Hier zijn we, negen jaar na de aankomst op de markt van het meesterwerk dat Xenoblade Chronicles was, om nog steeds van deze titel te spreken. De Jrpg is geboren uit de geest van de voormalige Square Enix Tetsuya Takahashi (Herinner je je Xenosaga? Here, always him) landt op Nintendo Switch dankzij de langverwachte Xenoblade Chronicles Definitive Edition. Is het na een heruitgave van 3D voor de New Nintendo 3DS de moeite waard om terug te keren om Shulk's avonturen opnieuw te beleven?

Aanval op Titan

Voor iedereen die de titel niet kent, hier is de verhalende incipit in het kort: Bionis en Mechanis, twee gigantische goden, vechten met elkaar totdat ze elkaar doden. Duizenden jaren later vormden zich verschillende vormen van leven op hun onbeweeglijke lichaam: op Bionis the Homs, wezens die identiek zijn aan mensen, en de Nopons, kleine nomadische wezens, en op Mechanis the Mechanisms. Deze laatsten doden de inwoners van Bionis om zich te voeden en zijn bijna onkwetsbaar. Waarom bijna? Omdat Dunban, held van kolonie 9, in het bezit is van het enige wapen dat deze robotwezens kan doden: de monade.

La Monade is werkelijk prachtig om te zien en te gebruiken

Het verhaal van hier gaat verder en in een zeer korte tijd wordt de hoofdpersoon Shulk, een jongen die blijkbaar stereotiep is voor een plot dat misschien triviaal lijkt, maar dat goede wendingen biedt, vergezeld van onverwacht bloedige momenten.

Negen jaar zijn zo snel gegaan

Zoals je al kon raden aan de hand van de trailers en officiële afbeeldingen, is het uiterlijk van de titel volledig geretoucheerd in Xenoblade Chronicles Definitive Edition. We hebben het niet over eenvoudige grafische opschaling, maar over een echte verandering van esthetiek van de personages. Herinner je je de zo realistische maar platte gezichten van onze helden? Vergeet ze, ze zijn weggegooid ten gunste van a ontwerp veel dichter bij dat van Xenoblade Chronicles 2. Dit geeft, naast een gevoel van continuïteit in de sage, een frisheid die nooit in de titel te zien is. Gezichten zijn expressieve, felle kleuren en meer gedetailleerde uitrusting dan ooit.

Xenoblade Chronicles Definitieve editie 2
Originele versie vergeleken met de Definitive Edition

Let ook op het verlichtingssysteem, wat de omgevingen echt aangenaam maakt om te zien en de grote gamekaart aangenaam om te verkennen. Een zeker winnende zet, goede Monolith Soft.

Dus is het een remake? Gelukkig niet.

Na het noemen van de nieuwe grafische look, zou je bijna denken aan een remake, maar we zijn ver van de realiteit. Natuurlijk is de veel meer anime-stijl een duidelijke verandering, de prachtige muziek is georkestreerd en er zijn kleine toevoegingen ontworpen om de ervaring te stroomlijnen, maar het skelet van het spel is nog steeds dat. Gelukkig heb ik zin om toe te voegen. De gameplay is praktisch hetzelfde als in het verleden, gebaseerd op de krachten van de Monado en de verschillende vaardigheden van de personages om in realtime in rotatie te gebruiken. Kortom, niets revolutionairs, maar Xenoblade Chronicles is vanuit dit oogpunt heel goed verouderd en het zou geen zin hebben gehad om de gameplay te verstoren.

Het vechtsysteem kon aanvankelijk nieuwelingen van het genre verwarren, ook dankzij de onreine interface

Maar ... de nieuwe epiloog?

Kom op, ik weet dat je hier voornamelijk voor bent: de extra epiloog "Een gemeenschappelijke toekomst". Geactiveerd vanuit het hoofdmenu van Xenoblade Chronicles Definitive Edition sinds de eerste lancering van de game, een optie die is ontworpen voor diegenen die gewoon van deze nieuwe inhoud willen genieten, of voor masochisten, wordt dit extra hoofdstuk geplaatst na de gebeurtenissen in de hoofdplot. Meer vertellen zou betekenen dat je zware spoilers tegenkomt, weet gewoon dat je met dit deel van het spel een gebied kunt bezoeken dat eerder zichtbaar maar ontoegankelijk was, en voegt een nieuwe gevechtsmonteur toe met betrekking tot de Nopons. Ben je in de war? Super goed.

Xenoblade Chronicles Definitieve editie 1
Nintendo waarschuwt je

Na uren en uren in het gezelschap van Shulk en gezelschap kan ik dat zeggen deze reis zal geweldig zijn, zowel voor degenen die het nog nooit hebben meegemaakt, als voor degenen die al negen jaar geleden in handen waren van een van de beste moderne JRPG. Ik heb nog vele uren gameplay voor de boeg voordat ik een definitief oordeel neem, maar voor wat Monolith Soft me tot nu toe heeft laten zien, is dit perspectief verleidelijker dan ooit.

galerij