Negen jaar zijn verstreken sinds, aan het einde van zijn levenscyclus, Nintendo Wii ons drie parels van de JRPG-wereld gaf: Pandora's Tower, The Last Story en Xenoblade Chronicles. Als de eerste twee nu overblijven naar de herinneringen van fans, althans voorlopig, kunnen we niet hetzelfde zeggen voor de derde. Geprezen door critici en publiek, werd de titel direct op het podium van Japanse rollenspellen geplaatst en werd het een van de toonaangevende exponenten. Twee generaties later staan ​​we hier voor Xenoblade Chronicles Definitieve editie uit op 29 mei op Nintendo Switch. Eenvoudig geremasterd of iets meer? 

Waar alles begon

Het verhaal van Xenoblade Chronicles begint met twee gigantische wezens, Bionis en Mechanis, betrokken bij een botsing zonder beperkingen die culmineert in de dood van beide. Duizenden jaren na het legendarische duel worden verschillende levensvormen gegenereerd op hun onbeweeglijke lichamen: Homs, wezens die identiek zijn aan mensen, en Nopons, kleine nomadische wezens die expert zijn in de kunst van het handelsverkeer, ontwikkelden zich op hun immobiele lichamen, terwijl ze op Mechanis hadden oorsprong van robotwezens genaamd Mechan. Deze vallen de kolonies aan waarin de inwoners van Bionis leven om zich te voeden en de wapens van de Homs zijn bijna nutteloos tegen hen. Dunban, de held van kolonie 9, bezit echter het enige zwaard dat deze constante dreiging kan bestrijden: de monade.

Xenoblade Chronicles Definitieve editie 1
Dunban in actie met de Monad

In een zeer korte tijd komt de monade in handen van Shulk, de hoofdrolspeler van het spel, waardoor hij ongebruikelijke vaardigheden krijgt zoals vooruitzien. Het verhaal lijkt soms erg op dat van een shonen, maar reserves van goden geen onverschillige wendingen.

Maak verbinding met het heden: Xenoblade Chronicles Definitive Edition

Laten we beginnen met het aspect dat het meest in het oog springt: de algehele esthetiek is volledig geretoucheerd in Xenoblade Chronicles Definitive Edition. We hebben het niet over een eenvoudige grafische opschaling en een verhoging van de resolutie van de texturen, maar over een volledige verandering in de artistieke stijl. Nu ook Shulk en zijn metgezellen kunnen bogen op een cartoonachtige visuele weergave die nieuwe personages nieuw leven inblaast. De gezichtsuitdrukkingen, de grote mol van de oorspronkelijke productie, zijn nu vergelijkbaar met die in de uitbreiding "Torna - The Golden Country" van het tweede hoofdstuk.

Xenoblade Chronicles Definitieve editie 2

De kleding en uitrusting genieten van een volledige restyling, evenals de nieuw verlichtingssysteem maakt de omgevingen levendiger en aangenamer om te verkennen. Deze, ondanks enige zwakte als gevolg van texturen met een lage resolutie die op sommige elementen aanwezig zijn, zijn zeer suggestief. De hitte van de zonsondergang wordt perfect weergegeven dankzij de helderheid van de kleuren, net zoals de nacht meer sterren dan ooit lijkt.

Xenoblade Chronicles Definitieve editie 3
Dwalen door de gamekaart onder zo'n lucht ... is van onschatbare waarde

Geen complete remake, maar zelfs geen luie geremasterde

Naast de esthetiek die al overvloedig aan de orde is gekomen, bevat de titel veel kleine veranderingen in vergelijking met de oorspronkelijke tegenhanger. Daar geremasterde soundtrack is een lust voor het oor dankzij een betere compressie van de audiobestanden en een duidelijker gebruik van de snaren in vergelijking met de originele tracks, die echter aanwezig en selecteerbaar blijven vanuit de instellingen. De nasynchronisatie, zowel in het Japans als in het Engels, past beter bij de gezichtsanimaties van de personages en biedt een synchronisatie die superieur is aan het origineel. De secundaire missies, vervelend in de originele titel, zijn nu gemakkelijker te volgen dankzij de verbeterde kaart en kunnen worden geselecteerd in een handig vervolgkeuzemenu dat op elk moment kan worden geactiveerd.

Xenoblade Chronicles Definitieve editie 6
De kaart laat duidelijk zien hoe de hoofd- en secundaire doelstellingen kunnen worden bereikt

Speciale vermelding voor frame rate, altijd stabiel, zelfs tijdens de meest opgewonden gevechten, zowel in vaste als draagbare modus, ook al lijkt de titel in de hand duidelijk minder schoon en chaotischer tijdens de schermutselingen.

Final Fantasy XII, maar beter

Het vechtsysteem heeft geen substantiële veranderingen ondergaan: we worden geconfronteerd met dezelfde actie-RPG-structuur die lijkt op Final Fantasy XII van de oorspronkelijke titel, gekenmerkt door een reeks technieken die opeenvolgend moeten worden herhaald. Monado's krachten moeten zorgvuldig worden bestudeerd op basis van het soort gevaar waarmee we worden geconfronteerd, en met de vaardigheden van de personages moet rekening worden gehouden tijdens de groepsaanvallen.

Xenoblade Chronicles Definitieve editie 4
Groepsaanvallen stellen je in staat verschillende technieken aan elkaar te koppelen

Het vermogen van Shulk om de toekomst te voorspellen is van cruciaal belang om dodelijke klappen te voorkomen en de timing van de speler speelt een sleutelrol in de botsingen. De affiniteiten tussen personages zijn ook belangrijk, ze kunnen worden verbeterd dankzij de acties in de strijd en via de Empathische dialogen, meerkeuzegesprekken die op bepaalde punten op de kaart kunnen worden geactiveerd. Uitstekende nieuwe interface aanwezig tijdens gevechten, gekenmerkt door kleinere iconen die de hud slanker maken.

Een gemeenschappelijke toekomst

We komen nu bij het grote nieuws van Xenoblade Chronicles Definitive Edition: de aanvullende epiloog genaamd A common future. Selecteerbaar direct vanaf het hoofdscherm van de titel, deze nieuw gemaakte inhoud wordt geplaatst na het einde van de hoofdplot. Het verhaal, dat zich een jaar na het einde van Xenoblade Chronicles afspeelt, ziet Shulk en Melia op zoek naar de keizerlijke hoofdstad Alcamoth, maar na een mysterieuze aanval worden ze gedwongen een noodlanding te maken op de Bionis schouder.

Xenoblade Chronicles Definitieve editie 5
De schouder van Bionis is enorm, het is geen klein gebied

Dit rotsachtige gebied, dat niet kan worden bezocht in het originele spel, maar nog steeds aanwezig is als een geknipte inhoud, is vrij uitgestrekt en vol gevaren waarmee je te maken krijgt zonder de gave van vooruitziende blik. Shulk heeft zelfs het vermogen verloren om de toekomst te zien en dit leidt tot een omslag in de botsingen, nu nog tactischer. Een andere substantiële verandering is deafwezigheid van groepsaanvallen, vervangen door collectieve aanvallen in samenwerking met Kino en Nene, de twee nopons van de partij.

Ten slotte is de epiloog rond een meer dan goede lengte: als je de plot alleen wilt voltooien, zijn ze voldoende 10 / 12 uren, het voltooien van elke subquest en het vinden van alle sponsors 20 uur zijn veilig verstreken.

Xenoblade Chronicles Definitive Edition, uiteindelijk

Xenoblade Chronicles Definitive Edition verraadde niet de zeer goede indrukken van voorbeeld, liever alle uren in het gezelschap van Shulk & company bevestigden de zeer hoge kwaliteit van dit project. Na bijna een decennium is Xenoblade Chronicles nog steeds het referentiepunt voor de J-RPG en waarschijnlijk zal het nog lang zo blijven dankzij deze Definitive Edition.

galerij