Hoewel we nu gewend zijn aan gameplay met een steeds complexere structuur en meer verbluffende graphics dan de realiteit zelf, zijn er nog steeds mensen in het hart die een speciale plaats reserveren voor de werken die het mogelijk hebben gemaakt om de huidige normen te bereiken. Er is geen beter voorbeeld dan wijs en klik op grafische avonturen, waarvan de grootste vertegenwoordiger nog steeds Monkey Island is, wiens stijl en charme nog steeds standhouden. VirtuaVerse werd geboren uit de liefde van Theta-divisie voor dit soort verhaal, gecombineerd met een oprechte interesse in de cyberpunk accommodatie wat goed past bij de filosofie hiervan. En hoewel de interactie van de speler is teruggebracht tot slechts een opeenvolging van klikken op het scherm, compenseren de graphics, vertelling en geluid deze eenvoud met een diepte wat verbazingwekkend is naarmate je dieper graaft. Laten we, zonder verdwaald te raken in al te veel geklets, ontdekken wat deze samengestelde titel te bieden heeft, die ons tussen de ene puzzel en de andere echt hele dagen kan verspillen. Maar niet altijd in de goede zin van de affirmatie.

Een onmiskenbare charme

VirtuaVerse brengt ons in een verhalende context die belichaamt zonder schaamte alle kanonnen van de cyberpunkstijl: we bevinden ons in feite in de niet al te verre toekomst, waar een AI de totale controle over de wereld heeft overgenomen en de samenleving ertoe heeft aangezet verbinding te maken met één enkel neuraal netwerk. Dit laatste stelt de mens, net als een medicijn, in staat zijn bestaan ​​(of "gebruikerservaring", zoals iedereen het noemt) te optimaliseren en een echt, maar gesimuleerd gevoel van continu welzijn te bereiken. Terwijl de meeste mensen genieten van hun fictieve leven, wordt ons verzocht te tolken Nathan, een verschoppeling die weigert zich aan te passen aan het systeem en leeft door aangepaste hardware en software te verkopen. De plotselinge verdwijning van zijn vriendin Jay gooit onze hoofdpersoon in een grotere en grotere puinhoop, tussen illegale hackerbendes, technologische begraafplaatsen en realiteiten waaruit het niet zo gemakkelijk te ontsnappen is. Als dit je allemaal bekend voorkomt, is dat omdat het waarschijnlijk is: de plot van dit spel straalt zeker niet uit van originaliteit en er blijven maar heel weinig gebeurtenissen in je geheugen gegrift. Al het andere is echter een andere zaak.

Vanaf het begin, de artistieke en grafische stijlstaking met een oprechte verwondering en een omkering van nostalgie. Elke hoek van VirtuaVerse's wereld is met de grootste zorg gebouwd, van de hoeveelheid details op het scherm tot het unieke van elke omgeving. Reclameborden, winkels, muurschilderingen, steegjes op straat: elke centimeter van de kaart is ontworpen om anders te zijn dan elke andere plaats, maar vooral trouw aan de kanonnen van cyberpunk. Er is geen gebrek aan verwijzingen naar de grote klassiekers uit het verleden en de overblijfselen van de industriële revolutie, met kasten die videogames en hologrammen vervangen die de jaren 70 en 80 uit alle poriën schreeuwen. Als je van deze stroming houdt, voel je je hier meteen thuis. En als de instellingen niet genoeg zijn om je te overtuigen, dan zou het het kunnen soundtrack van zeer hoog niveau geproduceerd door MASTER BOOT RECORD, dat met zijn drukkende ritmes de totale onderdompeling in de ervaring bevordert en constant de reis van de speler begeleidt. Zelfs als je niet gepassioneerd bent door deze stijl, is het moeilijk om de charme te betwisten die wordt gegenereerd door een dergelijke combinatie van graphics en audio, die alle liefde van Theta Division voor zijn werk uitstraalt. Maar we kunnen niet zomaar urenlang verdwalen in de setting: we moeten puzzels oplossen.

VirtuaVerse

We worden geconfronteerd met een zee van mogelijkheden ... en ik ben vergeten te zwemmen

Net als Monkey Island en andere titels die point-and-click in de loop van de tijd hebben gekenmerkt, is ook hier de hele vooruitgang in het verhaal gebaseerd op het oplossen van talloze puzzels. En we hebben het niet over kleine raadsels of triviale logische vragen, maar over echte manische processen met sequenties van tientallen en tientallen stappen, waar aandacht voor detail en dialoog vereist is die veel verder gaat dan de huidige normen. Degenen die gewend zijn aan het genre weten natuurlijk al wat ze kunnen verwachten, maar wie niet? Maak je klaar voor de meest frustrerende, ingewikkelde en moeizame onderneming die ooit heeft bestaan ​​om te proberen een dakloze te overtuigen je in zijn container te laten rommelen. Elk afzonderlijk element op het scherm kan de sleutel zijn tot het oplossen van de volgende puzzel, of een afleiding die je helemaal uit de weg haalt. Normaal gesproken kunnen we alleen de werken toejuichen die de speler ertoe aanzetten hun observatie- en deductievaardigheden aan te scherpen, maar hier moeten we een stap terug doen. En dit heeft te maken met een andere grote deugd van VirtuaVerse die hier echter het botst op de meest ongeordende manier.

De wereld die door de Theta-divisie is gecreëerd, is, zoals ik al meerdere keren heb gezegd, vol details. En we kunnen met al deze dingen omgaan: in feite stelt onze geliefde muisaanwijzer het ons meteen toe analyseer bijna elk punt op het scherm, waardoor we waardevolle informatie over de wereld kunnen verkrijgen, ironische opmerkingen over het leven van de toekomst of nieuwe objecten waarmee we onze inventaris kunnen verrijken, allemaal geperfectioneerd door eenuitstekende Italiaanse lokalisatie. Deze laatste kan vervolgens worden gecombineerd met de omgeving om een ​​hele reeks nieuwe feedback te ontgrendelen, waardoor de deuren opengaan honderden verschillende mogelijkheden. Dit is waar de ezel valt en er zwaar op valt. Heel vaak stelt VirtuaVerse ons zelfs voor zoveel kansen en zo weinig aanwijzingen dat het is bijna onmogelijk om de juiste oplossing te raden om verder te gaan, behalve dat het letterlijk een database is voor analyse en verwerking van informatie. De exacte sequenties die we moeten uitvoeren om de puzzels op te lossen, zijn in feite te veel, troppo specificaties om de aanwezigheid van zoveel speelvrijheid te rechtvaardigen. Als gevolg hiervan kan het missen van een detail zo triviaal als de kleur van de gerechten van een restaurant leiden hele uren onnodige inspanning, terwijl we de oneindige beschikbare opties bekijken, in de hoop dat een van deze, wonderbaarlijk, zal werken. Weer een demonstratie dat heel vaak "veel" gemakkelijk "te veel" kan worden.

Tot slot, VirtuaVerse is een reis waar liefhebbers van cyberpunk, technologie en grafische avonturen alleen maar van kunnen genieten. Het is een klein artistiek meesterwerk, een van die waarin de liefde van de auteurs zich vertaalt in een fascinatie voor de spelers, die in staat is een meer dan positieve indruk achter te laten bij de eerste sequenties. Twee andere uitstekende punten zijn de originele puzzels en de enorme vrijheid van interactie, waarvan de combinatie helaas meer frustratie en een gevoel van verbijstering veroorzaakt dan wat nuttig is om te ervaren. Degenen die erin slagen deze muur te overwinnen, zullen echter een vinden wereld vol persoonlijkheid wie weet elk kenmerk van het cyberpunkgenre te benadrukken.