Gears Tactics is een turn-based strategiespel gebaseerd op het Gears of War-universum. The Coalition en Splash Damage volgen het pad dat jaren geleden door Halo is gedicteerd: het vertellen van gebeurtenissen in het verleden van het saga volledig veranderende genre. Om precies te zijn: de titel brengt ons twaalf jaar voor de oorspronkelijke Gears, in de vroege stadia van de oorlog tegen de sprinkhanen, nadat president Prescott besloot de Hammer Dell'Alba massaal te gebruiken om de opmars van de vijanden te stoppen.

De hoofdrolspeler van Gears Tactics is Gabe Diaz, een COG met een achternaam die bekend is bij degenen die de recente Gears hebben gespeeld. Zijn missie was van vitaal belang in het begin van de oorlog, omdat het de jacht op Ukkon betrof, een belangrijk onderdeel van de horde sprinkhanen, verantwoordelijk voor het creëren van de meeste monsters van de horde. Op een verhalend niveau verkent de game interessante achtergrond van deze oorlogsfase, met alle gevoeligheid die de serie in de loop der jaren heeft verworven. Het is een uitstekende aanvulling in de context van het huidige verhaal van de sage: als je een fan bent van Gears of War, zul je het waarderen.

Gabe is een adonis.

A Gears waar er rustig moet worden gedacht? WITCHCRAFT

Het meest interessante punt gaat echter over gameplay. Gears is tot nu toe een pure third-person shooter-franchise, dus The Coalition en Spash Damage hebben hard moeten werken om een tactische gameplay die uniek, prettig was en diepte bood, met behoud van de stijl van de belangrijkste hoofdstukken. Naar mijn mening is dat gelukt. De game is een IGOUGO-turn-based strategie, wat betekent dat alle personages die door de speler worden bestuurd, eerst optreden en vervolgens alle personages die door de AI worden bestuurd. Een systeem dat veel gebruikt en populair is in bordspellen zoals Warhammer 40.000 of Schaken om enkele voorbeelden te geven. Dit is echter een systeem dat zeer vatbaar is voor de "onbalans van de eerste ronde". Dat wil zeggen, het team dat als eerste optreedt, krijgt, als het erin slaagt zijn tegenstanders te doden, minder vuur, zo niet nul, en beweegt zich naar een scenario met een positieve feedbacklus waaruit het moeilijk is te ontsnappen. Dus hier implementeren de verschillende game-ontwikkelaars van dit type een reeks uitdagingen om de speler onder druk te zetten en het mechanisme opnieuw in evenwicht te brengen.

Met Gears Tactics is besloten om veel te accentueren agressie van vijanden en duizelingwekkend hun aantal. Aan de andere kant moet de speler een extreem vloeiend systeem beheren. Uurwerk is zonder rooster, en lijkt op die van bordspellen met vrij verkeer met de "inchometer". Ik vond het geweldig hoe ze erin slaagden integreer de slip in het dak Gears of War-klassieker in deze titel: als de beweging van het personage hem in de buurt van een cover brengt, wordt zijn maximale bereik vergroot door de slip.

Gears Tactics vaardigheidsboom
Er zijn genoeg punten om een ​​branch te maximaliseren en weinig anders, en er is een echt verschil in gameplay op basis van de build. Het vinden van de combinatieroutes is een must.

De speler heeft drie actiepunten per personage op welke manier dan ook, en er zijn geen willekeurige beperkingen die je dwingen te bewegen en vervolgens te schieten of met acties die ervoor zorgen dat de beurt van de eenheid vroegtijdig eindigt. Deze mogelijkheid om lange afstanden af ​​te leggen om jezelf te verplaatsen, driemaal achter elkaar aan te vallen of zelfs driemaal reactievuur uit te voeren, voor het geval je op je hoede bent met drie actiepunten om uit te geven, maakt de potentiële dodelijkheid extreem hoog. Daarbij komt nog een belangrijke mechanica: de executies. Net als bij traditionele Gears sterven niet alle vijanden onmiddellijk, maar sommigen raken in een staat van knock-out, waarin plezierige executies kunnen worden uitgevoerd. Hiermee garandeert u in Gears Tactics één actiepunt voor alle andere teamleden. Daarom richt het tactische spel van Gears Tactics zich op hoe u uw aanvalspotentieel kunt maximaliseren. Er zijn zeker manieren om de acties van de vijand te verzachten en op hun eigen posities neer te strijken, maar het spel dringt aan op een meedogenloze, snelle, vloeiende en altijd gerichte stijl.

Een klasse voor elk historisch wapen

De eerste belangrijke keuze doet zich voor wanneer het team wordt ingezet. Je hebt vier slots beschikbaar, maar daaren mogelijke klassen zijn vijfdaarom kun je nooit al het speelgoed bij de hand hebben: je moet altijd met iets minder werken en dit stelt je in staat tactische keuzes te maken volgens de missie die je staat te wachten. Gears Tactics heeft er een progressie met veel nadruk op de vaardigheden van je soldaten en de apparatuur wordt gezien als een secundair element. De wapens die je van begin tot eind gebruikt, zijn altijd hetzelfde, de wijzigingen die erop kunnen worden aangebracht, veranderen hun effectiviteit en schade niet drastisch, maar maken ze efficiënter. Veel van deze wapen- en pantserupgrades worden vervolgens weerspiegeld in het personage, omdat ze tal van passieve vaardigheden bieden. Terwijl je vecht, gaan je mannen een niveau omhoog en op elk niveau verdien je twee punten, die kunnen worden toegekend in een vaardigheidsboom. Elke klasse heeft vier takken waaruit kan worden getrokken en de keuze is vrij, wat leidt tot de creatie van zeer interessante hybriden.

Gears Tactics omgeven
Omringd zijn is iets normaals in Gears Tactics. De bewaker, of Overwatch als je de Engelse term van Xcom leuk vindt, is een zichtbare kegel, om effectief te worden gebruikt en vermeden.

De lessen zijn als volgt: Vanguard, Scout, Support, Sniper en Machine-gunner. De Vanguard is de klusjesman-soldaat: hij is gewapend met een bajonetlanser en zijn rol op het slagveld moet flexibel zijn. Uitstekende schade, lange afstand melee-aanval, debuffvermogen, zelfzorg en buff het team. Scouts zijn gewapend met jachtgeweren en aan het begin van het spel zijn ze het moeilijkst te gebruiken, maar als ze eenmaal op een hoog niveau zijn gebracht, kunnen ze onzichtbaar worden, naast vijanden schieten, ze vernietigen en onzichtbaar wegslaan. Onmisbaar om maximale schade toe te brengen, maar vereist beheersing van het systeem om te schitteren. Ondersteuning is gewapend met een kettingzaag Lancer en zijn rol is om het team te genezen. De Sniper is de scherpschutter die is gekozen voor lange afstanden, maar hij is ook de klasse met de grootste mogelijkheid om de beschikbare acties tijdens zijn beurt te manipuleren. Als je je kaarten goed speelt, wordt het echt sterk, misschien zelfs "gebroken". Ten slotte is de machinegeweer de klasse die wordt gebruikt voor het gebruik van het zware machinegeweer, erg handig om alles te maaien.

De vijanden zijn allemaal typisch voor Gears en zij zijn degenen die de vooruitgang en de tactische aanpassing van de speler dicteren, waarbij ze typen introduceren met verschillende aanvalsmethoden en reacties, die ertoe leiden dat ze tijdens de campagne hun beproefde formules moeten aanpassen. Het systeem opgezet door The Coalition en Splash Damage het overtuigde me, het amuseerde me en maakte de verschillende botsingen interessant en nooit banaal. Op een normaal moeilijkheidsniveau is de uitdaging altijd in evenwicht geweest zonder ooit overweldigend te worden, zo niet op een paar punten die me hebben gedwongen een checkpoint te laden om de aanpak van de clash te veranderen.

Gears Tactics kleuren
De grafische stijl van Gears past zich nauwelijks aan zulke felle kleuren aan, maar het is mogelijk om een ​​goede chromatische variëteit van je mannen te verkrijgen.

Zijn middelbare scholen verplicht wanneer ze verplicht worden?

Waar de titel naartoe gaat, is in de structuur van de campagne. Hier worden we niet geconfronteerd met een titel als XCOM, waarbij de speler de wever is van het ritme van de verhalende plot, maar alles stroomopwaarts wordt beslist. Wat vanuit het oogpunt van de missies tot een enorm potentieel zou kunnen leiden: omdat ze allemaal "scripted" zijn, bestaat de mogelijkheid om bepaalde uitdagingen aan te bieden, iets dat een procedureel systeem als Xcom moeilijker vindt. In plaats daarvan stond ik voor een beetje dapper en te veel structuur formulaic. De eerste hoofdmissies introduceren de soorten uitdagingen voor de speler: in sommige moet je voorwerpen langs de kaart terughalen om tapijtbombardementen te vermijden, in andere ruim je de kaart op, in weer andere bevrijd je vluchtelingen of handhaaf je bepaalde posities. Tot dusver niets slechts, ze worden aangepakt met een verhalende uitleg achter, je hebt een goede variëteit.

Het spel besluit dan om de speler wat aan te bieden verplichte secundaire missies om mee om te gaan voordat je door kunt gaan naar de hoofdversie. We probeerden de eentonigheid op twee manieren te doorbreken: deze missies hebben modificatoren die de gevechtsomstandigheden zelfs drastisch veranderen, wat leidt tot een andere aanpak, en ze stellen ook een limiet aan de inzet van hun troepen omdat ze allemaal tegelijkertijd plaatsvinden. De eenheden die in de eerste zijn verzonden, kunnen dus niet deelnemen aan de tweede. Helaas is het praktische effect dat ze krijgen het ritme van het verhaal te verdunnen met onnodige momenten van leegte, wat ook leidt tot een recycling van de kaarten. De trage voortgang in de tweede helft van de wedstrijd leidt ook tot veel dode momenten. Wanneer er vervolgens nieuwe verhaalmissies verschijnen, werken ze meestal als de secundaire die net zijn gepasseerd, met daarnaast alleen dialogen tussen de hoofdrolspelers. Je had meer durven durven en je alleen concentreren op unieke hoofdmissies.

Zelfs de veel geadverteerde gigantische monsters zijn eerder wrijving dan hersenbaasgevechten, gezien hun aard van sponzen omgeven door oneindige ondergeschikten, maar ze erkennen dat ze erg intens zijn om ter plaatse te spelen, waar de minste fout je duur kan komen te staan.

Gears Tactics slagscherm Vanguard Bayonet
Kills met de Bayonet Lancer stellen je in staat het vermogen van een personage om aanzienlijk te bewegen te verlengen, tactisch te gebruiken! FIX BAYONETS!

Unreal Engine met zo'n pop-up met een lage textuur, alleen zij kunnen het

Technisch gezien is het spel buitengewoon. Zonder twijfel het beste strategische spel op de markt. De animaties, de kwaliteit, de aandacht voor detail en de pure audiovisuele wiskundige kracht is hetzelfde als in Gears 5, wat uitstekend betekent. Als je je soldaat een vijand ziet kettingzagen, met hetzelfde couplet, hetzelfde geluid als alle andere Gears, helpt dit spel te verbinden met de rest van de franchise. De titel is getest op een computer die is uitgerust met Xeon 1650, 16 GB RAM en een RTX 2060 6 GB. Door alles op ultra in te stellen, met uitzondering van dynamische schaduwen, blijft het spel in elke situatie in Full HD genageld tot 60 FPS. De 4k is beheersbaar dankzij de dynamische resolutie en de in het spel geïntegreerde schaduw met variabele snelheid en voor een tacticus is zelfs een daling tot 30 fps geen probleem. Het is erg flexibel gebleken in termen van schaalbaarheid. Net als in Gears 5 is de HDR-implementatie meesterlijk.

De visuele weergave van de slagvelden is uitstekend. Er zijn verschillende objecten die reageren op de natuurkunde, er is een realistische schietlijn met vriendelijk vuur geïmplementeerd, wat me de eerste veel heeft verrast, moet ik toegeven, en de bugs zijn volledig afwezig. De animaties combineren perfect met elkaar: de uitstrijkjes zijn zeer minimaal.

Dus na dit alles, Gears Tactics, is het de moeite waard om te spelen? Ja, het product is geldig en de basis is uniek en kan toekomstige sequels zeer goed ondersteunen. Maar ik heb een voorbehoud bij het aanbevelen met mijn ogen dicht. Laat me het beter uitleggen. Als het product technisch en in de tactische laag extreem geldig en vermakelijk is, als het verhalend een leuke spin-off is voor fans in de sage, de te repetitieve structuur komt niet overeen met een volledig prijs lineair spel. Vanuit gamepass-perspectief gezien is het zeker niet te missen, maar tegen volle prijzen wordt het iets moeilijker te verteren.