De afgelopen dagen is er nieuws geweest over het voornemen van het Ministerie van Economische Ontwikkeling om de kansspelindustrie binnen het heroplevingsdecreet een stimulans te geven. Het voorstel lijkt te zijn uitgekomen Eerste speelbaar gevonden, een fonds dat zal bedragen 4 miljoen en zal nieuwe prototypes van Italiaanse videogames financieren.

De beschikbaarheid van middelen is veel lager dan voorzien de afgelopen dagen, 10 miljoen euro. De middelen zijn echter alleen voor 2020 en kunnen de komende jaren worden uitgebreid.

In een gisteren vrijgegeven nota legt Mise de werking van het fonds en de criteria voor het uitbetalen van fondsen uit:

"Het in lid 14 bedoelde fonds is bedoeld ter ondersteuning van de fasen van conceptie en pre-productie van videogames, noodzakelijk voor de realisatie van prototypes, door de uitbetaling van subsidies, erkend voor een bedrag van 50 procent van de in aanmerking komende uitgaven, en voor een bedrag variërend van 10.000 euro tot 200.000 euro per enkel prototype. "

De president van de republiek heeft het decreet nog niet ondertekend en daarom is de officiële tekst nog niet beschikbaar. Zoals hij heeft opgemerkt, kan het fonds nog steeds worden geannuleerd Mauro Fanelli, vice-president van IIDEA, de vereniging van Italiaanse videogame-ontwikkelaars:

“Momenteel kennen we nog niet de tekst die is goedgekeurd en uitgegeven door de Raad van Ministers en die bestemd is om de komende dagen naar het Publicatieblad te worden gestuurd om in werking te treden. Dit betekent dat we op dit moment nog niet weten of deze maatregel daadwerkelijk is goedgekeurd, of dat deze om redenen van opportuniteit is verdreven vanwege de niet-relevantie van de maatregel met betrekking tot de Covid-19-noodsituatie waarop het besluit zich richt. In afwachting van de definitieve tekst, kunnen we nu al anticiperen dat de Vereniging nog steeds klaar zal zijn om eraan te werken om het weer in het middelpunt van de belangstelling te brengen en het binnen 60 dagen terug te brengen naar de volgende parlementaire passage. "