SpongeBob is zo'n tijdloos personage: ondanks de spons met dikke wimpers heeft het "maar" één twintig jaar op de achterkant maakten de inspiratie van zijn raids en de totaal onzin en surrealistische snit van het schrijven hem in een mum van tijd tot een absoluut iconisch personage. Het genie van de late Stephen Hillenburg, die op 47-jarige leeftijd verdween, bracht een reeks gedenkwaardige personages, situaties en grappen voort, die jong en oud dwars konden overwinnen dankzij een grotesk maar zacht en kleurrijk personageontwerp en een briljante enscenering vol met kleine en grote absoluut onmisbare goodies.

SpongeBob Squarepants: Battle for Bikinibroekje kwam uit in zijn eerste gedaante in het nu verre 2003, ontmoette enig succes van critici en publiek, vooral de jongere, dankzij één frisse stijl en een verscheidenheid aan niet-inspirerende maar nog steeds geldige situaties, ondersteund door de hilarische stijl van ondersteunende en niet-ondersteunende acteurs. Dertien jaar later ligt de titel weer in de schappen in één versie "Opnieuw gehydrateerd" een remake door Paarse lampstudio's en verspreid door THQ Nordic, landt op Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4 en Windows. De speelse formule blijft nagenoeg ongewijzigd maar het product is technisch verrijkt dankzij de Unreal Engine 4 en met een volledig nasynchronisatie in het Italiaans. SpongeBob, Patrick en Sandy zijn klaar om dit avontuur te "duiken", en jij?

SpongeBob SquarePants Battle for Bikinibroekje ...

De bizarre avonturen van SpongeBob

Plankton is weer aan het werk. De (bijna geloofwaardige) aartsvijand van meneer Krab heeft een reeks felle robots gecreëerd om de een felbegeerd Krabby Patty-recept, de populairste hamburger in de diepzee van Bikinibroek. Het is duidelijk dat dit weer een ander misleidend plan is, klaar om bij hem terug te komen, resultaat? Bikinibroek wordt nu binnengevallen door bloedige, bewuste robots zonder enige controle en doel, zo niet om chaos en vernietiging te zaaien. Deze kleine inleiding is slechts een hulpmiddel om het verhaal te beginnen en het is de taak van SpongeBob en vrienden om de robotapocalyps te stoppen die abusievelijk is veroorzaakt door de wrede (?) Mariene microbe.

In de verschillende verkenbare macrogebieden kom je alle personages uit de serie tegen, van Squiddi aan mevrouw Puff, via Larry en de legendarische Amico Bolla, klaar om ons een taak toe te wijzen of waardevol advies te geven over hoe we de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd het beste kunnen aanpakken en de felbegeerde Gouden Spatels kunnen verzamelen. In zijn eenvoud, het verhaal stroomt mooi en presenteert vanaf het begin een reeks grappen en verkoudheden die variëren van gek tot geestig, en een oprecht en donderend gelach in volledige SpongeBob-stijl afbreken. In die zin is de titel een dag niet verouderd en werkt hij eigenlijk heel goed, zij het met enige onzekerheid, niet zozeer vanwege de leeftijd van het product als wel door het ritme van een andere media die niet altijd in staat is om de originele bij te houden. Uiteindelijk echter het absurde avontuur van de protagonisten overtuigt nog steeds dankzij die gekke verve die het merk onderscheidt, nog steeds in vorm.

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom - Rehydrated si ...

Ouderwets

Wat blijft bijna onveranderd in Battle for Bikini Bottom is de speelstructuur. In feite sta je voor een 3D-platformer uit het verleden, met de mogelijkheid om drie verschillende personages te gebruiken, elk met zijn eigen bijzonderheden. SpongeBob is duidelijk de iets veelzijdigere dankzij zijn verschillende nuttige vaardigheden, zowel voor aanvallen als voor het activeren van specifieke knoppen of het vooruitgaan in sommige gebieden. De mooie spons kan niet alleen een basisaanval hebben die geschikt is voor korte afstanden, maar ook een dubbele sprong uitvoeren, optreden in een luchtslag (vergelijkbaar met de buik van Crash Bandicoot) en verticaal projecteren om schade te veroorzaken of anderszins ontoegankelijke punten te bereiken, ook op sommige punten specifiek kan veranderen in een bol die in staat is om te doen ... nou ja, niet veel als het niet sneller gaat, maar het is nog steeds een vaardigheid die niet mag worden onderschat.

Patrick, van zijn kant is het een langzamer en minder gemakkelijk te gebruiken personage, maar het vermogen om objecten op te tillen en te werpen kan nuttig zijn zowel bij aanvallen als bij het oplossen van omgevingspuzzels, waarvan sommige ook bijzonder goed verzorgd zijn dankzij sommige objecten die alleen kunnen worden gebruikt door zeester, die de morfologie van de toonhoogte kan veranderen. Om het trio te sluiten is er Zand-Naast het feit dat hij kan rekenen op zijn karatekavaardigheden, heeft de Texaanse eekhoorn een praktische lasso waarmee hij kan glijden, hangen en zwaaien aan een aantal specifieke haken en zelfs vijanden kan "vangen" terwijl hij ze in één klap verslaat. Het spreekt voor zich dat het spel ons probeert alle personages te laten gebruiken door speciale gebieden voor elk personage te creëren, waardoor we af en toe de mogelijkheid hebben om ze te veranderen wanneer het ons uitkomt, maar op sommige plaatsen is het natuurlijk verplicht om een ​​bepaald personage te gebruiken. Hoewel ze allemaal goed gekarakteriseerd zijn, is Sandy het leukst om te gebruiken, terwijl Patrick over het algemeen het minst succesvol is.

De te verkennen gebieden zijn vrij groot, rijk aan te verzamelen objecten en bevatten puzzels en secundaire gebieden. Level design laat zeker het teken van tijd zien, resulterend functioneel maar niet erg samenhangend en coherent. Er is geen gebrek aan baasgevechten, swingend van inspiratie, maar nog steeds leuk en uitgerust met die specifieke flikkering die alle productie doordrenkt die aan SpongeBob is gekoppeld. Over het algemeen is de game in staat om gedurende de hele duur (onder de 7 en de 10-uren, ongeveer de tijd die nodig is om de volledige titel uit te spreken), met een grote verscheidenheid aan situaties en verschillende panorama's om te verkennen, terwijl een wat muffe afdronk achterblijft.

Nieuwe screenshots voor SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini ...

Zeer gehydrateerd!

Op technisch vlak werd er gewerkt prijzenswaardig, opnieuw modelleren door Unreal Engine 4 overtuigt en maakt alles veel schoner en zachter en slaagt erin een oud product te rehydrateren. Natuurlijk blijven de fundamenten hetzelfde en daarom worden enkele gebreken en een zekere onderliggende structurele armoede opgemerkt, maar toch is de blik aangenaam en het grafische ontwerp doet genoeg recht aan de animatieserie, vooral op de modellen van de personages, hoofd en anderszins. De animaties hebben ook het teken van tijd en zijn een beetje laag gesneden en omslachtig, maar ze belemmeren de ervaring niet, als er iets is dat de "old school" -smaak van het product versterkt, wat in sommige opzichten ook aangenaam is. Verplichte eervolle vermelding voor de klanksector, die dankzij de aanwezigheid van dehele originele cast van de serie. Claudio Moneta, Pietro Ubaldi en Riccardo Rovatti zijn meer dan ooit gedeeltelijk en benutten hun vaardigheden ten volle, waardoor de productiewaarde vanuit lokaal oogpunt aanzienlijk wordt verhoogd. Over het algemeen is de technische sector in lijn met de rest van de productie: kortom, niet uitzonderlijk maar toch absoluut merkbaar.

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom kopen ...

Uit het water

SpongeBob Squarepants: Battle for Bikini Bottom - Rehydrated, is een geweldig voorbeeld van hoe je een remastereditie kunt maken tegen budgetprijs (het verkoopt voor ongeveer € 30) zonder een luie of lakse creatie te maken, de oorspronkelijke productiewaarde intact houden, maar alles zelfs vandaag nog op een absoluut plezierige manier aanpassen. Niet alle gouden glinsters zijn degenen die schitteren - de moeilijkheidsgraad is niet erg hoog en in het algemeen zijn de zeventien jaar sinds het originele spel voelbaar, maar slaagt het er nog steeds in om te werken en te overtuigen. Gezien het feit dat het platformgenre (helaas) al vele jaren niet meer in zwang is, is SpongeBob Squarepants: Battle for Bikini Bottom - Rehydrated een kleine verademing (het moest gezegd worden) dat geluk zal brengen, vooral voor de jongste spelers en zo liefhebbers van sponzen met vierkante broeken.