een groot aantal beloningen, zowel qua gameplay als qua cosmetica .

GWENT hoofdspiegel

GWENT is een spel dat veel, veel meer aandacht verdient dan het heeft, vooral voor degenen die al ervaring hebben met de wereld van The Witcher, of bijna allemaal, maar ook voor degenen die een goed kaartspel waarderen. Het heeft zeker grenzen, in de eerste plaats een soort 'thema'-ontwerp dat vaak resulteert in archetypen die worden geleid door de keuzes van de ontwikkelaars. Maar, zoals bij veel dingen in het leven, zit de duivel in Gwent's deckbuilding in de details: het veranderen van zelfs maar drie of vier kaarten rond een centrale kern kan leiden tot drastisch verschillende spelervaringen, ook van nature beloont het spel altijd vaardigheid, kennis en aanpassing. Eindoverzicht: Master Mirror is een bom, GWENT was nog nooit zo leuk en met zo'n tastbare overlevering. Nu moeten we wachten op een herwerking van de arena.