Minecraft Dungeons presenteert zich aan het publiek met een zwaar gewicht op zijn schouders, of dat van een merk van planetaire roem dat wordt voorgesteld in een nieuwe declinatie, de dungeon crawler. De titel van Mojang, uitgebracht door Microsoft onder het label Xbox Game Studios (die ons de recensie-kopie bezorgde) intrigeerde onmiddellijk een groot deel van de spelers van de "oudere broer", vooral na te denken over de enorme mogelijkheden die een titel biedt die Minecraft in zijn naam. Mogelijkheden die misschien echter wel meer zouden kunnen worden benut. Laten we eens kijken waarom.

Minecraft Dungeons

"Dobbelsteen"

Het perceel erachter Minecraft Dungeons het is vrij eenvoudig: de aartsbewoner kwam in bezit van de Sphere of the Dominion waarmee hij de bevolking onderwierp. Het is onze taak om hem door de spelniveaus te jagen om te proberen hem te verslaan, de bewoners te bevrijden en een einde te maken aan zijn dreigement. Vanaf het allereerste begin van onze reis valt het overheersende element van het hele videogameaanbod onmiddellijk op: essentialiteit. Met de game kunnen we een skin kiezen voor ons personage (sommige helaas tegen betaling), of we nu offline of online willen spelen in een multiplayer die maximaal 4 spelers ondersteunt ... en dat is alles. Dit is alles wat je nodig hebt om meteen je hand uit te proberen in de gamewereld. Geen keuze van klassen of attributen om te bestuderen om het archetype van ons karakter vanaf het begin aan te duiden: we storten onszelf onmiddellijk in de strijd, beginnend bij de bevrijding van ons kamp dat gedurende het hele avontuur als het belangrijkste knooppunt dient. Zodra dit is gebeurd, gaan we verder tussen de verschillende niveaus, elk met zijn eigen soort vijanden, zijn bazen, milieu- en mogelijke puzzels laten vallen. Deze vertegenwoordigen het fundamentele element met betrekking tot de definitie van de speelstijl van ons personage: terwijl het in de volgorde van een handvol statistieken blijft om in de gaten te houden, zal de uitrusting de "klasse" van ons karakter bepalen. Naast drie artefacten, die op de een of andere manier de actieve vaardigheden van onze held vertegenwoordigen, kan hij een pantser, een afstandswapen en een contactwapen uitrusten. Deze laatste brengen eenvoudige passieve bruidsschat, die kan worden ontwikkeld door de distributie van spell punten die worden verkregen door nivellering, en vormen de basis van een systeem dat het mogelijk maakt om op elk moment de punten terug te krijgen door simpelweg het wapen te vernietigen waaraan ze zijn uitgegeven, klaar om elders te worden verplaatst. Misschien de speelstijl volledig veranderen. Alles is heel eenvoudig, intuïtief en onmiddellijk, slechts een paar minuten en een snelle lezing van de beschrijvingen om een ​​personage op te bouwen dat onmiddellijk presteert en geschikt is voor ons idee van een aanpak van bestrijding, die ook uiterst essentieel is in de ontwikkeling ervan. Deze functie, hoewel het de voorkeur geeft aan directheid, heeft duidelijk een keerzijde of een beperkte algemene diepte van de titel. Vertrouwd raken met de mechanica van een product dat tot dezelfde soort titels behoort als Diablo of Path of Exile, betekent ook dat in vergelijking daarmee de te verkennen mogelijkheden voorspelbaar eerder beperkt zijn. Misschien zelfs te veel.

Minecraft Dungeons

"Al gedaan?"

Gezien de reeks van deze elementen, het is duidelijk hoe Minecraft Dungeons vooral het jongere publiek probeert te bereiken, die misschien nooit een genre heeft gezien dat historisch gezien vrij complex is in zijn mechanica. In het algemene vereenvoudigingswerk van Mojang eindigde de levensduur van het spel echter onvermijdelijk. Zonder al te veel woorden is het een erg korte titel. Te kort. In feite wordt alles opgelost in slechts een dozijn gedeeltelijk procedurele niveaus die zonder een specifieke volgorde kunnen worden aangepakt, met uitzondering van het laatste deel van de plot. Deze zijn absoluut goed gedaan vanuit technisch en stilistisch oogpunt, te beginnen met eenvoudige en lineaire kaarten die in de laatste paar maten van het spel complexer worden; ze presenteren tamelijk leuke, zij het elementaire, omgevingspuzzels en een reeks baasgevechten, aangenaam verrassend en volledig in de geest van het merk Minecraft. Het spelscherm is aangenaam om te zien, de hud is eenvoudig en functioneel, het geluid dat bij het avontuur hoort is absoluut geïnspireerd en goed gemaakt. Maar verder is er weinig. Interactie met de gamewereld is minimaal, de NPC's zijn afwezig, evenals elk soort dialoog en verdwalen in de gangen van de kerkers, zelfs in de meer labyrintische, is praktisch onmogelijk dankzij een duidelijke indicator die duidelijk suggereert welke is het juiste pad om te volgen. Alles is uiterst intuïtief en vereenvoudigd om te proberen een bepaald type publiek te ontmoeten, maar het lijkt tegelijkertijd erg slecht in details. Het spreekt voor zich dat een speler die niet helemaal vreemd is aan de wereld van ARPG de hele campagne op standaard moeilijkheidsgraad in slechts één middag kan voltooien. Ondanks de aanwezigheid van enkele geheimen die hier en daar ontdekt moeten worden en de mogelijkheid om de levels met hogere moeilijkheidsgraden (Adventure en Apocalypse) die een handvol nieuwe uitrusting ontgrendelen, opnieuw te spelen, is het over het algemeen een veel te korte ervaring. Zelfs het kamp, ​​dat onze basis is, heeft praktisch geen mogelijkheid tot personalisatie, zo niet de toevoeging, hoe automatisch ook, van een handelaar. Zelfs niet ons huis, dat op deze kaart staat, biedt geweldige mogelijkheden voor interactie en we zullen zien dat de interieurs zichzelf alleen verrijken met de voortgang van ons avontuur. Zo jammer.

Minecraft

Niet-Minecraft

Naast de nogal slechte levensduur, is het grootste gebrek aan Minecraft Dungeons misschien niet om de geest van het spel waarvan het is afgeleid, volledig te hervatten. Als Minecraft in de loop der jaren een symbool is geworden van creatieve vrijheid en een speelwereld volledig gemodelleerd door de verbeeldingskracht van de spelers, slaagt Dungeons er niet in de kardinale principes te repliceren waarop zijn naaste familielid zijn buitengewone succes heeft gebaseerd. Het bijna totale gebrek aan maatwerk, de onmogelijkheid om een ​​voetafdruk van welke aard dan ook achter te laten op de gamewereld en zelfs de volledige afwezigheid van een leveleditor (nogal paradoxaal gezien het merk waarvan het spel deel uitmaakt), laat de bitter in de mond voor een titel met een enorm potentieel, echter tegengehouden door een al te vooropgezette aanpak. Over het geheel genomen is het echter een goede titel, absoluut plezierig voor het jongere publiek en de leek van het genre, terwijl de meest ervarenen misschien geen interessante elementen vinden, zo niet het zware niveau van uitdaging dat wordt geboden door de hoogste moeilijkheden en het plezier dat wordt gegarandeerd door de multiplayer-modus (die na de release platformonafhankelijk zal ondersteunen). Het is echter onnodig om te ontkennen hoe Minecraft veel van zijn populariteit te danken heeft aan pre-adolescente jongens en het spel zou hiervoor een vrij basale en zeer goed verteerbare eerste benadering van de wereld van kerkercrawlers kunnen vertegenwoordigen. Zelfs vanuit dit oogpunt blijft de titel echter over het algemeen vrij schaars in de eerste release, die gelukkig heeft beloofd Mojang in de loop van de tijd te verrijken met nieuwe kerkers en nieuwe inhoud (zowel gratis als betaald) die regelmatig wordt uitgebracht. In de tussentijd verdient hij misschien nog steeds een kans in het licht van hem betaalbare prijs en de beschikbaarheid binnen de Xbox Game Pass, misschien wachtend op nieuw materiaal dat het over het algemeen rijker en minder onvolwassen maakt.