Je staat nu al een paar minuten in de rij, met een drankje op tafel voor je en geduld dat langzaam begint te vervagen. Ten slotte kondigt het spel aan dat er een lobby is gevonden en pak je snel de controller in je hand, uitkijkend naar de naderende en sappige jacht. De spelers betreden het veld e de schreeuw van de yautja schudt de jungle. Je neemt de controle over een van de meest iconische buitenaardse moordenaars in de geschiedenis van de cinema, springt van boom naar boom en gebruikt thermovision om je prooi te zoeken. En tot slot vind je ze: vier nietsvermoedende soldaten, bezig een vijandelijke basis te verkennen. Bereid de messen voor en gooi jezelf op de ongelukkige, maar er gaat iets mis. Ze lijken onsterfelijk en ondertussen is je levensbalk leeg en je verlangen om te leven. Vlucht, genees je wonden, kom terug naar de aanklacht en word nog erger doorzeefd dan voorheen. De ronde eindigt met een luide nederlaag, en je legt je neer bij het idee om het komende kwartier te moeten zoeken naar een nieuwe prooi. Welkom bij Predator: jachtterrein, de nieuwe asymmetrische multiplayer van IllFonic voor PlayStation 4 e PC. Presenteerde devorig jaar als veelbelovende overlevingsrace voor videogames gebaseerd op de legendarische franchise die in 1987 begon, is de titel helaas het slachtoffer geworden van een reeks duidelijke gebreken die zeker niet onopgemerkt blijven. En nu, net zoals de moordenaar zijn volgende slachtoffer bestudeert, gaat de verslaggever dit spel analyseren om te evalueren of het een lange jacht waard is - of dat het beter is om naar andere trofeeën te streven.

Alles is niet verloren

Laten we beginnen met een zeer belangrijk uitgangspunt: ondanks talloze kritiek en een gebrek aan technisch park, heeft Predator: Hunting Grounds alle bases om een ​​uitstekende en vooral leuke multiplayer te worden. Sinds de lancering, IllFonic werkt aan het oplossen van verschillende van de aanwezige problemen en het kan niet worden uitgesloten dat deze titel in de toekomst meer zal schitteren. Momenteel zijn er echter weinig redenen die de onevenwichtige en gebrekkige structuur ervan zouden kunnen rechtvaardigen. Afkomstig van dezelfde ontwikkelaars als vrijdag de 13e: The Game (helaas een halve mislukking) en met een sterk intellectueel eigendom als dit, konden we een werk verwachten dat op zijn minst solide was en aan de verwachtingen van het publiek. Onnodig te zeggen dat dit voorlopig niet het geval is, maar laten we eens kijken waarom.

Predator: jachtterrein
... praten over de alien of de man die hem zojuist heeft afgeslacht?

Hout, en niet dat van het bos

Aan de basis herinnert de gameplay aan de eerder genoemde vrijdag de 13e en ook de bekendste en langstlevende Dead By Daylight (waarin we toegeven dat een Predator helemaal niet zou misvormen). Vier spelers nemen de rol van toekomstige overlevenden op zich die een reeks doelen moet bereiken om levend uit de arena te ontsnappen de vijfde commandeert de moordenaar en heeft de taak om iedereen te doden. Hunting Grounds probeert deze formule echter te verbeteren door een hele FPS-park waarmee mensen plezier kunnen hebben terwijl ze wachten op de echte bedreiging. Laten we Caesar geven wat van Caesar is, het idee is absoluut intrigerend en het is duidelijk beter dan alleen te kunnen ontsnappen aan het almachtige monster, maar bovenal geeft het de groep de mogelijkheid om verdedig jezelf actief tegen gevaar. Met een solide structuur erachter, zou deze kans beide kanten van deze bloedige jacht aantrekkelijk maken, maar dit eerste en fundamentele element ontbreekt.

Elke missie, gekozen door de Fireteam-leden bij stemming, bestaat doorgaans uit ren van doel naar doel en ruim vijandelijke bases op van hordes NPC's, terwijl een Yautja van punt naar punt door de arena patrouilleert op zoek naar zijn prooi. Elke soldaat heeft een volledig aanpasbaar arsenaal aan wapens en accessoires, een radar om bondgenoten en vijanden in de gaten te houden (behalve natuurlijk de alien) en tot slot verschillende indicatoren die de missie en de plaatsen die je erin moet gaan markeren. Er is een grote verscheidenheid aan verschillende taken, die soms resulteren in nogal intrigerende spelsegmenten, zoals het volgen van leidingen in het bos om hun bron te vinden of het verkennen van een heel kamp op zoek naar documenten om te verbranden. Helaas worden deze overschaduwd door veel minder boeiende taken, zoals wachten op het einde van een timer terwijl je opgesloten zit in een kamer of doelen elimineren die weinig of niets doen om iemands bestaan ​​te behouden. Dit alles wordt bevestigd door een ver ondergemiddelde technische sector, met grafische afbeeldingen van meerdere jaren oud ongerechtvaardigde houtigheid op de huidige platforms en een moeilijk te bewijzen moeilijkheidsgraad (als je op zijn minst dicht bij het FPS-genre zit). Het komt er ook op neer dat de even boeiende ervaring van de roekeloze soldaat begint te lijken op die traumatische periode waarin je probeerde een modern spel te starten op de computer van je grootvader. Maar toch, nonostante tutto, het leven van een overlevende in Predator: Hunting Grounds is zeker rooskleuriger dan dat van een moordenaar.

De ongekende en nooit eerder geziene kracht van de Predator: zwevend.

Van prooi tot Predator is geen vraag

Hier hebben we het inderdaad over absolute hoofdpersoon van het werk, de angstaanjagende buitenaardse moordenaar die iedereen zou willen spelen (maar ik bedoel, letterlijk iedereen, kijk maar naar de wachttijden van de lobby's). Vergeleken met de langzame en methodische leden van het Fireteam, kan de Yautja snel over de arena vliegen door van de ene boom naar de andere te springen en grote sprongen te maken, de thermovision te gebruiken om spelers en NPC's te vinden en gedeeltelijk onzichtbaar worden om aan de ogen van een prooi te ontsnappen . Al met al dit is precies wat een opwindend roofdier maakt en de natuurlijkheid waarmee het mogelijk is om over de kaart te bewegen door op richels en bomen te rennen voegt alleen waarde toe naar de ervaring van Predator: Hunting Grounds. Dit alles totdat je de directe confrontatie met de soldaten bereikt en je je snel realiseert dat vermogensverschil. Het maken van een moord kost verschillende treffers en vooral een behoorlijke hoeveelheid tijd, waarin zelfs de minst oplettende vijand onze aanwezigheid kan opmerken en een kogelregen op ons kan laden die ons leven met een enorme snelheid verslechtert. Het afstandswapen van de Predator, het normaal angstaanjagende plasmakanon, vereist ook een zeer nauwkeurig doel om vreemd verminderde impactwonden te veroorzaken. Vaak merken we dat we gedwongen zijn om een ​​aanval te stoppen omdat we ons realiseren dat we het gewoon hebben verwisselde twee slagen van bladen voor 80/90% van onze hitpoints. Dit alles duurt tot we, magisch genoeg, een level omhoog gaan om de extra wapens te ontgrendelen: op dat moment, iedereen vermoorden wordt een totale wandeling met een paar nasleep van plezier onderweg. Deze abrupte overgang van "gisteren was nul" naar "vandaag is een krijger" suggereert de voor de hand liggende evenwichtsproblemen van het systeem, die het erg onaantrekkelijk maken. Weinig games hebben de smaak van een echte jachtreis en nog minder geven je dezelfde sensaties van de films waarop de game is gebaseerd.

Predator: jachtterrein
Dit leidt tot de herinnering aan dierbare herinneringen.

De vloek van de oranje teek

Ik sprak over de mogelijkheid om soldaten en aliens aan te passen in Predator: Hunting Grounds en, als je dacht dat er hier een teken van hoop zou kunnen zijn, slechts een enkele oranje teek zal je van gedachten doen veranderen. Accessoires, wapens en cosmetica voor de personages worden voornamelijk willekeurig ontgrendeld via een loot box-systeem, met de mogelijkheid om te kopen wat we leuk vinden via de credits die we verzamelen door het spelen en het ontgrendelen van nieuw arsenaal door een niveau omhoog te gaan. De verzameling nieuwe gadgets is goed uitgebalanceerd en vereist niet de kosten van echt geld, maar het personalisatiemenu is echt complex en neemt al het plezier van de operatie weg. In plaats van snel van de ene categorie naar de andere te scrollen, moet u vooruit en achteruit door verschillende al te specifieke submenu's gaan, waarbij u slechts enkele stappen hoeft te volgen om slechts één element van de set te wijzigen. Bovendien worden ontgrendelde nieuwigheden gemarkeerd door een klein oranje vinkje, dat normaal gesproken dezelfde smaak zou moeten hebben als het ontvangen van een nieuw speeltje. Tussen bugs die voorkomen dat ze verdwijnen en de verplichting om het actieve wapen te veranderen, alleen om het teken op de nieuwe cosmetica te verwijderen, waar we misschien niet eens in geïnteresseerd zijn, haten we uiteindelijk de vervloekte en wil zijn nederlaag meer dan op de dood van de Predator wordt gehoopt in een game. Door dit te combineren met het bovengenoemde belang dat wapens kunnen hebben in een spel (vooral voor de moordenaar), is het gemakkelijk te begrijpen hoe deze complexe formule snel veranderde in existentiële verveling.

Een Predator is immers nog steeds een Predator

Toch is de charme er. Ondanks alle problemen heeft het van boom naar boom springen op zoek naar hun prooi of constant rondkijken om de positie van de onzichtbare vijand te vinden een aantrekkingskracht die soms over de zee van problemen gluurt en ons ertoe brengt verder te spelen. Predator: Hunting Grounds is geen titel die voor altijd verloren is gegaan en niet eens een totale mislukking zoals velen denken: het potentieel is er, evenals de ideeën, maar ze hebben eennauwkeurige evenwichtsoperatie en de eliminatie van de meeste van de bovengenoemde gebreken om van mij een op zijn minst amusant werk te maken. Maar bovenal heb je iemand nodig die mensen de intrinsieke en verfijnde schoonheid van de gewaagde soldaten van het Fireteam leert. Kom op jongens, we begrijpen het, de Yautja zijn gek en wat dan ook, maar het is niet mogelijk dat het 25 minuten duurt om een ​​lobby te vinden als jager, in tegenstelling tot de 15-20 seconden van de menselijke tegenhanger. Het is ook zwakker.

Predator: jachtterrein
De gevaren van overbevolking.

Samenvattend, Predator: Hunting Grounds was absoluut nodig om aan zeer hoge verwachtingen te voldoen en, terwijl hij dat probeerde, viel hij meedogenloos te laag. Bijna elk aspect van het spel heeft duidelijke gebreken, niets is onherstelbaar zeker, maar volgens de huidige maatstaven zeker weinig te rechtvaardigen. Er is echter een sfeer van verbetering en het lijkt erop dat IllFonic vastbesloten is om dit werk niet op te geven, zoals al gebeurde met vrijdag de 13e, maar om het te repareren en het zo aangenaam mogelijk te maken. Als je van asymmetrische multiplayer houdt en vooral als je van het universum van Predator houdt, houd dan de situatie in de gaten: misschien is het nog geen tijd om mee te doen aan de jacht, maar in de toekomst zullen ze misschien de kaarten op tafel veranderen.