Begin mei stond in het teken van het presentatie-evenement van de nieuwe Microsoft-console Xbox-serie X. Maar aan kritiek ontbrak het niet, met name de "gameplay-onthulling".

Tijdens het evenement toonde Microsoft eenvoudig een reeks videogame-trailers van derden, waarin weinig of geen gameplay aanwezig was. De video heeft i 33.000 vind-ik-niet-leuks op YouTube, symptoom van het welkom op zijn zachtst gezegd koud van de fans.

In reactie op een fan-tweet, de algemeen manager van Xbox Games Marketing toegelaten:

'Als we niets hadden gezegd en ons gewoon hadden laten zien Binnen XBox zoals vorige maand hadden we niet zo'n reactie gehad. We hebben duidelijk te veel verwachtingen gewekt. We waarderen feedback en zullen deze gebruiken om te leren. "

De meest bekritiseerde trailer was die van Assassin's Creed Valhalla, getoond aan het einde van een lange en uitgebreide uitzending op Twitch. Deze video leidde ook tot een verontschuldiging van het Ubisoft-team.

De controverse deed meer twijfels rijzen over de betekenis van gameplay binnen de game-industrie. Productiebedrijven lijken deze term steeds meer te begrijpen met "welke inhoud dan ook daadwerkelijk in het spel zit", filmische inbegrepen, terwijl fans het blijven associëren met echt speelbare content.

Microsoft heeft meer gameplay beloofd voor de aankomende show van juli, die naar verwachting exclusieve games zal bevatten Halo: Oneindig, maar ook nieuwe titels als Duble Fine, Ninja Theory en Obsidian.