Na de Amerikaanse gemeenschap van Super Smash Bros. the Scandal te hebben geschokt Smashgate het is ook andere gemeenschappen binnen de vechtscène binnengevallen, zelfs een compromis sluiten EVO Online gepland voor augustus.

Over de grootste vechtgame gesproken, de CEO van de organisatie, Joey Cuellar (ook wel genoemd Meneer Wiz) werd aanvankelijk geschorst en daarna uit zijn functie verwijderd, na enige kosten van seksueel misbruik dat jaren eerder plaatsvond.

Als gevolg hiervan hebben veel spelers hun deelname aan EVO Online geannuleerd (SonicFox allereerst). Evenzo hebben verschillende softwarehuizen hun aanwezigheid op het toernooi geannuleerd. Onder deze vinden we Bandai NamcoNetherealm Studios Capcom:

De situatie verslechterde zo erg dat de organisatie daartoe gedwongen werd annuleer het evenement en nog harder te werken om de concurrentieomgeving te verbeteren en hun deelnemers te beschermen.

Hebben we het punt bereikt waarop geen terugkeer meer mogelijk is? Wat wordt er van een van de bekendste en meest geziene eSportive-competities ter wereld? En wat gaan de leden van de verschillende gemeenschappen doen? Zullen ze kunnen herstellen van deze storm?