Jazz is geen gemakkelijke muziek. Van niet-ingewijden wordt het vaak gedefinieerd als dat genre met meer mensen die het spelen dan mensen die ernaar luisteren. Dus het bouwen van een tv-serie met acht afleveringen op een jazzband lijkt niet het beste idee, vooral als je mikt op een breed publiekssucces.

Toch probeert Netflix, en vertrouwt de uitdaging toe Jack Thorne. Ik weet het, Harry Potter-fans huiverden langs je rug. Hij is een van de auteurs van The Cursed Child, inderdaad, maar hij staat niet alleen in dit avontuur. Om hem een ​​deel van de regie en productie te ondersteunen is er de man die nog maar een paar jaar geleden jazz naar de oscars bracht. Damien Chazelle, directeur van Whiplash en LaLaLand.

The Eddy, Paris en jazz

The Eddy is een jazzclub in Parijs, in het dertiende arrondissement, geopend door twee voormalige muzikantenvrienden. Farid, Parijse trompettist en Elliot, beroemde Amerikaanse pianist die zich na de dood van zijn zoon van het toneel terugtrok. The Eddy is ook de band dat speelt ons op die plek. Een groep muzikanten verzameld door Elliot in Parijs; velen van hen komen uit niet-idyllische situaties, kauwen nauwelijks zowel Frans als Engels, maar ze weten dat deze band hun kans is om iets te doen met het talent dat ze hebben. The Eddy is ook een lied. Een stuk waar Elliot moeite mee heeft om het schrijven af ​​te maken en dat het verhaal van begin tot eind begeleidt.

De Eddy
Elliot (André Holland) aan de linkerkant en Farid (Tahar Rahim) aan de rechterkant

Het perceel loopt door Parijs. Niet het toeristische La Ville-Lumière, het sprankelende centrum, de Champs Elysées en de Eiffeltoren, maar een Parijs van periferia, die een beetje op jazz lijkt, kan je tegelijkertijd verwelkomen en uitsluiten. De hoofdrolspelers leven als buitenlanders in deze stad. Julie, Elliot's dochter die door haar New Yorkse moeder naar Frankrijk is gestuurd, worstelt meer dan wie dan ook om zich aan te passen aan de realiteit van de Franse hoofdstad. Sim, barman van The Eddy en aspirant-muzikant, is van geboorte Parijse maar Arabisch, opgesloten met familie en vrienden in een buitenwijk zonder gemakkelijke uitweg. De band zelf is heel weinig Parijse: de muzikanten komen uit Cuba en Polen, uit Los Angeles en Kroatië, ze hebben een onzeker leven, een leven in de voorsteden waarvan het enige centrum The Eddy is.

Maar als je denkt dat de serie slechts het verhaal van een band is, heb je het mis. Elke aflevering duikt in het leven van een van de personages en tuurt in het moeilijk dagelijks leven voor degenen die van muziek leven, voor degenen die van muziek leefden en voor degenen die daar graag zouden willen wonen. Omdat deze serie daar eigenlijk over praat, over muziek.

BEKIJK: Officiële Trailer Drops voor Damien Chazelle's 'The Eddy ...
The Eddy, de band

Niet alleen Chazelle 

Het Eddy-project is blijkbaar zo ambitieus dat het bijna krankzinnig lijkt. De hele band verwijderde de zanger die werd gespeeld Joanna Kulig, bestaat uit echte muzikanten, met bijna geen acteurervaring. Onder hen zijn degenen aan wie een hele aflevering is gewijd niet eens moedertaalsprekers in een van de twee hoofdtalen van de show.

Naast deze eigenaardige keuze van casting, wilde de productie de muzikale rol maniakaal genezen. De locatie-set doet ook dienst als opnamestudio voor elk bandoptreden. De nummers zijn voor de gelegenheid gecomponeerd door Glen Ballard, medewerker van beroemde internationale artiesten, van Michael Jackson tot Elisa, en winnaar van vijf Grammy's.

In een interview met Film Indipendent Ballard hij verklaarde dat hij tijdens het componeren van de muziek, voordat de show begon te filmen, niet van plan was een verhaal op te bouwen. De enige constante die door deze stukken gaat, is dat ze "Set in Paris" zijn. De passie en aandacht voor dit aspect van de serie blijkt uit een video die Netflix op YouTube heeft gepubliceerd "The Music of The Eddy".

De naam Chazelle lijkt een marketingkeuze te zijn. Het werkte tenminste voor mij, toen ik de naam van de regisseur van Whiplash naast een serie over jazz zag, overtuigde ik mezelf er onmiddellijk van om ernaar te kijken. Maar eigenlijk in de 2014, toen de show haar eerste stappen zette, was deze keuze ook een weddenschap. De regisseur was grotendeels onbekend, zijn grote hits moesten nog komen en de serieproducent, Alan Poul, had alleen Whiplash's proof of concept gezien.

Alles klinkt, of bijna

De Eddy is een ervaring, iets wat nog nooit eerder is gezien in de wereld van tv-series. De kwaliteit van de technische realisatie staat buiten kijf. Uiteraard vanuit de muziek, waar iedereen, acteurs en muzikanten, zich met hart en ziel aan hebben gewijd. Ik denk dat zelfs een leek het verschil kan opmerken tussen de nummers die tijdens de afleveringen van The Eddy worden gespeeld en de pantomime die normaal gesproken de live gespeelde muziek in de visuele media vervangt. Deze liedjes blijven in je hoofd, ze betrekken je. Je kunt je voorstellen dat je tijdens repetities in de kamer bent, in Sim's garage in het midden van een banlieue, om een ​​van de voorbijgangers te zijn die luistert naar de contrabas Jude die in de straten van het centrum speelt.

Regie is een ander hoogtepunt van deze serie. De eerste twee afleveringen van Chazelle zijn fenomenaal. De volgordeplannen die nu het handelsmerk zijn van de Amerikaanse regisseur begeleiden de uitvoering van de stukken en slepen je de club binnen. Zelfs de andere drie regisseurs, Houda Benyamina, Laila Marrakchi en Alan Poul, die ook de producent is van de serie, onderscheidt zich door moedige keuzes. Ze zijn niet bang om te experimenteren en clips in te voegen die zo zijn gemaakt dat ze met een telefoon zijn gemaakt, in sommige gevallen zelfs ten koste van de visuele en audiokwaliteit; duiken wint echter enorm.

De echte onderdompeling wordt echter gegeven door de personages en het was niet duidelijk dat dit gebeurde. Muzikanten zijn gemakkelijk te beschilderen als vervloekte genieënvoor ons onbegrijpelijk louter mensen. En met een genre als Jazz lijkt het bijna vanzelfsprekend om in deze val te trappen. Maar vanaf het eerste moment zijn alle personages van The Eddy echt. Eenvoudig in de manier waarop ze handelen en de manier waarop ze iets verkeerd doen. Talent maakt ze niet vreemd, integendeel, het maakt ze misschien zelfs nog menselijker. Het zijn hun persoonlijke verhalen die de serie voortzetten, hun kleine of grote dagelijkse drama's en de manier waarop muziek hen helpt ze te overwinnen.

Je kunt niet over de personages praten zonder een paar woorden aan de tolken te besteden. In plaats van de acteerkwaliteiten van Holland of Rahim, of de muzikale kwaliteiten van de bandleden te benadrukken, zou ik voor deze interpretaties liever de aandacht verleggen naar de andere kant van de medaille. Bijna alle acteurs moesten een instrument leren bespelen en alle muzikanten moesten hun best doen om te acteren. De resultaten waren verrassend.

De Eddy
De cast van The Eddy

Misschien wel de enige twijfel die ik voel dat ik moet uiten over de bezorgdheid van The Eddy het verhaal. Niet dat het plot zelf fouten bevat: het wordt regelmatig geschreven met een begin, een ontwikkeling en een einde, maar klinkt niet in alle opzichten. Het lijkt vreemd aan de toon en het gevoel van de serie, het lijkt er alleen te zijn om een ​​idee te geven van het verstrijken van de tijd. Maar bovenal betreft de plot slechts marginaal muziek. Ik weet niet of er een The Eddy had kunnen bestaan ​​zonder deze hoofdplot, alleen gesleept door de persoonlijke verhalen van de muzikanten, maar als het doel was om Elliot's psychologie te verkennen, zou men misschien een hulpmiddel kunnen vinden dat beter gerelateerd is aan muziek.

Ondanks deze bittere noot, de serie blijft uniek en een must see. Het komt zelden voor dat Netflix zo'n project produceert, zonder zekere feedback van het publiek en vooral zonder een volgeling. The Eddy wordt gedreven door de passie van elk lid van de cast en productie en geeft iedereen die naar hem kijkt een onvoorwaardelijke liefde voor jazz en voor muziek in het algemeen. Ondanks dat ik de hele show al heb bekeken, kijk ik er ook naar uit op 8 mei de releasedatum, omdat ik het wil zien deze Spotify-pagina vul met de liedjes waar ik verliefd op werd.