Videogames zullen in de toekomst meer moeten kosten, of in ieder geval hun levensduur halveren. Met deze woorden kunnen we de woorden van samenvatten Shawn Layden, voormalig Sony-medewerker, die tijdens interview sprak van de zeer hoge ontwikkelingskosten voor de videogames van vandaag.

In feite zijn de producties in de loop van de tijd enorm gestegen, maar hetzelfde is niet gebeurd met de verkoopprijs van videogames, die blijkbaar in Amerika altijd is vastgesteld op $ 59,99. Dit weerhield ontwikkelaars er niet van om hun titels groter en groter te maken, zowel qua grafische weergave als levensduur, maar voor Layden dit is niet langer houdbaar, zeker niet bij de volgende generatie.

Dit zijn zijn woorden:

Bij de volgende generatie denk ik niet dat we deze cijfers kunnen hebben, of zelfs grotere, en te denken dat er nog ruimte is voor groei. Avontuurspellen kunnen bijvoorbeeld niet langer 50/60 uur duren, omdat het echt duur zal zijn. Dit zou sommige ontwikkelaars in de problemen brengen die hun werken tot leven willen brengen.

De productieprijs van de spellen is vertienvoudigd, maar de uiteindelijke verkoopprijs is altijd hetzelfde. Het is noodzakelijk om zowel in de catalogusprijs als in de productiekosten elasticiteit te hebben, anders wordt het model gecompliceerd. De volgende generatie zal deze twee vereisten waarschijnlijk met elkaar in botsing zien komen.

Sterker nog, we zien steeds vaker triple A-aandelen die zeer hoge budgetten bereiken (tussen $ 80 en $ 150 miljoen) en winstmarge hebben wordt steeds moeilijker. Wat wacht ons in de toekomst? Hogere prijzen voor videogames of veel kortere campagnes voor één speler?